Miksi suomalaismatkailija menee ulkomailla toista suomalaista karkuun? - Matkat - Ilta-Sanomat

Miksi suomalaismatkailija menee ulkomailla toista suomalaista karkuun?

Monelle suomalaiselle on ison hehkutuksen arvoista matkailla kohteessa, jossa ei ole lainkaan muita suomalaisia. Jos heitä kumminkin paikasta löytyy, saattaa iskeä pieni paniikki.

Loma on pakoa arjesta, monille myös Suomesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

22.7.2018 18:20

Herää tarve paeta.

Miksi?

Poikkeuksiakin löytyy, mutta moni suomalainen ei tunnu hakeutuvan ulkomailla mielellään tuntemattomien maanmiestensä ja -naistensa seuraan. Päinvastoin. Kun lueskelee netistä matkailuun liittyviä keskustelupalstoja ja kommentteja, ja värittää niitä omilla matkakokemuksilla, on pakenemisen taustalla tavallisesti jokin näistä syistä:

1. Koska ulkomailla ollaan lomalla

...ei ainoastaan arjesta, vaan myös Suomesta, suomalaisista ja koko Suomen kulttuurista. Mahdollisesti ollaan lomalla myös ihan kaikista sosiaalisista velvoitteista. Ja siihen yhtälöön ei seurustelu suomalaisten, ei ehkä muidenkaan ihmisten, kanssa sovi.

2. Koska suomi ei taivu small talkiin

Suomessa on täysin OK pysytellä tuppisuuna ventovieraiden kanssa, jos ei ole mitään varsinaista asiaa. Miksi ulkomailla pitäisi käyttäytyä toisin – epäsuomalaisesti, kansainvälisemmin?

Suomalainen osaa nauttia autioista rannoista.

Ja mitä suomeksi voisi sanoa? Tuntuu hölmöltä vain tervehtiä. Ulkomaalaisen kanssa voi vaihtaa pari sanaa mistä tahansa, vaikka säästä. Suomalaisen kanssa se tuntuu jostain syystä epäluontevalta. Helpoimmalla pääsee, jos pysyttelee kiusallisista tilanteista kaukana.

3. Koska haluamme välttää noloja kieliyllätyksiä

”Sshhh, puhu hiljempaa, tuolla on suomalaisia.” Ehkä sinäkin olet joskus sanonut ulkomailla jotain vastaavaa – varoittanut kaveriasi, että juuri nyt ei kannata möläyttää mitään typerää.

Tai ehkä korviisi on kantautunut suomeksi jotain sellaista, mitä sinun ei olisi kuulunut ymmärtää. On todella noloa, molemmille osapuolille, jos sellaisesta yhtäkkiä paljastuu.

Uuden-Seelannin biitseillä saa olla omissa oloissaan.

Pakkohan silloin on paeta, kauas ja äkkiä.

4. Koska emme halua häiritä

Kevyessä jutustelun yrityksessä on vaaransa. Entä jos toinen suomalainen kokeekin tilanteen liian tuttavalliseksi tai hyökkääväksi. Jos hän haluaa vain olla rauhassa, ja ärsyyntyy tai pelästyy.

5. Koska emme halua, että meitä häiritään

Tai entäpä, jos se toinen innostuukin ihan liikaa. Hakeutuu vaikka samaan pöytään joka ilta. Jos siitä ei pääse enää koko lomalla eroon?

Koska ei voi olla varma, mitä rasittavia tai vaivaannuttavia hetkiä tuntemattoman suomalaisen kohtaamistilanteesta saattaa ulkomailla seurata, on varminta vältellä sellaisia tilanteita kokonaan, eli mennä karkuun.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?