THL:n ylilääkäri varoittaa: Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita Espanjan tai Portugalin matkan siirtämistä - Matkat - Ilta-Sanomat

THL:n ylilääkäri varoittaa: Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita Espanjan tai Portugalin matkan siirtämistä

Hirmuhelteet hiipivät Etelä-Eurooppaan. Ne eivät kuitenkaan saaneet suomalaisia perumaan matkojaan.

3.8.2018 16:47 | Päivitetty 3.8.2018 17:09

Uutisoimme aiemmin tänään hirmuhelteistä, joiden taustalla on ilman valuminen Afrikasta lounaiseen Eurooppaan.

– Iberian niemimaalle on nyt vyörymässä niin kuumaa ilmamassaa Afrikan suunnalta, että lämpöaallon grillaama Eurooppa saattaa saada uuden lämpöennätyksen lähipäivinä, kirjoittaa jutussa siteerattu BBC.

Euroopan nykyinen lämpöennätys, 48 astetta, mitattiin Ateenassa vuonna 1977.

Tilannetta pahentaa kuuman ilmamassan mukana kulkeutuva Saharan aavikkopöly sekä kuumuudesta ja kuivuudesta kohonnut riski metsäpaloista ja sen savuista.

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita matkan siirtoa

– Alle 2-vuotiaat lapset, vanhukset sekä kroonisia sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksia sairastavat ovat suurimmassa riskissä saada vakavia haittoja näin kovassa kuumuudessa, THL:n ylilääkäri Raimo O. Salonen varoittaa THL:n tiedotteessa.

Salosen mukaan raskaana olevienkin on hyvä välttää terveydelle haitallista altistumista.

– Saharan aavikkopöly pahentaa erityisesti astmaa ja muita hengityssairauksia sairastavien vointia. Pahin uhkakuva on Portugalin pohjoisosan metsäpaloista syntyvien savujen kulkeutuminen sankkoina alueille, joilla helle jo koettelee riskiryhmien terveyttä.

Vuonna 2010 äärimmäisen tukalan helteen ja metsäpalosavujen yhdistelmä johti Venäjän viranomaistietojen mukaan Moskovan seudulla yli 55000 lisäkuolemaan vajaan kahden kuukauden aikana.

Vastaavia havaintoja helteen ja metsäpalosavujen voimakkaasta yhteisvaikutuksesta on tehty myös Kreikassa.

Lääkäri voi tarvittaessa arvioida matkustuskelpoisuuden

Salonen kehottaa riskiryhmiin kuuluvia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako matkustaa juuri nyt, vai voisiko reissua siirtää.

Matkan siirtomahdollisuutta voi tiedustella omalta matkatoimistolta.

Jos matkan siirtäminen ei onnistu, voi lääkäri arvioida vastaanottokäynnillä esimerkiksi kroonista sydän-, verisuoni- tai hengityssairautta sairastavan matkustuskelpoisuuden.

Hän voi kirjoittaa matkavakuutuskorvauksen hakemista varten lääkärintodistuksen siitä, ettei henkilö kykene lähtemään kyseiselle matkalle.

Mikäli riskiryhmiin kuuluva henkilö kuitenkin päättää lähteä Portugalin tai Espanjan matkalle, hänen kannattaa ainakin tarkistaa matkakohteen sää- ja ilmanlaatutilanne sekä hotellin varustetaso.

Ei peruutuksia

Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntin mukaan superhelteet eivät ole saaneet suomalaisia perumaan matkojaan.

– Olen ollut yhteydessä muutamiin matkatoimistoihin, jotka järjestävät paljon reissuja Espanjan ja Portugalin alueelle, ja hyvin vähän on kuulemma ollut edes kyselyitä helteisiin liittyen, Mäki-Fränti kertoo.

– Matkanjärjestäjät ovat toki omaehtoisesti informoineet muistettavista asioista, kuten riittävästä vedenjuomisesta sekä siitä, että pysytellään kuumimpaan aikaan sisätiloissa.

Fränti arvioi, että poikkeuksellinen kesä myös kotimaassa vaikuttaa tähän.

– Jos meillä olisi ollut kovin sateinen kesä, varmaan suhtautuminen olisi erilainen. Toisaalta riskiryhmiin kuuluvat ihmiset ymmärtävät ehkä muutenkin, että elokuu Etelä-Euroopassa on aina varsin kuuma.

”Pitää olla ymmärtämys siitä, mihin on lähdössä”

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling ei muista tapauksia, joissa ihmiset olisivat vaatineet korvauksia yllättävän korkeiden hellelukemien vuoksi.

Kesäkuun lopulla tuli kuitenkin voimaan laki lomanautinnon menetyksen hyvityksestä.

Lue lisää: Uusi laki voimaan sunnuntaina: ”Lomanautinnon menetyksestä” voi jatkossa saada hyvityksen

Huonosta lomakokemuksesta ei voi saada korvauksia, jos pettymykset kohdistuvat säätilaan.

– Laki liittyy vain matkanjärjestäjän vastuussa oleviin asioihin. Jos siis esimerkiksi ilmastointi ei toimi halutulla tavalla kuumassa hotellissa, vastuu on hotelliyöpymiset sisältäneen matkapaketin myyjällä, Beurling toteaa.

Joka tapauksessa Beurling muistuttaa huomioimaan matkakohteen mahdolliset riskit, kuten juuri valtavat lämpötilat.

–Pitää olla ymmärtämys siitä, mihin on lähdössä. On tärkeää tietää, että eivät paikallisetkaan kulje etelässä päivisin kaduilla ja ota aurinkoa, vaan odottavat mieluummin iltaan.

– Kannattaa myös tarkistaa kunnolla, että hotellissa on toimiva ilmastointi, hän ohjeistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?