Espanjassa asuva suomalainen Eeva listasi 5 paikallista tapaa, jotka ihmetyttävät: Näihin turisti ei välttämättä törmää

Kukapa ei haluaisi muuttaa Espanjaan? Viisi vuotta sitten Málagaan muuttanut Eeva kertoo, mikä uudessa asuinmaassa ihmetyttää vielä vuosien jälkeen.

Espanjan Andalusiassa asuva Eeva kertoo, mikä nykyisessä kotimaassa ihmetyttää.

13.8.2018 20:00

Eeva lähti maailmalle jo vuosia sitten, mutta Espanjan Andalusiassa suomalaisnainen on asunut viisi vuotta.

Syy muuttoon oli perinteinen. Eevan avomies on espanjalainen.

Uusi koti löytyi suomalaisille matkailijoillekin tutusta Málagan kaupungista.

Sukeltaminen uuteen kulttuuriin sujuikin Eevalta yhdessä hujauksessa. Paikallisen puolison kautta integroituminen on sujunut ongelmitta.

Aivan kaikkea suomalainen ei kuitenkaan uudessa kotimaassaan purematta niele. Andalusiaan muutto on tuonut monia yllätyksiä mukanaan.

Monet tavoista Eeva on omaksunut itsekin, osan tiedostamattaan.

– Siihen herää usein silloin, kun ystävät tai perhe tulevat visiitille, ja heille pitää selittää, kuinka ja miksi asiat tehdään Espanjassa/Andalusiassa/meillä kotona eri tavalla kuin mitä Suomessa on totuttu, Eeva kertoo Ilta-Sanomille.

Blogissaan Eevagamunda Eeva listaa espanjalaisten hassuja tapoja. Esittelemme niistä viisi. Loput voit lukea suoraan blogista!

Espanjalaisten hauskat tavat Eevan mukaan:

1. Aamutakissa ja tohveleissa kahvilaan

Eeva muistuttaa, että monet hänen listaamistaan hauskoista espanjalaistavoista ovat hyvin stereotyyppisiä, eivätkä kaikki espanjalaiset toki toimia aina samalla tavalla.

Yksi espanjalaisiin liitetty stereotypia lienee kuitenkin Eevasta täysin tuulesta temmattu. Kaikki espanjattaret eivät nimittäin elä arkeaan täydessä tällingissä.

”Näen Málagan katukuvassa päivittäin hyvin hompsuisiakin naisia. Olen usein nähnyt andalusialaisnaisia aamutakissa koiraa ulkoiluttamassa tai juomassa kahvia kulmakahvilan terassilla. Yksi lähibaarimme joutui jopa asettamaan aamutakit kieltävät kyltit, kun kahvila alkoi muistuttaa liikaa pyjamabileitä.”

2. Servetin voi heittää lattialle

Ehei, vaikka nälkä kurnisi vatsassa, Andalusiassa syömään ei mennä ruumiin tuntemusten, vaan kellonajan mukaan.

– Ruoka-aikojen kohdalla on aika mahdotonta pyristellä vastaan, koska niin espanjalainen perhe, ystävät kuin ravintoloiden keittiötkin noudattavat tiukasti samoja ruoka-aikoja, eikä kukaan tingi niistä. Jos en söisi lounasta noin kello 14 ja illallista illallisaikaan kello 21 jälkeen, saisin syödä aina yksin kotona, Eeva kertoo Ilta-Sanomille.

Kellonaikoja noudatetaan siis tarkoin, mutta muuten ruokatavat ovat Espanjassa rentoja.

”Melkein kaikkea voi syödä käsin. Ravintolaetiketti ei ole tiukka. Huutaminen on sallittua ja itse asiassa pakollista. Jos aiot pitää jonkunlaista keskustelua yllä seurueesi kanssa, sinun on karjuttava kovempaa kuin naapuripöydän Juan.”

Myös tapas-baareissa on tapa, joka saattaa hämmästyttää ujoja suomalaisia.

”Servetit on ihan ok heittää lattialle. Ruokailijoiden lähdettyä lattiat ovat paperipalleroiden peitossa.”

3. Kohteliaisuuksia satelee

Oletko ihastunut ulkomaalaisten tapaan ladella kohteliaisuuksia milloin mistäkin asiasta?

Kaunokielisyys on tapana myös Espanjassa, Eeva kertoo.

”Andalusiassa ei kannata ihmettellä, jos kaupan kassa huikkaa, että ”kiitos kulta”. Kun itse opettelin espanjaa ja aloin käydä peruskeskusteluja asiakaspalvelijoiden kanssa, olin välillä kuin ällikällä lyöty. Miksi se sanoi minua rakkaakseen “cariño” tai kuningattareki ”reina” tai kauniiksi “guapa”? Edelleenkään en ole ymmärtänyt, miksi niin moni naapuri, tarjoilija tai kassa sekoittaa minut tyttärekseen ja kutsuu “hijaksi”.”

Eeva muistuttaa, että tuntemattomille heitettävät hellittelynimet ovat tietenkin osa keskustelukulttuuria ja tarkoitettu jäänrikkojiksi.

”Mutta välillä niitä satelee niin erikoisissa, jopa puolivirallisissa keskusteluissa, että alkaa pohjoisen tyttöä vähän naurattaa.”

4. Halaaminen kuuluu perheenjäsenille

Espanjassa liiallinen virallisuus kannattaa unohtaa, ellet halua loukata. Suukottelu on Andalusiassa arkipäivää, Eeva muistuttaa.

”Älä yritä tarjota kättä tuttavalle taikka ihmiselle, jonka joku esittelee sinulle kadulla. Pusuja! Pusuja niiden olla pitää. Yksi molemmille poskille. Jos ojennat kourasi kohti espanjalaista, se voidaan tulkita jopa loukkaavana. Mikä minussa on vikana? Haisenko pahalle?

Miehet tosin kättelevät, mutta jos toinen tai molemmat osapuolista on nainen, vaihdetaan aina poskisuudelmia. Halauksia ei sitten vaihdeta kuin perheenjäsenten ja sielunystävien kanssa. Halaus on espanjalaisille paljon intiimimpi toimenpide kuin suudelmat.”

5. Leikkipuistoon keskiyöllä

Lapsia leikkipuistossa keskellä yötä. Pitäisikö huolestua?

Ei Espanjassa, Eeva muistuttaa.

”Suomessa kerrostalokyttääjä olisi jo soittanut lastensuojeluviranomaisille nähtyään taaperot pihalla kello 22 jälkeen, mutta espanjalainen perhe on tuolloin vasta matkalla ravintolaan illalliselle. Varsinkin kesäaikaan leikkipuistojen rush hour ajoittuu puolenyön paikkeilla, kun perheet ovat illallisen jälkeen päättäneet ostaa vielä jätskit ja tehdä pienen kävelyn puistossa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?