Pohjoismaiden yksi pisimmistä, upea hiekkaranta sijaitsee Suomessa! Eikä se ole Yyteri - Matkat - Ilta-Sanomat

Pohjoismaiden yksi pisimmistä, upea hiekkaranta sijaitsee Suomessa! Eikä se ole Yyteri

Piilossa pysynyt aarre, yksi Pohjoismaiden pisimmistä uimarannoista, sijaitsee Kokkolassa.

Pohjoismaiden pisin hiekkaranta sijaitsee Kokkolassa.

23.7.2018 14:20

Suomi on tylsä matkailumaa.

Vastaavia väitteitä kuulee aika ajoin.

Nyt kun sää on mitä mainioin, on hyvä aika lähteä koluamaan kaunista Suomea ja osoittamaan väitteet vääriksi.

Nähtävää nimittäin riittää.

Osa kohteista on vieläpä sellaisia, että ne ovat pysyneet vuosikausia piilossa suurelta yleisöltä.

Kokkolassa sijaitsee todellinen aarre

Kysyimme Ilta-Sanomien lukijoilta, missä sijaitsevat Suomen tuntemattomat matkailuaarteet. Vastauksia tuli roppakaupalla.

Viime viikolla kerroimme Kauhavalla sijaitsevasta Kirkkopakasta, jota kuvaillaan mystiseksi ja pelottavaksi kiviröykkiöksi.

Tällä kertaa vinkin matkailuaarteesta antaa Luomalla asuva Klaus Salkola.

Salkolan vinkkaama matkailuaarre on suurelle yleisölle vieras, mutta retkeilijöille tuttu kohde. Kokkolan Lohtajalla sijaitseva Vattajanniemi eli Vattaja on liki luonnontilassa oleva hiekkaranta, joka on kaikessa rauhassa valittu Vuoden retkikohteeksi.

Valinnan teki vuonna 2016 Suomen suurin retkeilyaiheinen Retkipaikka-sivusto.

Vattajanniemi sijaitsee Kokkolassa.

Paikkaa kuvaillaan Kokkolan kaupungin virallisessa matkailublogissa ”maailman ihanimmaksi hiekkarannaksi, joka on joka käynnillä erilainen”.

Kyseessä onkin Suomen oloissa eksoottinen kohde. Paikalla tuntuu aivan siltä, kuin ei olisi Suomessa lainkaan, sillä rantaviiva jatkuu silmän kantamattomiin.

Vattajan lentohietikko on maisemallisesti ainutlaatuinen. Kyseessä on Euroopan suurin boreaalisen vyöhykkeen dyyniranta. Nähtävää riittää myös lintubongareille, sillä alueen linnustoa kuvaillaan huomionarvoiseksi.

Pituutta Vattajalla on laguuneineen 15 kilometriä. Se on yksi Pohjoismaiden pisimpiä hiekkarantoja. Retkipaikka-sivuston mukaan avointa hietikkoa alueella on peräti 450 hehtaaria.

Vastaavasti Suomen kenties kuuluisammalla hiekkarannalla, Porin Yyterin hiekkarannalla, on pituutta kuusi kilometriä.

Osa alueesta on Puolustusvoimien käytössä noin 200 vuorokautta vuodesta.

Lohtajan uimaranta.

Nimennokassa vanha kalastajakylä

Vattajanniemen päässä sijaitsee toinen kiehtova kohde, Ohtakari. Entisen kalastajakylän vanhimmat verokirjamerkinnät ovat 1500-luvulta.

Ohtakari on entinen kalastajakylä.

Alueella on näkötorni, grilikatos, luontopolku, käymälät, seurakunnan leirikeskus, majoitustiloja, kala- ja vierasvenesatama, luotsiasema sekä kesäisin auki oleva baari-kioski ja kalastusmuseo. Ohtakarin luotsiasema ja luotsimökit ympäristöineen ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan. Luotsiasema on rakennettu 1850-luvulla, ja nykyasuunsa se on korotettu ja laajennettu 1920-luvulla.

Salkola vinkkaa myös Ohtakarin kalastustukikohdasta, joka tuottaa edelleen siikaa ja muuta kalaa.

Ohtakari sijaitsee Lohtajan Vattajanniemen kärjessä.

Alueella tulee liikkua huomaavaisesti, sillä Ohtakarissa on noin 50 vapaa-ajanasuntoa. Vanhimmat niistä ovat peräisin 1800-luvulta.

Historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa matkana Ohtakariin kirjaston kautta.

Ohtakarilaisten elämästä on nimittäin julkaistu myös kirja. Ohtakarin Kalastusmuseoyhdistyksen julkaisema tieto- ja tarinateos kertoo alueen elämästä 1900-luvun alusta tähän päivään.

Juttua korjattu 24.7.2018 klo 14.03: Korjattu otsikossa sekä tekstissä ollut virheellinen tieto, että Vattajanniemi eli Vattaja olisi Pohjoismaiden kaikkein pisin hiekkaranta. Juttuun on korjattu, että ranta on Pohjoismaiden yksi pisimmistä hiekkarannoista. Lisäksi jutussa mainitaan, että alue on Euroopan suurin boreaalisen vyöhykkeen dyyniranta.

Lähteet: Retkipaikka.fi, Museovirasto, kokkola.fi, Visitkokkola.blogspot.com, Suomen viisi kauneinta rantaa, Miltton, lohtajanksi.fi, Rakennettu kulttuuriympäristö, Valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät maisema- ja kulttuurihistorialliset ympäristöt ja kohteet Keski-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaan liitto, 8/2014

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?