Matkat

Uusi laki voimaan sunnuntaina: ”Lomanautinnon menetyksestä” voi jatkossa saada hyvityksen

Julkaistu:

Uusi matkapakettilaki
”Lomanautinnon menetyksestä” on heinäkuusta lähtien mahdollista hakea hyvitystä, jos virhe on riittävän iso.
Matkaehtojen pelisäännöt muuttuvat heinäkuun alussa, kun voimaan tulee aiemman valmismatkalain korvaava matkapakettilaki. Matkapaketin ostaneiden peruutusoikeus ja mahdollisuus hakea vahingonkorvausta laajenee.

Uusi matkapakettilaki koskee matkanjärjestäjän etukäteen kokoamien matkapakettien lisäksi esimerkiksi sellaisia matkapaketteja, jotka matkustaja itse kokoaa elinkeinonharjoittajan verkkosivujen kautta tekemällä erilliset sopimukset eri palveluntarjoajien kanssa.

Uutta matkapakettilakia on noudatettava sunnuntaista 1.7. lähtien.


Lentomatkustajia korvausasioissa auttava AirHelp uskoo, että muutos vahvistaa kuluttajanoikeuksia huomattavasti. AirHelp arvioi tiedotteessa, että valmismatkalain korvaaminen uudella matkapakettilailla vähentää EU-alueen kuluttajille aiheutuvia kustannuksia noin 430 miljoonalla eurolla vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakiasioista yhtiössä vastaavan Christian Nielsenin mukaan uudistuksen myötä matkanjärjestäjien ja muiden palveluntarjoajien velvoitteet lisääntyvät aivan uudelle tasolle. Nielsenin mukaan iso muutos on matkustajien tiedottamista koskevat uudet asetukset.

– Tiedonantovelvollisuuden nojalla matkustajien on nyt saatava ymmärrettävät tiedot pakettilomasta ja siihen liittyvästä kuluttajansuojasta. Vastuullisen osapuolen tunnistaminen selkiytyy, sillä kaikissa EU:n jäsenvaltioissa paketin järjestäjän on ratkaistava ongelma, jos jokin menee pieleen.

Nielsenin mukaan jäsenvaltiot voivat päättää, että myös jälleenmyyjä, eli usein matkatoimisto, on tällöin täysin vastuussa. Tämä pätee myös varausvirheisiin, Nielsen kertoo.


Jos matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe, matkustajalla on uuden lain mukaan pääpiirteissään samat oikeudet kuin nykyisin, eli tapauksen mukaan oikeus saada virhe korjatuksi, oikeus hinnanalennukseen, oikeus purkaa sopimus ja oikeus vahingonkorvaukseen.

Uusi laki parantaa kuitenkin joltain osin matkustajan oikeuksia virhetilanteissa. Uutta on esimerkiksi matkustajan oikeus saada erillinen korvaus matka- tai lomanautinnon menettämisestä.


Ilta-Sanomien aiemmin haastatteleman oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaaren mukaan matkanjärjestäjällä on velvollisuus korvata virhe, jos matkanjärjestäjän suorituksessa on selvä virhe.

– Iso muutos tulee siihen, jos matka ei mene miten sovittiin: hotelli on sovittua huonompi tai matkaan tulee isompia viivästyksiä. Matkustajalle pitää silloin maksaa erillistä korvausta lomanautinnon menettämisestä, jos virhe on riittävän iso, oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaari kertoo.

Korvauksen suuruutta tai laskutapaa ei ole määritetty.

Lue lisää: Matkapakettilaki muuttuu: 8 vinkkiä kesäreissua varaaville – korvausta voi saada lomanautinnon menettämisestäOsittainen lähde: Oikeusministeriö, kkv.fi

Mikä on matkapaketti?

Matkapaketilla tarkoitetaan vähintään kahden erityyppisen, samaa matkaa varten ostettavan matkapalvelun yhdistelmää. Matkapalveluja ovat paitsi kuljetus ja majoitus myös autonvuokraus sekä muut matkailupalvelut, kuten pääsyliput eri tapahtumiin.