5 hurmaavaa kylää kotimaasta – mukana Suomen kauneimmaksi valittu

Suomi on täynnä hurmaavia kyliä. Esittelemme niistä viisi.

Suomi on täynnä hurmaavia kyliä. Avoimet kylät -tapahtuma järjestetään kesäkuun toisena viikonloppuna.

8.6.2018 15:50

Haaveiletko asumisesta pienessä maaseutukylässä, tai ainakin retkestä maaseutumaisemaan?

Kyläelämää on mahdollisuus kokeilla ympäri Suomea järjestettävässä Avoimet kylät -tapahtumassa lauantaina. Tapahtumassa on mukana yli 550 kylää ympäri Suomen.

Ilta-Sanomat kokosi yhteen viisi hurmaavaa kylävaihtoehtoa. Vinkit kyläkoontiin antoi Suomen Kylät ry:n tiedottaja Sofia Tuisku.

1. Suinula

Oletko koskaan kuullut Suinulasta? Sinne kannattaa lähteä viimeistään nyt, sillä kyläpäivien yhteydessä Suinulassa tapahtuu enemmän kuin aikoihin. Avoinna ovat ainakin kesätori, vanhojen käsitöiden näyttely, kirpputori ja kotieläintila.

Suinulan rautatieasema

Mistä tämä hauskalta kuulostava kylä sitten löytyy?

Suinula sijaitsee Pirkanmaalla, Kangasalla.

2. Panelia

Aivan yhtä hauskan kuuloinen on Euran kunnassa sijaitseva Panelian kylä. Museoviraston mukaan se on Satakunnan vanhin asutusalue.

Panelia oli jo esihistoriallisella ajalla merkittävä asuinalue Eurajoen suulla.

Panelian rivimylly Eurajoen rannassa.

Kylä tunnetaan koskestaan. Sen ympärille levittäytyvä alue teollisuuslaitoksineen ja kirkkoineen on kylän historiallisesti merkittävin osa. Kylän kirkko on rakennettu talkoovoimin viime vuosisadan alussa.

Hauska yksityiskohta on myös Paneliankosken yli johtava leveäholvinen kivisilta. Se on rakennettu vuonna 1832.

3. Pohjan kirkonkylä

Pohja on entinen kunta ja vanha uusmaalainen kirkonkylä.

Pohjan läpi kulkeva historiallisesti tunnettu matkareitti Kuninkaantie tekee alueesta matkailullisesti kiinnostavan. Alueelta löytyy kolme kiehtovaa nähtävyyttä: kirkko, maatalous- ja kotiseutumuseo Gillesgården ja Kasbergetin pronssikautinen hauta.

Aiempina vuosina järjestetyt kyläpäivät ovat antaneet hiljentyneelle kirkonkylälle uutta puhtia. Alueen yrittäjät ja yhdistykset tekevät kyläpäivän ansiosta nyt enemmän yhteistyötä.

4. Iitti

Suomen kauneimmaksi kyläksi vuonna 1990 valittu Iitin kirkonkylä tunnetaan vuonna 1693 rakennetusta punaisesta Iitin kirkosta ja ohi virtaavasta Kymijoesta. Kesäkuussa Iitissä järjestetään myös Iitin musiikkijuhlat.

Iitin kirkko

Avoimet kylät -päivänä Iitissä ajetaan rallia. Tarkemmin ottaen kyläralli kulkee alueen eri kylien läpi, joissa suoritetaan erilaisia rasteja. Mukaan voi osallistua autokunnittain.

5. Röölä

Kukapa ei haluaisi ilmaista silliä ja perunaa. Avoimet kylät -tapahtumassa tällainen mahdollisuus tarjoutuu Röölässä.

Röölän kylä sijaitsee meren rannalla Naantalin saaristossa. Alueella on vahva silli- ja perunaperinteen historia.

Avoimet kylät -tapahtuma

Avoimet kylät on vuodesta 2015 järjestetty valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tapahtuman päiväksi on vakiintunut kesäkuun toinen lauantai.

Vuonna 2017 tapahtumaan osallistui 750 kylää ja 104 000 kävijää. Kyseessä olikin vuoden suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma.

Tapahtumajärjestelyistä vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, ja yritykset. Tapahtumaa koordinoi Suomen Kylät ry yhdessä maakunnallisten kyläyhdistysten ja paikoin Leader-ryhmien kanssa.

Samana päivänä vietetään myös Kyläkauppapäivää, johon osallistuu 950 pientä myymälää ympäri Suomen. Kaikki päivän kohteet löytyvät samalta kartalta: www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?