Lissabon vai Porto – kumpi on parempi matkailukaupunki? - Matkat - Ilta-Sanomat

Lissabon vai Porto – kumpi on parempi matkailukaupunki?

Portugalin kaksi suurinta kaupunkia ovat kauniita ja viihtyisiä joenvarsikaupunkeja, joissa on vanhan maailman tunnelmaa. Molemmat ovat mahtavia matkakohteita, mutta kumpi on kiinnostavampi?

Porton historiallinen alue on Unescon maailmanperintölistalla.­

1.7.2018 14:30

1. Tunnelma: Porto! Lissabon!

Kaupunkeja yhdistää leppoisa tunnelma, historiallinen charmi ja karisma. Lissabon on pääkaupungiksi inhimillisen pieni ja kodikas, mutta sen ilmapiiri on silti Portoa selvästi kansainvälisempi. Portossa on vähemmän turisteja, rauhallisempaa ja vanhanaikaisempaa.

Ratikka on kätevä kulkupeli Lissabonin jyrkissä mäissä.­

2. Vanhat korttelit: Porto!

Molempien kaupunkien kiehtovimpia alueita ovat niiden historialliset, ajan patinoimat kaupunginosat. Lissabonissa on rinteeseen rakennettu Alfama, jossa on kapeita ja jyrkkiä mukulakivikujia sekä kaakeleilla päällystettyjä taloja. Puitteet eivät ole enää niin perinteikkäät kuin joitakin vuosia sitten; hämyiset elintarvikepuodit ovat antaneet tilaa matkamuistokaupoille ja baareille.

Jos haeskelee autenttisuutta, Porto voittaa. Joen rannasta nouseva, Unescon maailmanperintölistalla oleva Ribeira on monine hylättyine taloineen ränsistyneempää aluetta kuin Alfama, mutta sympaattista. Siihen kuuluu tunnelmallinen joenvarsi värikkäine rakennuksineen ja ravintoloineen, jotka toimivat kivimuureihin tehdyissä vanhoissa viinivarastoissa.

3. Perinneherkku: Lissabon

Porton klassikkoruokia on Francesinha; sulatetulla juustolla kuorrutettu kerrosleipä, johon tulee sisälle kinkkua, nakkeja ja pihvi. Komeus valellaan oluella maustetulla tomaattikastikkeella.

Lissabonin perinneherkku, kreemitäytteinen pastéis de nata -leivos, on paljon hienostuneempi ja herkullisempi. Vuodesta 1837 toimineessa Antiga Confeiteria de Belém -kahvilassa leivokset tehdään ikivanhalla, salaisella reseptillä.

4. Nähtävyydet: Lissabon! Porto!

Kummassakin kaupungissa on paljon historiallista nähtävää ja kaunista arkkitehtuuria, kuten koristeellisia kirkkoja ja muita vanhoja arvorakennuksia. Parhaita nähtävyyksiä ovat myös jokien kruunaamat maisemat. Lissabonin hienoimmat näköalat avautuvat kukkulan päältä Pyhän Yrjön linnalta. Portossa kannattaa kivuta Clérigos-kirkon kellotorniin tai mennä joen ylittävälle Dom Luís I -sillalle, josta on kuvauksellinen maisema vanhaankaupunkiin.

Joenvarsi on Porton viihtyisintä aluetta. Dom Luís I -siltaa pitkin voi kävellä viinikellareihin.­

Kaksikon erikoisin nähtävyys löytyy Portosta: Livraria Lello -kirjakaupan huippukaunis art nouveau -tyylinen miljöö on 1900-luvun alusta.

5. Kauniit vanhanajan kahvilat: Porto! Lissabon!

Lissabon voittaa perinnekahviloiden lukumäärässä. Sen komein kahvilamiljöö löytyy Café A Brasileirasta, ja kakkossijalle pääsee koristeellinen Confeitaria Nacional.

1900-luvun alussa avattu Café A Brasileira on Lissabonin kuuluisimpia vanhoja kahviloita. Ennen se oli taiteilijoiden ja kirjailijoiden kantapaikka.­

Portugalin upein vanha kahvila on sen sijaan Portossa. Hienostunut ja pramea Café Majestic on 1920-luvun art decoa; on pylväitä ja patsaita, koristeellisia lamppuja ja suuria peilejä puisissa kehyksissään. Sieltä saa muun muassa aamiaista kuohuviinin kera ja perinteistä iltapäiväteetä.

6. Perinnejuoma: Porto

Lissabonissa kuuluu siemailla lasillinen ginjinhaa, hapankirsikoista tehtyä makeaa likööriä. Perinteisimpiä nautiskelupaikkoja ovat juomaan erikoistuneet pystybaarit kaupungin ytimessä Rossio-aukiolla.

Vielä mukavampi on maistella Porton perinnejuomaa, portviiniä, koska sen voi tehdä joen varrella olevissa kellareissa, joissa väkevöity viini kypsyy. Niihin pääsee tutustumis- ja maistiaiskierroksille. Maistiaisista innostuneena voi testata myös Porton virallisen kesäajan aperitiivijuoman, portonicin. Siihen tulee kuivaa, valkoista portviinia ja tonic-vettä.

7. Sää: Lissabon

Porto on Lissabonia vähän sateisempi ja viileämpi. Keskikesällä se voi tosin olla plussa.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?