Matkaan pienellä budjetilla? 3 kohdetta, jotka ovat nyt edullisia - Matkat - Ilta-Sanomat

Matkaan pienellä budjetilla? 3 kohdetta, jotka ovat nyt edullisia

Reissuun pääsee halvemmalla, kun tekee matkavarauksen valuuttakurssien ja hintatason perusteella.

5.6.2018 13:35

Jos edullisempi lomailu kiinnostaa, kannattaa reissata alhaisen hintatason maahan. Eri maiden valuutan arvo ja hintataso voivat vaihdella paljonkin.

– Maiden hintatason vertailussa yleisesti käytetyin työkalu on niin sanottu Big Mac -indeksi, kertoo Nordean ekonomisti Sanna Kurronen.

Kyse on McDonald’sista saatavan hampurilaisen hinnan vertailusta eri maissa. Talouslehti The Economist on ylläpitänyt Big Mac -indeksiä vuodesta 1986. Lehti valitsi tuotteen vertailukohteeksi, koska se on niin tunnettu ja vakiintunut.

MM-kisaturisti pääsee halvalla

Kun vertaa eri maiden valuuttakursseja euroon, Turkin liira ja Venäjän rupla ovat heikentyneet viimeisen vuoden aikana, Turkissa jopa 30 prosenttia suhteessa euroon. Molemmat maat ovat olleet edullisia aikaisemminkin, mutta tänä kesänä niissä voi matkata entistä halvemmalla.

Taustalla ovat poliittiset syyt. Venäjän ruplan heikkeneminen johtuu Yhdysvaltojen asettamista pakotteista, jotka huononsivat venäläisten yritysten toimintamahdollisuuksia. Niitä kompensoidaan nyt heikentyneellä ruplalla, mikä parantaa venäläisten yritysten kilpailukykyä – ja hyödyttää turistia.

Kurronen ennustaa, että hintataso pysyy Venäjällä matalana ainakin kesän ajan. Yleensä kehittyvien maiden valuutat heikentyvät dramaattisen nopeasti, kun taas niiden vahvistuminen on hitaampaa.

– Tämä on hyvä uutinen esimerkiksi Pietariin matkaavalle jalkapallon MM-kisaturistille, Kurronen sanoo.

Tallinnaan syömään

Suomalaiset suosivat lähikohteita. Vaikka Ruotsin kruunu on heikentynyt, mikään halpamatka Tukholman-reissu ei silti ole, sillä Ruotsin hintataso on ollut pitkään Suomea korkeampi.

Edullisempaa on ottaa lautta Tallinnaan. Vaikka Virossa on sama valuutta kuin Suomessa, hintataso on huomattavasti halvempi, koska siellä palkat ovat Suomea pienemmät. Tosin palkat ja hintataso kuitenkin nousevat siellä huomattavasti Suomea nopeammin, eli Viro ottaa koko ajan meitä kiinni.

Tallinnassa pystyy syömään aterian alle 20 eurolla. Katso Me Naisten listaus kaupungin parhaista ravintoloista.

Joidenkin matkaajien kukkaroita rasittaa kuitenkin se, että Viro on nostanut nopeasti alkoholiveroaan, joten viinan hinta on noussut.

– Nykyään virolaiset taas käyvät hakemassa alkoholia Latviasta, Kurronen kertoo.

Lue koko juttu ja halvemmat vaihtoehdot klassikoille Kroatialle, Espanjalle, Italialle ja Tsekille Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

Matkabloggaaja: tämä on suurin rahamoka, jonka matkaa suunnittelevat ihmiset tekevät

10 ilmaista asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

Minne syömään Tallinnassa? 23 kaupungin parasta ravintolaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?