Matkat

Jalasjärvellä sijaitsee syvä ja mystinen Pirunpesä – Spedekin sijoitti siihen aikanaan 500 000 markkaa

Julkaistu:

Matkat
Kotimaassa matkustaessa kannattaa poiketa Jalasjärven kunnassa ja vierailla Pirunpesällä. Vanhojen tarinoiden mukaan syvässä kalliorapaumassa asuu itse piru.
Etelä-Pohjanmaalla, Jalasjärvellä on asukkaita alle 8000 kappaletta, mutta yksi – tai oikeastaan kaksi – nähtävyyttä vetää turisteja alueelle.

Isovuoren laella, 145 metriä merenpinnan yläpuolella, sijaitsee syvä ja pyöreä aukko. Laidalta on äkkisyvä pudotus suoraan alaspäin. Aukko, tai kalliosyvennys, on noin 23 metriä syvä ja halkaisijaltaan se on noin 14 metriä. Paikalliset ovat kautta historian kutsuneet Pirunpesäksi.

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivujen mukaan geologisia tutkimuksia Jalasjärvellä vuonna 1980 suorittaneet saivat kuulla erikoislaatuisesta, suurten lohkareiden täyttämästä pyöreähköstä kalliosyvennyksestä, jota paikalliset kutsuivat Pirunpesäksi. Nimitys juontuu siitä, että paholaisen arveltiin muinoin majailleen suurten lohkareiden välissä. Ennen onkalon tyhjennystä sen kuviteltiin jatkuvan maan ääriin asti.


Hiidenkirnua muistuttava onkalo on ilmeisesti syntynyt monivaiheisen prosessin tuloksena ja pitkän ajan kuluessa. Rapautumista on jouduttanut kivilajin voimakas rakoilu. Vesi on päässyt pystyrakoja pitkin kallioon, ja lämpötilan vaihtelut sekä jäätyminen ovat tehostaneet mekaanista rapautumista.


Pirunpesän tyhjentämisen suunnittelu aloitettiin jo 1980-luvulla, mutta täysin se saatiin tyhjennettyä kokonaan vasta vuonna 1997. Onkalon reunalle rakennettiin rappuset ja kaiteet kiertävät onkalon kauttaaltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä, että matkailijat voivat tänä päivänä laskeutua alas onkaloon, saamme osittain kiittää edesmennyttä Pertti ”Spede” Pasasta. Pasanen oli merkittävä rahoittaja, kun rapaumaonkalo kunnostettiin turistinähtävyydeksi.

Projekti rahoitettiin yhdessä Jalasjärven kunnan kanssa. Helsingin Sanomien mukaan omaa rahaa Spedellä meni hankkeen toteuttamiseen 500 000 markkaa.


Uutisoimme toukokuussa 2003, että Speden kuoleman jälkeen Pirunpesälle on vaeltanut valtava määrä väkeä. Pirunpesän läheisyyteen pystytettiin vuonna 2005 Heikki Räsäsen tekemä muistomerkki Speden muistolle, joten alueella on nyt kaksi nähtävyyttä.

Speden muistopatsaan lisäksi alueella on myös 21 metrinen näkötorni sekä viime vuonna pystytetty kota. Vieressä kulkee kilometrin pituinen luontopolku sekä opastettu, noin 7,5 kilometriä pitkä vaellusreitti Pirunpesältä Juustoportille.

Kaikki eivät ole turisteista olleet ilahtuneita. 2000-luvun alussa vihainen metso piinasi alueella vierailevia turisteja vuosien ajan.

Jalasjärven Pirunpesää ei ole syytä sekoittaa Lyttylän Pirunpesään, joka on Suomen kolmanneksi suurin luola.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt