Matkat

Lotta ei tunnista asuinmaataan mielikuvista: ”Egyptissä minuun ei ole käyty käsiksi – toisin kuin Helsingissä”

Julkaistu:

Matkat
Egyptissä asuvat suomalaiset eivät tunnista kotimaataan mielikuvista, joiden mukaan maa on levoton ja turvaton. Arkeen tuovat iloa yhteisöllisyys ja ihmisten auttamishalu.
Lotta Malmirinta lähettää tekstiviestin hieman ennen sovittua tapaamisaikaa. Viestissä on linkki, josta voin seurata reaaliajassa hänen saapumistaan tapaamispaikalle Egyptin pääkaupungin Kairon keskustaan.

– Nyt kesti hiukan normaalia kauemmin Uberin tulo, yleensä kyyti on nopeampi, hän sanoo.

Malmirinta, 28, on saapunut paikalle minuutin myöhässä. Hän muutti Kairoon viime vuoden maaliskuussa.

Hän työskentelee paikalta palkattuna kehitysyhteistyön koordinaattorina Suomen suurlähetystössä. Kairo on silti hänelle tuttu yli kymmenen vuoden takaa.


– Lähi-itä ja arabian kieli kiinnostivat minua jo peruskoulussa. Lukion jälkeen tarjoutui tilaisuus tulla puoleksi vuodeksi Egyptiin asumaan kaverin perheeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malmirinta palasi vuoden ajaksi vaihto-opiskelijaksi Kairon yliopistoon ja lähti maasta juuri ennen kuin vallankumous alkoi tammikuussa 2011. Silloin Kairossa ei ollut Uberia ja Malmirinta liikkui lähinnä julkisella liikenteellä, kuten metrolla ja mikrobusseilla.


– Kairo ei ole paljon muuttunut kymmenessä vuodessa. Sanallista seksuaalista häirintää on vähemmän ja liikennettä enemmän, mutta toisaalta autokanta on uudistunut merkittävästi, Malmirinta analysoi.

 

Ajokulttuuri on piittaamatonta. Esimerkiksi ajovaloja ei pimeässä yleensä käytetä ja teillä voi olla isoja kiviä.

Liikenteen hän nimeää ainoaksi pelkoa tai huolta aiheuttavaksi asiaksi Egyptissä.

– Ajokulttuuri on piittaamatonta. Esimerkiksi ajovaloja ei pimeässä yleensä käytetä ja teillä voi olla isoja kiviä.


Viikonloppuja ja lomia Malmirinta viettää eri puolilla Egyptiä, usein lempikohteessaan Siinailla Punaisenmeren rannalla Nuweibassa. Sinne hän matkustaa Kairosta lentäen Sharm El Sheikhiin ja sieltä autolla eteenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hotelleissa täällä on aina tarkastettu autot pommien varalta ja ostoskeskuksiin kuljetaan metallinpaljastimen läpi. Ainoastaan lentokentällä turvallisuuskontrolli on tiukentunut.

 

En ole koskaan kokenut oloani turvattomaksi Egyptissä.

Malmirinta opiskeli Lähi-idän tutkimusta pääaineena Helsingin yliopistossa. Hän on viettänyt Kairossa ja Egyptissä aikaa paljon silloinkin, kun ei ole asunut maassa.

– En ole koskaan kokenut oloani turvattomaksi Egyptissä. Kairossa ei pelota, eikä minuun ole käyty Egyptissä käsiksi – toisin kuin Helsingissä.


Taiteilija Olli Saramäki asuu Välimeren rannalla Aleksandriassa egyptiläisen taiteilijavaimonsa kanssa. Hän nimeää pelottavimmaksi kokemuksekseen Egyptissä rantakadun ylittämisen myöhään perjantai-iltana. Hänestäkin liikenne on täällä ainoa pelottava asia.

– Minut otettiin asuinalueellamme nopeasti osaksi yhteisöä, kuin ison perheen jäseneksi. Yhteisö auttaa ja tuo turvallisuutta paljon enemmän kuin Suomessa, Saramäki sanoo.


Egyptiläisten avuliaisuutta ja auttamishalua korostaa myös Luxorissa vuodesta 2011 asunut spa-yrittäjä Kirsi Voutilainen.

– En ole kokenut turvattomuutta kertaakaan, hän sanoo.

– Egyptiläiset ovat todella ystävällisiä. Luxorissa suosittelen turisteille astumista sivukaduille. Siellä kohtaa aitoja egyptiläisiä ja todellisen Egyptin.