Janina muutti Espanjaan – reilun vuoden kokemuksella hän kertoo, miksi sinunkin kannattaisi harkita

Haaveiletko sinäkin etelään muutosta? Espanjan Marbellaan muuttanut suomalaisnainen Janina Tainio kertoo, miksi muutto on hyvä idea.

Janina Tainio asuu nykyään Espanjan Marbellassa. Suomessa valon vähyys väsytti. Uudessa kotimaassa valo on tuonut elämään energiaa yllin kyllin.

22.8.2018 19:00

Auringonpaistetta vuoden jokaisena kuukautena ja ympärillä iloisia ihmisiä.

Kukapa meistä ei kaipaisi talven synkkinä kuukausina jotakin vastaavaa?

Jotkut ratkaisevat asian konkreettisella teolla: pakkaavat muuttokuormansa ja muuttavat etelään.

Lue myös: Espanjassa asuva suomalainen Eeva listasi 5 paikallista tapaa, jotka ihmetyttävät: Näihin turisti ei välttämättä törmää

Yksi heistä on Sipoosta maailmalle lähtenyt Janina Tainio, 43, joka muutti Espanjan Marbellaan viime keväänä. Haave etelän auringosta oli kytenyt Tainion mielessä jo vuosikymmeniä.

– Talvet olivat pimeyden vuoksi minulle äärimmäisen raskaita, Tainio muistelee.

Suomessa naista pidätteli kuitenkin Keravalla sijainnut oma ratsastustarvikeliike, sittemmin myös Sipoossa sijainnut joogastudio.

Päätös ulkomailla asumisesta kypsyi siksi pikkuhiljaa.

Kun ratsastustarvikeliike oli myyty ja joogastudiolle ilmaantui ostaja, päätös oli selvä.

Viimeiset puolitoista vuotta Tainio on viettänyt Espanjan auringon alla miehensä ja kahden koiransa kanssa. Aurinkorannikolla sijaitsevaan Marbellaan hän muutti virallisesti viime keväänä.

Valo antaa energiaa

Marbellassa Tainio ohjaa joogaa ja järjestää joogalomia, vetää rauhallisia patikointiretkiä ja hyvinvointiohjelmia turisteille, tekee pieniä kirjoitustöitä ja on mukana vastikään perustetun Olemon toiminnassa, joka tarjoaa tietoa Espanjassa asumisesta.

Muuton myötä Tainion elämään on tullut lisää sävyjä.

– Olen viihtynyt erittäin hyvin. Ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ovat loistava, hintataso pääosin Suomea huomattavasti edullisempi ja ihmiset kulkevat useimmiten hymyssä suin, myös talvella!

Nainen huomauttaa, ettei elämästä voi valittaa, jos on mahdollista ohjata tammikuussa rantajoogaa ja poimia hedelmiä puusta ympäri vuoden.

– Valo antaa erittäin paljon energiaa ja lisää luovuutta, Tainio kertoo.

Toki uudessa maassa riittää haasteitakin. Ystäviä on välillä ikävä, turisteja on liiaksi asti, talvikuukausina taloissa on kylmä ja ympäristö on monesti likainen. Suomen puhtaaseen luontoon tottuneelle voi olla sokki huomata, että paikalliset saattavat avata auton ikkunan – ja heittää roskat kadulle ilmekään värähtämättä.

Pääosin elämä auringon alla on kuitenkin elämää isolla E:llä.

Marbellassa asuminen on tuonut mukanaan paitsi lisääntynyttä hyvinvointia, myös uusia unelmia.

– Toivon että jonain päivänä voin tarjota enemmän yhdistettyjä palveluja koiriin ja hevosiin liittyen, vaikkapa yhdistettyjä ratsastus- ja joogalomia, Tainio unelmoi.

4 syytä muuttaa Espanjaan

Tainio kirjoittaa elämästään Espanjassa myös blogia, jossa hän kertoo muun muassa sen, miksi Espanjaan kannattaa muuttaa. Julkaisemme vinkeistä osan, loput voit lukea blogista JA’ninas lounge.

Lämpö ja valo

”Pidempään maassa asuneet ja alkuperäisasukkaat jaksavat toki päivitellä sadetta tai tammikuun kylmyyttä, mutta plus kymmenen astetta ja pieni sade satunnaisesti tuskin haittaa, jos yli 300 päivää vuodesta paistaa aurinko.”

Tainio huomauttaa, että lämpöäkin tärkeämpää on Espanjan valo.

”Kun yli puolet vuodesta herää tunteeseen että nyt on kesä ja loput siihen että on kevät, herkistyy jurompikin suomalainen runoilemaan.”

Ihmisten positiivisuus

”Espanjalaiset ovat iloista kansaa. Juhlia on juhlien perään, ja niitä voidaan viettää myös limpparin voimin. Ihmisiä tervehditään, kuulumisia kysellään ja naapureista pidetään huolta. Vanhempia kunnioitetaan, bussissa annetaan automaattisesti tilaa itseään iäkkäämmille ja yleisesti puhutaan kauniisti. Halaillaan ja suukotellaan poskille muisk, muisk. Toki joukkoon mahtuu omissa oloissaan jurottajiakin, mutta pääsääntöisesti vastaantulijoilla on hymy suupielissä.”

Elämisen edullisuus

”Ruokakaupassa käyminen on aina yhtä ilahduttava kokemus. Ruoka on edelleen huomattavasti halvempaa kuin Suomessa ja kolme ruokalajin maukkaan lounaan syö kympillä monessa paikassa.”

Luonto

”Moni mieltää elon täällä Fuengirolan Suomi-baareissa bingoamiseksi tai pelkiksi golf-kentiksi. Totuus on kuitenkin varsin toinen.

Espanjan luonto ja maisemat ovat ihan omaa luokkaansa!”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?