Laivamatkan päässä sijaitsee täydellinen kesäparatiisi – 6 vinkkiä Visbyhyn

Kesäpäivä Gotlannin pääkaupungissa kuluu herkutellen, shoppaillen ja vanhoilla kujilla harhaillen. Tästä saat kuusi vinkkiä, minne kaupungissa kannattaa suunnistaa.

Kukkulan päältä vanhankaupungin takaa avautuu kaunis näköala.

1. Unescon maailmanperintökohde vanhakaupunki on täynnä historiaa ympärysmuureineen, torneineen ja raunioineen. Museot voi siis Visbyssä unohtaa.

Raunioista voi nauttia myös rennosti kahvin ja korvapuustin kera; St Hans -kirkon jäänteet toimivat kesällä viihtyisänä ulkoilmakahvilana (St Hans Café, St Hansplan).

Vanhassakaupungissa on kaikenlaisia taloja. Julkisivujen tyyliä ei saa muuttaa.

2. Vanhakaupunki on romanttinen, pikkusievä ja luotu päämäärättömään vaelteluun. Kujien varsilla on hirsitupia, komeita vanhoja kauppiastaloja ja omakotitaloja, joiden ikkunalautoja koristavat purjeveneiden pienoismallit.

Somimmat talot piilottelevat yläkujilla Klintenissä. Siellä on eri värein maalattuja pieniä puutaloja ja rauhallinen tunnelma. Kukkulan päältä avautuu hieno panoraama tiilikattojen yli Itämerelle. Portaat johtavat alas goottilaistyyliselle Pyhän Marian tuomiokirkolle. Se on kaupungin ainoa keskiajalta säilynyt kirkko.

Almedalenin puistonurmet levittyvät meren ja vanhankaupungin välissä.

3. Visby on kesällä vehreä; vanhoja kujia ympäröivät puistot ja muut viheralueet. Muurien sisällä on ruusuistaan kuulu viehkeä kasvitieteellinen puutarha. Heti muurien ulkopuolella levittyy kaunis Almedalen -puisto lampineen ja nurmikenttineen, jossa istuskellaan kesällä piknikillä.

Helpoin tapa päästä tunnelmaan on poiketa Kafé Strandportenin kautta (Birgers Gränd 1). Kahvilasta saa sämpylät, leivonnaiset ja juomat sekä lainaksi eväskorin ruutuliinoineen.

4. Ravintoloita on valtavasti. Hyvä lounaspaikka on H10 Bar & Cafe (Hästgatan 10B). Se on visbyläisten suosima kohtauspaikka, ja erityisen haluttu osoite perjantaisin töiden jälkeen. Ruokaisan salaatin tai rapuleivän saa reilulla kymmenelle eurolla.

Hyvä vaihtoehto on kodikas lettupaikka Creperie & Logi (Wallers Plats 3). Herttaisessa pikkutalossa herkutellaan eri tavalla täytetyillä ranskalaisilla tattarikrepeillä, galetteilla (10–20 €) ja jälkiruoaksi makeilla letuilla (5–14 €).

5. Shoppailu on Visbyssä leppoisaa ajanvietettä. Paikkakuntalaiset tekevät ostoksensa useimmiten muurien ulkopuolella, itäportin takana alkavalla Skolportsgatanilla, jossa on vaate, kenkä- ja urheiluliikkeitä. Persoonallisimmat kaupat ovat ostoskatu Adelsgatanilla ja muualla vanhassakaupungissa.

Putiikeista saa sisustustavaroita ja gotlantilaista käsityötä, kuten keramiikkaa, koruja ja lasiesineitä sekä Gotlannin tummanharmaiden lampaiden villasta ja nahasta tehtyjä tuotteita.

Käsitöitä ja taidetta myy esimerkiksi GKF (Wallers Plats 5)ja Kvinnfolki (Donners Plats 2). Gotlandssmycken (Strandgatan 32) on erikoistunut saaren kivistä ja fossiileista tehtyihin koruihin.

Pienvenesatamassa on rento ja hyvä kalaravintola Österdahls Brygga.

6. Satamassa ja rantakadullakin kannattaa kuljeksia. Kauniina kesäiltoina asettaudutaan merenrantaa reunustavalle nurmelle eväiden kanssa katsomaan auringonlaskua.

Vierasvenesataman kirkkaanpunaisessa talossa on ihana pieni kalaravintola, Österdahls Brygga. Sieltä saa graavilohta tilliperunoilla (20 €) ja turskaa katkarapujen kera (29 €).

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?