Suomesta löytyy vesiputous, joka kohoaa sadan metrin korkeuteen – ”Lapin kimaltava helmi” - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomesta löytyy vesiputous, joka kohoaa sadan metrin korkeuteen – ”Lapin kimaltava helmi”

Tiesitkö, ettei sinun tarvitse matkata Norjaan saakka jylhiä vesiputouksia ihailemaan? Suomessakin riittää nähtävää.

Suomessakin on useita vesiputouksia. Vasemmalla näyttävä Kitsiputous.

16.8.2018 13:11

Suomesta tulevat mieleen kauniit pelkoaukeamat, mittaamattomat määrät metsää ja järvet, joita löytyy sananlaskun mukaan meiltä tuhansia.

Vesiputoukset sen sijaan eivät ole aivan ensimmäisenä mielessä, kun maatamme ajattelee.

Mielikuva on kuitenkin väärä, sillä myös Suomessa on koko joukko vesiputouksia. Jotkut niistä kurottelevat komeisiin korkeuksiin.

Suomenvesiputoukset.fi-sivuston mukaan maassamme on useita kymmeniä vesiputouksia, joista kuuluisimman titteliä kantaa muun muassa Kevon retkeilyreitin nähtävyyksiin kuuluva Fiellun putous.

Fiellun putous on yksi Suomen kuuluisimmista vesiputouksista.

Matkaa putoukselle kuvaillaan vaikeaksi, mutta rehkiminen Kevon luonnonpuistossa kannattaa. Erämaasta löytyy todellinen helmi, 26 metrin korkeuteen kohoava putous.

Näkymää Fiellujoen loppupäässä kuvaillaan näyttäväksi, sillä Fiellun putous nousee käytännössä jyrkästi pystysuorasti ylöspäin.

Juuri jyrkkyys, vesimäärä ja upea maisema tekevät Fiellun putouksesta Suomen kenties kauneimman putouksen.

Lue myös: Suomalaismies ikuisti valtavan vesiputouksen, jonka kauneus vetää hiljaiseksi – ja se löytyy ihan naapuristaSuomalaismies ikuisti valtavan vesiputouksen – sijaitsee aivan naapurissa

Kitsiputous kohoaa lähelle sataa metriä

Komeaksi kehutaan myös Suomen tiettävästi korkeinta yhtenäistä vesiputousten sarjaa, Mallatunturin luonnonpuistossa, lähellä Norjan rajaa sijaitsevaa Kitsiputousta. Paikka on saanut suomenkielisen nimensä pohjoissaamenkielisestä nimestä Gihcigorzi. Tuttavallisempi nimitys putoukselle on Mallan kyyneleet.

Jotain taianomaista paikassa todella on.

Retkeilyyn keskittyneellä Retkipaikka-sivustolla kerrotaan, että kallioon on piirtynyt vuosituhansien aikana erilaisia uria.

Kitsiputouksen nimi on suomennettu putouksen pohjoissaamenkielisestä nimestä Gihcigorzi. Tuttavallisempi nimitys on Mallan kyyneleet.

Näkymä muistuttaa Pohjois-Norjan jylhiä maisemia.

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole yksittäinen vesiputous, vaan sarja putouksia. Korkein niistä kurottaa lähelle sataa metriä, vaikka putouskorkeutta ei olekaan virallisesti mitattu. Joessa on myös useita pienempiä, 10-30-metrisiä putouksia.

Paikalla on ihastuttava lempinimi. Kitsiputousta kutsutaan Lapin kimaltavaksi helmeksi.

Lähteet: suomenvesiputoukset.fi, Retkipaikka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?