12 ihanaa paikkaa Suomessa – näihin viikonloppukohteisiin kannattaa lähteä juuri nyt

Tee kesän paras ja viimeinen retki kauniiseen kotimaahan. Keräsimme yhteen 12 ihanaa ideaa Suomi-lomalle.

Espoossa voi meloa, vuokrata soutuveneen tai loikata veneen kyytiin. Saaria on enemmän kuin Havaijilla.

22.8.2018 13:10

Loppukesä on monen mielestä parasta aikaa kiertää kaunista Suomen maata. Helle on historiaa, eikä hiki enää virtaa nähtävyyksiä kolutessa. Kaiken lisäksi majoituksen saa nyt sesonkia edullisemmin.

Olemme aikaisemmin kirjoittaneet tuntemattomista matkailunähtävyyksistä, esimerkiksi tästä Kokkolassa sijaitsevasta, yhdestä Pohjoismaiden pisimmästä uimarannasta.

Rantakelien jälkeen katse kannattaa kiinnittää Suomen muihin helmiin.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys SUOMA ry kertoo tiedotteessa yhdeksän matkavinkkiä kotimaahan.

Lisäsimme listaan muutaman toimituksen suosikin.

1. Risteillen Saimaalla

Saimaa on yksi maailman kauneimmista järvistä. Pitkin poikin järveä kulkee pieniä ja suuria risteilyaluksia aina elokuun loppuun asti. Retkien pituudet vaihtelevat parista tunnista pariin päivään.

2. Turun saariston helmi Farmor´s Cafe

Turun saaristossa sijaitseva Hörsåran saari on nähtävyys itsessään. Suorastaan pakko saareen on matkata siellä sijaitsevan Farmor´s Cafen takia.

Punamultaisessa mummonmökissä on idyllinen kahvila, joka on tunnettu luonnonläheisestä herkkuruoastaan ja etenkin kakkupöydästään. Kakusta saa leikata itse juuri niin suuren palan kuin haluaa. Kahvila sulkee ovensa syyskuun toinen päivä, joten lähde retkelle mahdollisimman pian.

3. Supersieniviikonloppu Hotelli Punkaharjulla

Suomen kenties kuuluisin historiallinen hotelli sijaitsee Punkaharjulla.

Hotelli on nähtävyys itsessään, mutta hotellin emäntä Saimi Hoyer osaa myös kertoa, mistä parhaat sieniapajat löytyvät.

Hotelli Punkaharjun Supersieniviikonlopun aikana vieraat viettävät lähes kymmenen tuntia metsässä ja tutustuvat johtavien sieniasiantuntijoiden kanssa harvinaisimpiin ruokasieniin.

Supersieniviikonloppuun kuuluvat myös sienilounaat, keittiömestarin viiden ruokalajin sieni-illallinen ja löylyt hotellin rantasaunassa. Supersieniviikonloppu järjestetään elokuun lopussa ja uudelleen syyskuussa.

4. Ilolan maatilalle tv-sarjan hengessä

Muistatko Maatilan prinsessa -tositelevisiosarjan?

Se kuvattiin idyllisissä maisemissa Ilolan maatilalla Valkeakoskella.

Maatilalla voi rapsutella eläimiä, osallistua ratsastustunnille ja syödä maittavaa lähiruokaa.

Majoituspaketteja on erilaisia. Tositv-fani valitsee Maatilan Prinsessa -nimisen majoituspaketin aamiaismajoituksella ja yksityisratsastustunnilla.

5. Ilorantaan hengähtämään

Iloranta on hengähdyspaikka arjen keskellä. Lomapaikassa ja täyshoitolassa tuntuu siltä kuin mummolaan tulisi.

Hauholla sijaitsevalla tilalla on huolehdittu kaupunkilaisvieraista jo 80 vuotta. Aikoinaan vanhassa miljöössä saatettiin viettää koko kesä, nykyään useimmat vieraat lomailevat viikon tai viikonlopun.

Tekemisen voi valita oman mielen mukaan. Tarjolla on mielen ja kehon virkistymistä, lähiruokaa, luontokokemuksia tai vaikkapa liikuntaa.

Ohjelmistossa huomioidaan vaihtuvat vuodenajat.

Tähän aikaa vuodesta voi ottaa osaa vaikkapa ravustusretkelle.

6. Jurmo – pieni saari, suuri sisältö

Saaristomerellä Paraisten kunnassa sijaitsee pitkulainen Jurmon saari, joka on pullollaan saaristotunnelmaa ja merimiestarinoita.

Perille pääsee ainoastaan vesiteitse, joko omalla paatilla tai yhteysalus m/s Eivorilla Nauvon Pernäsistä käsin. Perillä odottaa karun kaunis saari ja idyllinen vierassatama. Saarella voit saunoa, tutustua Saaristomeren kansallispuiston alueeseen ja käydä kaffittelemassa Kaffilassa.

7. Luovasti Nokialla

Rakastatko vanhoja tehtaita?

Lähde Nokian Tehdassaareen, Nokia-konsernin synnyinsijoille.

Bertel Strömmerin suunnittelema rakennus on nykyään luovien alojen ammattilaisten yhteisö Tehdas 108. Tarjolla on musiikkia, ruokaa, taidetta, hyvinvointipalveluita, designia ja teatteria. Palveluita järjestetään yksityisille, yrityksille, yhteisöille ja kunnille.

Sunnuntaista torstaihin tehtaalla voi nautistella kahvila Café Saaren itse leivotuista spellipuusteista ja muista herkuista.

8. Kökar – Kreivin kesäpaikka

Kökar on saariryhmä Ahvenanmaan ulkosaaristossa Turun saariston naapurissa.

Saariryhmiltä löytyy esimerkiksi hylkeenpyytäjien asuinpaikka pronssikaudelta, keskiaikaisen fransiskaaniluostarin rauniot 1450-luvulta, Kökärin kirkko vuodelta 1784 sekä ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisten linnoitusten raunioita.

Kökarin eteläisessä saaristossa, aivan Itämeren äärellä sijaitsee myös pieni Källskärin saari, joka on saariryhmän suosituimpia matkailukohteita. Källskär tunnetaan myös ruotsalaisen vapaaherran ”Kreivi” Göran Åkerhielmin kesäasuntona.

Kesät ja syksyn alut vuosina 1958–1983 saaressa asunut vapaaherra rakennutti saareen hirsihuvilan piharakennuksineen, sataman ja kauniin puutarhan.

9. Bengtskär (Kemiönsaari) – Suomen eteläisimmät aamukahvit

Itämeren ylväin majakka on reilu sata vuotta sitten rakennettu Bengstkär Kemiönsaarella.

Risteilyalus kulkee joka päivä elokuun loppuun asti saareen majakan luo.

Ei ole mahdollista selittää, kuinka huikea kokemus saarella vierailu on, mutta sen verran voi paljastaa, että auringonsäteet ja aava meri näyttävät upeilta 52 metrin korkeudesta. Ja samalla voit nauttia Suomen eteläisimmät sumpit!

10. Pyöräillen Ahvenanmaalla – meri-ilmasto mankelin selässä

Paras tapa tutustua Ahvenanmaahan on pyörän selästä.

Mukavimmat levähdyspaikat, maukkaimmat eväshetket ja kauneimmat reitit löytyvät, kun hyppäät pyörän selkään ja lähdet seikkailemaan.

Ilma viilenee syksyä kohti juuri sopivasti niin, että hikikään ei nouse pintaan. Jos näin kuitenkin tuntuu tapahtuvan, kannattaa nopeasti pysähtyä viinilasillisen ja juustolautasen pituiselle tauolle.

11. Espoon saaret – virkistyssaaret keskellä metropolia

Espoossa saaria on enemmän kuin Havaijilla!

Voit meloa, vuokrata soutuveneen tai loikata veneen kyytiin Matinkylästä Nokkalan satamasta. Kyydistä voi hypätä missä haluaa tai seilata pitkin Espoon saaristoa koko päivän. Näillä mahtavilla saarilla ei ole parasta ennen -päiväystä, joten saarihyppely on hauskaa myös kesää pidemmälle.

12. Vaasan lasitalot – luksusta keskellä saaristoa

Kalles Inn Söderuddenissa lähellä Vaasaa tarjoaa merinäköalan, jota voisi tuijottaa ikuisesti sen kauneuden vuoksi.

Rannassa voi yöpyä lasitaloissa, joiden seinät ovat kuin kaunein maalaus – elävä merimaisema. Ympärillä on rauha, tyyneys, meren kohina ja auringonlaskut eikä mitään ylimääräistä. Majoitukseen kuuluu korkealuokkainen palvelu, yhteinen baari, poreallas sekä sauna. Yö yksityisessä lasitalossa on ainutkertainen kokemus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?