10 suomalaisten suosikkikohdetta, jotka ovat kesällä tupaten täynnä - Matkat - Ilta-Sanomat

10 suomalaisten suosikkikohdetta, jotka ovat kesällä tupaten täynnä

Matkustatko sinäkin johonkin näistä Euroopan suosikkikohteista? Asiantuntijoiden mukaan turistirysiin ei kannata lähteä.

Barcelonaa käytetään usein esimerkkinä liikaturismista.­

3.6.2018 10:20

Muistatko reppureissaamisen, Erasmus-vaihdon ja kansainvälistymisen kulta-ajan?

Maailman näkemisestä ja matkailusta tuli viimeistään 90-luvulla kaikkien itseään kunnioittavien ihmisten juttu, eräänlainen statussymboli, jolla haluttiin viestittää muille omaa avarakatseisuutta ja seikkailunhalua.

Pari vuosikymmentä myöhemmin matkailu on suositumpaa kuin koskaan, mutta harrastuksen ylle on hivuttautunut synkkä varjo.

Ensin Twitteriin ilmestyi vuonna 2012 termi #liikaturismi. Sillä viitattiin ongelmiin, jossa matkailun aiheuttamat hyödyt jäivät haittoja pienemmiksi. Joissakin kaupungeissa turisteja oli yksinkertaisesti liikaa. Hinnat nousivat, paikalliset joutuivat muuttamaan turistimassojen alta ja ihmiset väsyivät kotikaduilla meluaviin juhlijoihin.

Sitten turismin haittoihin kyllästyneet paikalliset lähtivät barrikadeille. Ikävää kyllä, monet kaupungeista olivat juurikin niitä, joihin myös suomalaiset olivat tottuneet lähtemään pakoon arjen paineita.

Venetsian keskustassa ei asu enää paljon paikallisia, sillä vuokrat ovat nousseet liian korkeiksi.­

Emily Höckertillä on kokemusta turismin haitoista Palma de Mallorcalta.­

Lista liikaturismista kärsivistä kaupungeista on pitkä, eikä kattavaa selvitystä ole suoraan tarjolla.

Yhden koonneista on tehnyt matkailuntutkija Harold Goodwin. Hänen viimesyksyisestä raportistaan löytyy koko joukko suomalaisille tuttuja eurooppalaiskohteita. Turismin vastaisia mielenosoituksia on ollut erityisesti Barcelonassa, jossa mielenosoitukset ovat äityneet paikoin väkivaltaisiksi , sekä Venetsiassa, jossa paikalliset huusivat viimeksi huhtikuussa teemalauseita: ”Venetsia ei ole huvipuisto, Venetsia ei ole huvipuisto!”

Listalta löytyvät myös tutut nimet Palma, Berliini, San Sebastian ja Islanti.

Hallitus puuttunut turismin aiheuttamiin myös Cinque Terressä, Dubrovnikissa ja Amsterdamissa. Varoittavia esimerkkejä löytyy toki muualtakin, esimerkiksi Lissabonista.

Berliinissä turismin haitoista on kirjoitettu paljon.­

San Sebastian nousi esiin liikaturismilistauksessa.­

Matkailun professorilta tiukka kanta

Hyvästi piristävät viikonloppulomat ja ihana todellisuuspako kaupunkiloman muodossa.

Näinkö tosiaan pitää ajatella?

Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta ei anna hedonisteille armoa. Kohteisiin, jotka ovat jatkuvasti otsikoissa liikaturismin aiheuttamista haitoista, ei pitäisi Veijolan mukaan matkustaa. Paikallisten mitta on tullut täyteen.

– On ihan selvää, että näihin paikkoihin ei kannata mennä. Kenestä nyt olisi kiva olla kutsumaton vieras? Paikalliset eivät pääse turismin takia kääntymään edes omassa kotipihassaan, Veijola sanoo.

Reykjavik ja sen lähiympäristö ovat vaikeassa tilanteessa matkailijamäärien kasvaessa ja riittävän infran puuttuessa.­

Cinque Terre Italiassa on klassinen esimerkki kohteesta, jossa käy liikaa väkeä.­

Veijola vertaa liikaturismia sotimisen historiaan. Ne ovat kietoutuneet vahvalla tavalla yhteen niin kuljetus- ja majoitustekniikan kuin vaikkapa prostituution osalta.

Turisti on liikaturismista kärsivässä kohteessa kuin miehittäjä. Aseiden sijaan turismissa puhuu raha.

Dubrovnik on päättänyt rajoittaa kaupunkiin saapuvien risteilyalusten määrää.­

Ruotsin Linné-yliopistossa matkailututkimuksen tutkijatohtorina työskentelevä Emily Höckert ei hänkään suosittele matkustamaan Euroopan kohteisiin, jotka kärsivät liikaturismista.

Tilanne muistuttaa suomalaisilta kesämökeiltä tuttua kuviota. Vieraita saapastelee sisään ilman kutsua, ja lopulta emännät ja isännät väsähtävät jatkuvaan kestitsemiseen.

Amsterdamissa ihmiset ovat väsyneet kotikaduilla meluaviin juhlijoihin.­

Kysymys ei silti ole ongelmaton, sillä myös liikaturismista kärsivissä kaupungeissa on ihmisiä, jotka toivovat lisää matkustajia.

– Paikalliset ihmiset saattavat toivoa rauhallisempaa elämää, mutta matkailumainonta ja kehittäjät toistavat tervetuloa, tervetuloa -mantraa, Höckert sanoo.

Ei varaa omaan asuntoon

Höckertillä on liikaturismin aiheuttamista haitoista myös omakohtaista kokemusta. Konkreettisesti liikaturismin haitat tulivat hänen silmiensä eteen vastikään Palman kaupungissa, jonne tutkijatohtori oli lähtenyt konferenssimatkalle.

Liikenneruuhkat olivat valtavia ja taksikuskina toimi 30-vuotias nainen, joka kertoi asuvansa tahtomattaan yhä vanhempiensa luona. Asuntojen hintojen räjähdysmäisen kasvun takia hänellä ei ollut muuhun varaa.

Kun matkaa oli kuljettu autossa jonkin aikaa, taksikuski osoitti seinään maalattua graffitia. Siinä luki: Tourists go home, refugees welcome. Rajuimmissa graffiteissa viitattiin turistien ampumiseen.

– Hänen kuvauksensa kertoi samaa tarinaa, jota olemme kuulleet Barcelonasta, Lissabonista, San Sebastianista, Dubrovnikista, Berliinistä, Reykjavikista, Amsterdamista ja Venetsiasta. Sillä erotuksella, että Venetsiassa ei taida enää paljon paikallisia asukkaita ollakaan, Höckert sanoo.

Lissabonin kapeilla kujilla tungeksivat nykyään yhä useammin turistit.­

Lähellä kiehtovia kohteita

Olisiko paljon parjattu pakettimatkailu täyteen tupattua kaupunkilomaa eettisempi valinta? Jotkut pakettilomakohteista on nimittäin rakennettu pelkkää turismia varten.

Sitä paitsi lomalennot lennetään usein täysillä koneilla ja välilaskujen sijaan suoraan kohteeseen.

Veijolan mukaan ajatuksessa on hivenen perää, mutta parempi vaihtoehto on suosia lähimatkailua. Niinkin lähellä kuin Ruotsissa kohtaa kulttuurin, josta suomalaiset eivät paljoa tiedä.

Suomenkaan tarjoamia mahdollisuuksia ei kannata unohtaa.

Veijolalla ja Höckertillä on heittää ilmoille hauska vinkkilista kesän 2018 kuumimmista matkakohteista.

Se kuuluu näin. Viisi parasta matkakohdetta ovat sauna, mustikkametsä, Porin tori, soutuvene ja hiljaisuus.

Osittaiset lähteet: Independent, Harold Goodwin: Responsible Tourism Partnership Working Paper, 2017

Emily Höckertin vinkit

  • Matkusta sesongin ulkopuolella.

  • Suosi mahdollisuuksien mukaan paikallisten yrittäjien tarjoamia matkailupalveluita ja syö paikallisissa ravintoloissa.

  • Etsi matkailupalveluita kiireisimpien matkakeskusten ulkopuolelta.

  • Vältä risteilymatkailua, joiden aikana satamissa käydään vain nopeasti ottamassa selfiet ja ostamassa jääkaappimagneetit.

  • AirBnB-majoitus on nykyään monin tavoin ongelmallista isoissa kaupungeissa. Asuntojen hinnat nousevat, eikä asuntoja ole enää paikallisille asukkaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?