Näin syöt Italiassa kuin aito paikallinen – 10 tärkeää ruokasääntöä - Matkat - Ilta-Sanomat

Näin syöt Italiassa kuin aito paikallinen – 10 tärkeää ruokasääntöä

Vaikka Italiassa ei säännöistä aina niin piitata, ruoka on poikkeus. Syömiseen liittyy monia tärkeitä periaatteita ja tapoja. Jos haluat toimia Italiassa kuin paikallinen, tee näin.

Aperitiiviaikaan baareissa on juoman hintaan kuuluvia noutopöytiä. Tapa on suosittu varsinkin Pohjois-Italiassa.

7.7.2018 20:30

1. Nauti ruoasta

Aamiainen on Italiassa nopea toimitus – usein kahvi ja cornetto, pieni voisarvi, hotkaistaan pystybaarissa – mutta muut ateriat ovat tärkeitä ja seurallisia ohjelmanumeroita. Yksin ei ole tapana ruokailla. Ruoasta myös puhutaan paljon; raaka-aineista ja herkullisuudesta, mutta ei kaloreista.

2. Syö ja juo paikoillasi

Jäätelöä sopii syödä samalla, kun kävelee. Muuten ruoan ja juoman ääreen pysähdytään.

Italialainen ei syö eikä juo kadulla kulkiessaan, paitsi jäätelöä illalla, kun on passeggiatan aika. Silloin ihmiset laittautuvat ja lähtevät käyskentelemään kaupungin keskustaan tai rantakadulle, jäätelö kädessä.

3. Syö aina tietyssä järjestyksessä

Ensin alkupalat ja alkuruoka (risotto, pasta tai keitto), sitten pääruoka (liha tai kala) ja lisäkkeet (salaatti tai vihannekset), lopuksi juustot, hedelmät tai muu jälkiruoka. Koko repertuaari kuuluu lähinnä erikoistilaisuuksiin, mutta tärkeintä on se, että eri ruokalajeja ei sekoitella keskenään ja että niiden järjestys ei muutu. Ja vaikka salaatti tuodaan ravintolassa pääruoan kanssa, se kuuluu syödä vasta sen jälkeen.

4. Juo ruoan kanssa vain pullovettä tai viiniä

Olutta saa juoda pizzan kanssa. Muita hyväksyttyjä ruokajuomavaihtoehtoja aikuisille ei ole.

5. Älä napostele leipää miten sattuu

Vaikka leipä tuodaankin pöytään heti, se ei ole varsinainen alkupala. Pari palaa saa napsaista, jos on nälkäkuoleman partaalla. Mutta pastan tai risoton kanssa leipää ei missään tapauksessa sovi syödä, vaan sillä pyyhkäistään lautanen puhtaaksi kastikejämistä (ei kuitenkaan ihan joka ravintolassa). Lopun leivän saa popsia pääruoan yhteydessä.

6. Älä pyydä juustoa

Italiassa kokki ei erehdy. Jos juustoa ei ole ripoteltu pasta-annokseen, eikä raastetta löydy pöydästä, se ei siihen ruokaan kuulu. Piste. Italialainen ei koskaan syö juustoa minkään ruoan kanssa, missä on kalaa tai muita mereneläviä.

7. Säästä ketsuppi vain ranskanperunoihin!!

Italiassa on kuolemansynti laittaa sitä mihinkään muuhun ruokaan!

8. Suosi alueelle ominaisia ruokia

Pizza syödään sormin. Sen kanssa saa juoda olutta, mutta muuten ruokajuomana on aikuisilla viini tai pullovesi.

Italian eri maakunnilla, paikoin kaupungeillakin, on omat ruokaerikoisuutensa, joista ollaan ylpeitä ja joita suositaan. Esimerkiksi pasta on erimuotoista ja sitä syödään erilaisilla kastikkeilla alueesta riippuen. Rooman erikoisuus on carbonara-spaghetti, Ligurian rannikolla pastaan laitetaan pestoa ja Napolissa pikkusimpukoita.

9. Suhtaudu kahviin vakavasti

Ainostaan aamiaisella on sosiaalisesti hyväksyttyä juoda cappuccinoa. Muuten kahvi on caffé eli espresso, vielä pienempi ristretto tai vetisempi lungo. Caffé macchiato, jossa on vähän maitovaahtoa, on myös sallittu juoma.

Joka maakunnalla on omat ruokaerikoisuutensa. Sisiliassa rakastetaan makeaa.

Espressokupillinen kuuluu kietaista kurkkuun yhdellä tai kahdella kulauksella baaritiskin ääressä seisten. Sillä tavalla kahvin pinnalle muodostunut vaahto ei ehdi hävitä, mutta tärkein syy lienee se, että pöytään tarjoiltuna kahvi on Italiassa monin verroin kalliimpaa.

10. Tee aperitiivista ohjelmanumero

Työpäivän ja illallisen väliin ajoittuva aperitiivi on tärkeä sosiaalinen tapahtuma varsinkin Pohjois-Italiassa. Monessa baarissa on tarjolla ”aperi-cena”; noutopöytä, jonka salaatit ja pikkunaposteltavat kuuluvat juoman hintaan.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitääExploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?