Nämä kaikki härskit paikannimet todella löytyvät Suomesta – ja arvaat jo varmaan, mikä Vattulampikin ennen oli - Matkat - Ilta-Sanomat

Nämä kaikki härskit paikannimet todella löytyvät Suomesta – ja arvaat jo varmaan, mikä Vattulampikin ennen oli

Tissikukkula, Mulkkusaari ja Runkunneva – Suomen paikannimikirjo on monipuolisen härski.

19.6.2018 16:16

Alatyyliset sanat kuuluvat puhekielen kirosanojen lisäksi myös kartalle. Suomen paikannimistö on täynnä lampia, saaria, peltoja ja kohoumia, jotka ovat saaneet innoituksensa vaikkapa sukupuolielimistä.

– On kyse nimistä, jotka ovat syntyneet ikään kuin spontaanisti käyttäjäyhteisönsä parissa. Monet voivat olla satoja vuosia vanhoja tai jopa vanhempia, ja harvoin joukossa on uudempaa nimistöä, jota varta vasten viranomaiset olisivat kehitelleet, Helsingin yliopiston nimistöntutkija Terhi Ainiala toteaa.

Useimmiten nimen alkuperäinen tarkoitus ei ole suinkaan ollut hävyttömyys. Härö merkitys on saattanut syntyä vasta nykyisten kielenkäyttäjien aikana.

– Esimerkiksi Porvoossa sijaitseva taajama Hinthaara sisältää henkilönnimen kansanomaisen muodon, eikä se alun perin ole ollut mitenkään lystikäs paikannimi. Vasta myöhemmin se on alkanut kuulostaa joidenkin korvissa huvittavalta.

Vittulammesta Vattulampi

Erityisenä aarreaittana luonnonpaikkojen nimeämiselle ovat entisaikoina toimineet sukupuolielimet ja ruumiinosat.

Ilta-Sanomat uutisoikin jo vuonna 2012 Suomessa sijaitsevan hyvinkin hävyttömiä paikannimiä: on Pallisilmää, Tissikukkulaa, Pimppiniemeä, Runkunnevaa ja Mulkkusaarta.

– Yleensä nämä kertovat paikan ominaisuudesta, kuten muodosta tai koosta, tavalla tai toisella, ja se on haluttu nimetä tunnistettavasti ja ulkonäköä kuvaavasti.

Nimistä ammennetaan totta kai hurja määrä huumoria. Eivätkö ne saata toisaalta myös hämmentää tai jopa hävettää tämän päivän kielenkäyttäjää?

– Tämä riippuu tosi paljon puhujasta ja siitä, miten hän sanoihin suhtautuu.

Ainiala muistaa, että esimerkiksi Paskalampi – joka muuten on Suomen toiseksi yleisin lammen nimi heti Mustalammen jälkeen – on joskus nolottanut paikallisia asukkaita.

– He ovat vähän kiusaantuneina maininneet, että meillä on täällä Paskalampi. Se on jotain arkaluontoista ja noloa, vaikka niitä on Suomessa vaikka kuinka, Ainiala miettii.

– Tällainen nimi on annettu luultavasti vähän mitättömälle lammelle, jonka vesi on sameaa tai jotenkin upottavarantaista, hän jatkaa.

Ainiala mainitsee myös, että toisinaan alatyylinen nimi on saatettu korjata sovinnaisemmaksi. Vittulammesta on voitu tehdä uusia karttoja varten Vattulampi.

– On tullut vastaan peitenimiäkin, kun alun perin vittu-alkuinen lampi on ollut nais- tai naisten lampi.

Ilta-Sanomat rantautui muutama vuosi sitten Kaninpaskaan. Katso video alta.

Nimissä saattaa vilistä kuolema

Nykypuhujalle kiusallisten nimien, kuten Ilta-Sanomien vuonna 2012 listaamien Pervonmaan, Neekerisaaren ja Hevonperseenmäen, ohella voi paikannimi olla ahdistava, pelottavakin.

– Paljon on helvetti-alkuisia nimiä, kuten Helvetinkuru. Nimi on tahdottu antaa, sillä paikat ovat olleet kivikkoisia ja louhikkoisia. Tämä on ollut aikaa, jolloin ei ollut valmiiksi rakennettuja teitä, ja haluttiin varoittaa kulkijaa vaikeakulkuisuudesta, Ainiala sanoo.

Myös kuolema tai samantyylinen kuolimo saattavat nimissä esiintyä.

– Esimerkiksi Kuolimojärvellä ei todennäköisesti kuitenkaan ole mitään tekemistä kuoleman kanssa, vaan se tulee saamen kielen kalaa tarkoittavasta sanasta.

Paikannimiä voi bongailla lisää Kansalaisen karttapaikasta.

Palvelusta saa selville esimerkiksi sen, että Sodankylässä sijaitsee kohouma nimeltä Kusipää, että Kolarissa on Pissisaari-saari ja että Pyllylammen löytää Nurmeksesta.

Onko omalla kotiseudullasi härskejä paikannimiä? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?