Matkat

Pyhäsalmella voi saunoa ennätyssyvyyksissä – uskomaton reitti vie 1,5 kilometriä maan uumeniin

Julkaistu:

Matkat
Pyhäsalmella sijaitseva kaivos kätkee uumeniinsa salaisuuden, Guinnessin ennätystenkirjaankin päässeen saunan.
Pohjois-Pohjanmaalla, Pyhäsalmella sijaitsee kupari- ja sinkkikaivos, joka kätkee syvyyksiinsä yhden erikoisimmista saunoista koko maailmassa. Maan uumenissa sijaitseva sauna on peräti 1 410 metrin syvyydessä, eikä sinne noin vain käppäillä sisään.

Matka kaivoksen läpi saunaan on henkeäsalpaava, sillä syvällä maan sisällä avautuva kaivos on kuin toinen maailma. Lähes 1,5 kilometriä maan uumenissa sijaitseva kaivossauna on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaan syvimmällä sijaitsevana saunana koko maailmassa.

Ruutu.fin Haapasalon Suomi -sarjassa Ville Haapasalo tutustuu erikoisiin kotimaan nähtävyyksiin. Tuoreimmassa jaksossa Haapasalo vierailee Pyhäsalmella kaivossaunassa. Kaivosmiehet Kari, Risto ja Timo avustavat Villeä oikeanlaisissa varusteissa, jotta kulku saunaan onnistuu.

Saunaan laskeudutaan hissillä. Hissi kulkee lähes 1,5 kilometrin matkan 2,5 minuutissa. Korvat menevät nopeassa vauhdissa helposti lukkoon. Kun hissillä on päästy oikeaan syvyyteen, täytyy vielä kulkea autolla pitkin kaivoksen pimeitä tunneleita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eli tässä on melkein puolitoista kilometriä kalliota meidän päällä. Vähän painostava tunnelma, Ville toteaa saunassa.

– Itse asiassa sivusta tuleva paine on suurempi kuin päältä tuleva paine, Timo kertoo.

Pyhäsalmen kaivos on Suomen suurin ja Euroopan syvin toimiva perusmetallikaivos. Se työllistää vielä yli 200 ihmistä, mutta kaivoksen on suunniteltu sulkeutuvan vuonna 2019.

Kaivosmiehet saavat käydä kaivossaunassa jopa työajalla, eikä kukaan yleensä jätä saunavuoroa väliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Kokkolassa sijaitsee maailman ainoa vedenalainen sauna – sijaitsee kolmen metrin syvyydessä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt