Walesin parhaat – upeat maisemat ja rannat kuin Välimerellä

Iso-Britanniassa sijaitsevan Walesin pikkukaupunkeihin, historiallisiin nähtävyyksiin ja luontomaisemiin kannattaa tutustua autoillen.

Wales on täynnä nähtävää.

17.6.2018 17:09

Poimi vinkit hienolle kiertomatkalle pohjoisesta etelään.

Sievin merenrantakaupunki

Llandudnon rantakatua reunustavat 1800-luvun lopun pastellinväriset talot. Rantakioskista saa friteerattua kalaa ja ranskanperunoita, ja mereen työntyvällä laiturilla on herkkukojuja. Rannalla kuljetaan laskuveden aikaan haavin ja ämpärin kanssa, sillä hiekalta löytyy silloin paljon tutkittavaa.

Peribrittiläistä ilmapiiriä sävyttää menneen maailman viehätys; pikkukaupunki oli hienostunut lomakohde jo yli sata vuotta sitten.

Pohjoisrannikolla oleva Llandudno on viihtyisä rantakaupunki. Siellä on paljon pikkuhotelleja ja kodikasta B&B-majoitusta.

Komein linna

Walesissa väitetään olevan peräti kuusisataa linnaa tai rauniota. 1200-luvulla rakennettu, sopivan synkeä Conwyn linna on komeimpia. Se on hienosti restauroitu muureineen ja torneineen, ja valittu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Conwyn linna on Walesin komeimpia. Satamissa veneet jäävät laskuveden aikaan hiekalle.

Luonnonkaunis saari

Aallot piiskaavat kallioilla olevaa majakkaa. Ympärillä kohoilevat piikkipensaikon koristamat rantajyrkänteet. Walesin suurimmalla saarella, Angleseylla, on paikoin syrjäinen ja villi tunnelma.

Saarelle pääsee autolla siltaa pitkin ja tutkittavaa riittää koko päiväksi. Viihtyisin merenrantakylä on Beaumaris hienoine linnoineen. Paras uimaranta on pitkä hienohiekkainen Benllech.

Vuonna 1809 rakennettu South Stack -majakka sijaitsee niemellä Angleseyn saaren länsirannikolla. Se on päivisin auki vierailijoille.

Söpöin teetupa

Tu Hwnt i’r Bont on kuin satumökki. Harjakatto on sammalen ja ruohon peitossa, seinillä kiipeilee muratti. Vanha maalaistalo on asettunut Llanrwstin kylään, kapean joen varrelle, kivisillan kupeeseen. Teehuoneessa on ahdas ja rustiikki tunnelma, ja tarjolla on kakkuja ja skonsseja.

Upeimmat puutarhat

Muotoon leikattuja puita ja pensaita, kuvauksellisia koriste-elementtejä ja tuoksuvia kukkatunneleita – Walesin kaunein puutarha on 1600-luvulta juontuva hienostunut Aberglasney Gardens. Lähettyviltä löytyy vielä suositumpi puutarha, National Botanic Garden. Siellä on teema-alueita ja suuri kasvihuone, jossa on välimerenilmaston uhanalaisia kasveja.

Villiä luontoa

Rannikon tuntumassa näkee delfiineitä, hylkeitä ja merilintuja. Helpoiten se onnistuu veneretkellä, joita järjestetään monesta kylästä. Parhaita bongauspaikkoja ovat St Brides Bayn suojellut kalliosaaret ympäristöineen – veneet lähtevät Martin’s Havenista.

Tenby on Walesin suosituin rantalomakohde ja Ison-Britannian aurinkoisimpia paikkoja.

Mukavin rantalomakohde

Walesin sää on oikullinen ja merivesi koleaa, mutta pitkät, hienohiekkaiset rannat ovat komeita kuin Välimerellä. Walesin lounaisosassa sijaitsevan Tenbyn hietikoilla paistatellaan päivää tuulelta suojaavien kangasverhojen takana, pelataan pallopelejä ja tehdään pitkiä rantakävelyitä.

Rantojen vierellä, kukkulalla, on viihtyisä pikkukaupunki hotelleineen ja ruokapaikkoineen.

Tenbyssä on kaksi hienoa hiekkarantaa. Laskuveden aikaan ne muuttuvat yhdeksi suureksi hietikoksi.

Romanttisimmat rauniot

Pääskyset puikkelehtivat kolkonkomean goottikirkon holvikaarten väleissä ja pujahtavat kukanmuotoisista ikkuna-aukoista sisään ja ulos. Keskiaikaisen Tintern Abbeyn kirkon ja luostarirakennelmien jäänteet löytyvät idylliseltä paikalta – maaseudun niityltä joen mutkasta, Chepstow’n kaupungin pohjoispuolelta.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?