6 syytä, miksi Espanjaan ei kannata matkustaa elokuussa

Elokuu on matkailun huippusesonkia Espanjassa, kuten muuallakin Etelä-Euroopassa. Silloin lomailevat myös espalanjalaiset itse kotimaassaan.

Elokuussa tarjoilijat huhkivat hiki päässä. Aina he eivät jaksa olla niin kovin ystävällisiä ja huomaavaisia.

29.7.2018 13:09

Matkailu saattaa olla silloin kaikkea muuta kuin rentouttavaa ja miellyttävää.

1. Lentokentät ovat kaoottisia

Monet Espanjan lentokentät ovat elokuussa tupaten täynnä väkeä ja jonot ovat pitkiä. Jonoja lisää sekin, että kentillä parveilee nimenomaan juuri elokuussa paljon tottumattomia ja harvoin matkustavia lomailijoita; pelkkä turvatarkastuksen läpipääsy saattaa viedä järjettömästi aikaa.

Vilkas lentoliikenne aiheuttaa myöhästymisiä ja lisää ruuhkia entisestään. Bonuksena on se, että joka ikinen heinä-elokuu Espanjassa on lentäjien, lennonjohtajien tai lentokenttätyöntekijöiden lakko, tai jokin muu lentoja sekoittava työnseisaus, tai ainakin niiden uhka.

2. Kuumuus on tainnuttava

Elokuussa Espanjassa on monin paikoin pakahduttavan kuuma. Meren rannalla lämpötilat nousevat harvoin aivan sietämättömiksi, mutta sisämaassa voi olla yli 40 astetta.

Elokuu on Espanjan kuumin kuukausi. Etelä-Espanjan sisämaan kaupungeissa, kuten Sevillassa, lämpötila kipuaa yleisesti 40 asteeseen ja ylikin; Sevilla pitää hallussaan Euroopan kuumimman kaupungin titteliä – sen lämpöennätys on 50 astetta. Myös Madrid on elokuussa kuin hornankattila.

Aurinkokin on polttava. UV-indeksilukema on suuressa osassa Espanjaa koko elokuun 9 tai 10 (Suomessa kesän maksimilukema on 5–6).

3. Osa kaupungeista on aavemaisia

Sietämättömästä kuumuudesta ja lomakaudesta johtuen sisämaan kaupungit tyhjenevät asukkaistaan. Kaikki, jotka vain suinkin kykenevät, kaikkoavat ainakin muutamaksi viikoksi. Monet pikkukaupat ja toimistot, ravintolat ja kuppilat sulkeutuvat. Barcelonassakin ilmiön huomaa paikallisten asuinalueilla; esimerkiksi Eixamplen kaupunginosassa moni paikka on elokuussa kiinni.

4. Rannat ovat täpötäysiä

Suurin osa espanjalaisista viettää kesälomansa biitsillä.

Pieni osa espanjalaisista lomailee vuorilla, miltei kaikki muut meren rannalla. Kun sekaan lisätään ulkomaalaiset turistit, ovat suosituimmat rannat elokuussa ihmismeriä – esimerkiksi Etelä-Espanjan Benidorm on painajaismaisen täysi.

5. Hinnat ovat huipussaan

Varsinkin rantakohteissa hotellien ja muun majoituksen hinnat ovat korkeita, kun kysyntä ylittää tarjonnan. Huippusesonki nostaa myös esimerkiksi vuokra-autojen ja retkien hintoja. Jos siirtää reissua paria viikkoa myöhemmäksi, syyskuulle, voi säästää huomattavia rahasummia.

6. Stressi vaivaa

Kiire, kuumuus ja pitkät työpäivät – elokuussa monet yrittäjät tekevät töitä jaksamisensa äärirajoilla, ja asiakas saattaa kärsiä. Tarjoilijat ja muut asiakaspalveluhenkilöt ovat tavallista tylympiä ja kesälomakohteissa taksikuskit kaahaavat kuin mielipuolet koettaessaan maksimoida sesongin tienestin.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?