Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ei? Vakuutusyhtiöt vastaavat 6 erikoistapaukseen

Julkaistu:

Matkavakuutus
Korvaako matkavakuutus tulivuorenpurkauksen aiheuttamat harmit? Onko vakuutuksesta apua, jos lähiomainen sairastuu Suomessa, kun olet itse maailmalla? Otimme yhteyttä vakuutusyhtiöihin ja kysyimme.
Muista matkavakuutus! Kehotus turvata tuleva on iskostunut monen reissaajan takaraivoon.

Useimmat muistavat ottaa sekä turvaa matkustajalle tuovan matkustajavakuutuksen että matkatavaravakuutuksen matkatavaroille. Vakuutuksissa on kuitenkin eroja, joten ei ihmekään, etteivät korvauskäytännöt ole aina selviä.


Kysyimme eri vakuutusyhtiöltä matkoilla sattuneista rajatapauksista. Kyselyyn vastasivat POP Vakuutus, If ja LähiTapiola.

Lähiomainen sairastui Suomessa, kun olin itse matkalla

Tilanne:

”Olin opiskeluvaihdossa Thaimaassa, kun matka keskeytyi lähiomaisen vakavan sairauden vuoksi. Korvaako vakuutus matkan keskeytymistä?”

POP Vakuutus vastaa:

”Asiakkaalle korvattiin ylimääräiset matkakustannukset Suomeen. Asiakas on oikeutettu saamaan korvausta myös menetetyiltä matkapäiviltä.

Mikäli asiakas palaa takaisin kohteeseen, maksetaan korvausta menetetyiltä matkapäiviltä vain siltä osin, kun asiakas ei ole ollut kohteessa.

Asiakas voi saada korvausta myös ennalta varatuista ja käyttämättä jääneistä palveluista, retkistä tai matkoista kohteessa. Koska asiakas oli opiskelijavaihdossa, olisi hänellä ollut oikeus saada korvausta myös paluukustannuksista takaisin matkakohteeseen. ”

Tulivuorenpurkaus esti matkan

Tilanne:

Matkustajan oli tarkoitus lähteä reissuun, mutta matkakohteessa oli tulivuorenpurkaus. Korvaako matkavakuutus ostetun meno-paluu-lentolipun, jos lentokenttä on suljettu ja matkalle lähtö estyy kokonaan?

POP Vakuutus vastaa:

Mikäli matka peruuntuu, vakuutus ei korvaa käyttämättä jäänyttä lentolippua, vaan korvausta tulisi tällöin hakea ensisijaisesti matkanjärjestäjältä.

POP Vakuutus korvaa matkalla aiheutuneita ylimääräisiä, välttämättömiä ja kohtuullisia matka- ja majoituskuluja alkuperäiseen matkakohteeseen tai kotiin pääsystä, jos alkuperäinen menomatka matkakohteeseen tai paluumatka kotiin estyy äkillisen ja ennalta arvaamattoman luonnonilmiön, kuten tulivuorenpurkauksen takia.

Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaalla on mahdollisuus lähteä Balille jollain muulla kulkuneuvolla, ja vakuutus voisi korvata näitä toisen kulkuneuvon aiheuttamia matkakuluja.


Pariskunta muutti matkansa reittiä hurrikaanin takia

Tilanne:

Pariskunta oli lomamatkalla Miamissa ja halusi poistua sieltä turvaan ennen Irma-hurrikaanin saapumista.

Pariskunta sai vaihdettua maksutta paluulentonsa lähtöpaikaksi New Yorkin, mutta matkustus sinne vaati auton vuokraamista ja majoittumista pitkällä ajomatkalla. Tähän tuhlautui arvokkaita lomapäiviä.

Korvaako matkavakuutus ylimääräisiä kustannuksia?

If vastaa:

Matkavakuutus sisältää nykyään Ifissä automaattisesti ilman lisämaksua kattavan kriisiturvan, joka korvaa matkan peruuntumisen ja keskeytymisen, jos matkakohteessa tapahtuu luonnonkatastrofi, epidemia, äkillinen aseellinen selkkaus tai terrorismia.

Matkakohteessa sattuneen yllättävän kriisitilanteen yhteydessä matkavakuutus korvaa kustannuksia ylimääräisistä matkakuluista, kuten uuden lennon pois matkakohteesta tai matkan keskeytymisen vuoksi käyttämättä jääneitä hotelliöitä. Tarvittaessa korvataan myös lääkärin määräämää psykoterapiaa enintään viideltä käynniltä matkan jälkeen.

Esimerkkitapauksessa matkavakuutus korvasi pariskunnalle auton vuokrauskulut, majoituskulut sekä korvausta menetetyistä matkapäivistä ajomatkan ajalta.

Sairaus paheni matkalla

Tilanne:

”Sain sydäninfarktin Espanjassa lomalla ja jouduin sairaalahoitoon. Menetin myös paluulentoni, sillä jouduin sairaalahoidon takia jäämään Espanjaan suunniteltua pidemmäksi aikaa.

Sairastan sepelvaltimotautia ja minulla on ollut sydäninfarkti myös kerran aikaisemmin, noin puolitoista vuotta sitten.

Mitä voin saada vakuutuksestani?”

LähiTapiola vastaa:

”Jos sydäninfarkti on aiheutunut jo olemassa olleesta sepelvaltimotaudista, voidaan infarktin hoitokuluja korvata olemassa olevan sairauden hoitokuluina enintään kymmenen päivän ajalta ilman euromääräistä ylärajaa.

Jos sydänsairaus on kokonaan uusi, matkalla alkanut sairaus, voidaan hoitokuluja korvata 90 tai 120 vuorokautta voimassa olevasta vakuutussopimuksesta riippuen.

Matkan keskeytymisen kuluja, eli esimerkiksi uusia lentolippuja silloin kun matkasuunnitelma muuttuu sairauden takia, voidaan korvata vain silloin, kun kyseessä on uusi, matkalla alkunsa saanut sairaus.

Tässä esimerkkitapauksessa uutta paluulentoa Suomeen ei siis välttämättä korvattaisi matkavakuutuksesta.”

Lento oli myöhässä teknisen vian takia

Tilanne:

”Olin palaamassa USA:sta Saksan kautta Suomeen, kun lentoni USA:sta Saksaan oli myöhässä teknisen vian takia ja myöhästyin tämän takia jatkolennolta Suomeen. Mitä matkavakuutus korvaa?”


LähiTapiola vastaa:

”Matkustajavakuutuksesta voidaan korvata matkan jatkamisesta johtuvia ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja, jos vakuutettu myöhästyy etukäteen varatulta jatkoyhteydeltä julkisen kulkuneuvon teknisen vian vuoksi.

Vakuutuksesta voidaan siis tässä tapauksessa korvata uudet lennot Saksasta Suomeen, mikäli lentoyhtiö ei niitä korvaa.

Myöhästymiseen liittyvien matkakulujen korvaamiselle on yleensä euromääräinen yläraja. Oman matkavakuutuksen korvausraja kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Kun kyseessä on korvattava matkan keskeytyminen, niin joistakin matkustajavakuutuksista on mahdollista saada myös odotusajan korvausta silloin kun vakuutettu joutuu myöhästymisen vuoksi odottamaan uuden jatkoyhteyden lähtemistä yli kuusi tuntia. Odotusajan korvauksen ajatuksena on kattaa esimerkiksi ruokakuluja.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt