Matkat

Lentomatkasi kestää nyt kauemmin kuin vielä 10 vuotta sitten – tästä se johtuu

Julkaistu:

Matkat
Tuntuuko sinusta, että kesälomalentosi kokonaispituus on vuosien varrella vain pidentynyt? Uuden raportin mukaan lentomatkamme kestävät todella pidempään kuin ennen.
Which? Travelin tekemän selvityksen mukaan lentojen kokonaispituudet ovat pidentyneet vuosikymmenessä pahimmillaan yli 30 minuuttia.

Siinä missä Lontoosta Bangkokiin lensi vielä kymmenen vuotta sitten pitkien yöunien verran, nyt matkaan kuluu peräti 20 minuuttia enemmän kuin aikaisemmin.

Syynä on Which? Travelin mukaan lentoyhtiöiden säästöhalu.

Lisäämällä hieman löysää matka-aikoihin, lentoyhtiöillä on tarpeeksi aikaa välttää myöhästyminen virallisesta aikataulusta – ja näin ollen myös korvaukset, jotka matkustajille joutuu viivästyksistä maksamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Peruuntuiko lentosi? Lakko voi jatkossa oikeuttaa korvaukseen

76 reitillä matka-aika pidentynyt

Kaikkiaan matka-ajat näyttävät pidentyneen useilla lentoyhtiöillä kymmeniä minuutteja vuosikymmenen aikana.

Which? Travelin selvityksessä oli mukana erä tunnetuimpia lentoyhtiöitä ja niiden 125 reittiä. Reiteistä 76:lla lentoajat olivat vuosien varrella pidentyneet.


Lentomatkailun kokonaisuuspituus näyttää siis pidentyneen, mutta samaan aikaan teknologia kehittyy kehittymistään.

Lentokoneet eivät olekaan suinkaan tänä aikana hidastuneet.

Yhä useammin osa lentomatkasta meneekin odottaen, joko lentokentällä tai koneessa.

Lue myös: Norwegianin Dreamliner rikkoi Atlantin ylityksen nopeusennätyksen – lensi ääntä nopeammin

Lento peräti 35 minuuttia pidempi kuin ennen

Guardian-lehden mukaan selvityksessä kävi ilmi, että eniten matka-ajat ovat lisääntyneet British Airwaysin reiteillä, joista peräti 87 prosenttia kestää nyt pidempään kuin vuosikymmen sitten.

Vastaavasti Ryanairin lennoista 82 prosenttia, Virgin Atlanticin lennoista 75 prosenttia ja Easyjetin lennoista 62 prosenttia vievät nyt enemmän aikaa kuin aiemmin.

Tutuilla lentoreiteillä lentomatkojen pidentyminen näkyy seuraavasti:

Esimerkiksi British Airwaysin matka Heathrowlta Bangkokiin, New Yorkiin ja Singaporeen kestää nyt 20 minuuttia pidempään kuin aiemmin.

Lentoyhtiö Virgin Atlanticin matka Heathrowista Newark Libertyn kentälle New Jerseyhyn kestää peräti 35 minuuttia pidempään kuin ennen.

Lentoyhtiöt: Ajan lisäys tarpeen

Lentoyhtiöiden mukaan matka-aikojen pidentymiset eivät johdu korvausten välttelystä. Pidentyneisiin matka-aikoihin vaikuttavat esimerkiksi turvallisuussyyt ja polttoainekustannukset.


Mitä nopeammin koneet lentävät, sitä kalliimmaksi se lentoyhtiölle tulee.

Lisäksi lentoajat ovat tyypillisesti olleet erittäin tiukkoja. Joidenkin minuuttien lisäys on ollut reiteillä tarpeen, sillä kymmenen vuotta sitten lentomatkailu ei ollut lainkaan yhtä suosittua kuin nykyään.

Matkustajat kärsineet myöhästymisistä

Vaikka lentoajat ovat pidentyneet, eivät lennot ole tilastojen valossa olleet aiempaa useammin ajoissa.

Korvausasioihin erikoistuneet peruutetutlennot.fi-sivuston mukaan lentojen myöhästymiset ovat haitanneet lentomatkustajia kaksinkertaisesti edelliskesään verrattuna.

Tämä käy ilmi Flightstatsin kansainvälistä lentoliikennettä koskevasta tilastosta.

Tilaston mukaan heinäkuussa 2017 yli 15 minuuttia myöhästyneiden lentojen määrä oli 926, kun vuonna 2018 luku oli 1921. Myöhästyneiden lentojen määrä on siis lisääntynyt yli 107 prosenttia.

Lue myös: Oliko lentosi myöhässä? Näin paljon voit saada korvauksia vielä kolmekin vuotta myöhemmin

Toimi näin, jos lentosi on myöhässä

1. Kysy lentohenkilökunnalta syy myöhästymiseen

2. Säilytä lentolippu, maihinnousukortti tai muut matka-asiakirjat

3. Säilytä kuitit ruoasta, juomista, hotellista ja kulkuvälineistä ja muista ylimääräisistä kuluista, joita odotusajasta aiheutuu.

4. Jos lentoyhtiö ei tarjoa uutta reittiä, varaa uudet lentosi itse. Lentoyhtiön kuuluu palauttaa käyttämättömien lentolippujen hinta.

Lähde: STT/Peruutetut lennot

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt