8 yleistä matkamokaa, jotka voivat sattua myös sinulle – tarkista nämä

Ja miten ne voi välttää?

Dubaissa ei parane pussailla ja halailla julkisesti, eikä Thaimaassa koskettaa ihmisen päätä. Joka maassa on omat sääntönsä ja tapansa, joista on hyvä olla tietoinen, ettei turhia mokaile.

Moka 1: Majoittuu liian kauas keskustan ulkopuolelle säästääkseen rahaa

Syrjäinen hotelli voi olla rauhallisempi ja halvempi, mutta laitamilla on usein myös paljon rumempaa ja epäkäytännöllisempää; miten paljon aikaa ja rahaa tuhraantuu paikasta toiseen liikkumiseen? Varo hotellin hehkuttamaa ”lähellä keskustaa” -sijaintia. Se voi tarkoittaa ihan mitä tahansa.

Moka 2: Unohtaa tuplatsekkauksen

Onko passi voimassa (monessa kohteessa myös 3–6 kk matkan jälkeen) ja tarvitaanko viisumia? Onko kaikki varaukset tehty ja jokainen dokumentti mukana? Lähteekö jatkolento samalta kentältä kuin mihin edellinen saapuu? Mitä itsestään selvempi asia, sitä helpommin sen varmistus unohtuu. Erityisen tarkkana kannattaa olla, jos lento lähtee vähän yli keskiyön – ei ole mitenkään harvinaista saapua kentälle vahingossa vuorokautta liian aikaisin tai myöhään.

Moka 3: Kiire

Liian tiukka lentojen vaihto, liian monta nähtävyyttä per päivä tai kaupunkia/maata per loma – turhan hektinen aikataulu vie matkailusta spontaanisuuden, rentouden ja ilon.

Huippunähtävyyksiin kannattaa ostaa lippu netistä etukäteen. Selviää paljon vähemmällä jonottamisella – ja pääsee varmasti sisälle; Barcelonan Sagrada Famílian kirkkoon, kuten moneen muuhunkin nähtävyyteen, on päiväkiintiö.

Moka 4: Jonottaa turhaan

Huippunähtävyyksiin on fiksua ostaa lippu netistä etukäteen – tai mennä paikalle hyvissä ajoin ennen kuin paikka aukeaa, ja selviää vähemmällä jonottamisella. Vaikka moniin museoihin on kerran kuussa ilmainen sisäänpääsy, pitkät jonot ovat harvoin pikkusäästön väärti.

Moka 5: Matkailee massojen kanssa

Kallista ja ruuhkaista huippusesonkia on viisasta välttää ylipäätään, mutta aina se ei ole mahdollista. Silloinkin voi siirtyä täysiltä turistikaduilta ja päänähtävyyksiltä reippaasti sivuun. Vuokra-autolla pääsee väljemmille seuduille. Jos herää tarpeeksi aikaisin, saa rannat ja vanhat kujat ainakin hetkeksi ihan itselleen.

Moka 6: Jättää kaiken yhden kortin varaan

Venetsiaan kannattaa matkustaa talvella, kun siellä on hiljaista. Mutta vilkkainakin aikoina löytää rauhallisia kujia, kun lähtee tarpeeksi kauas pääkaduilta ja -aukioilta.

Miten helppo on unohtaa luottokortin tunnusnumero! Parempi on napata mukaan useampi luotto- tai maksukortti sekä aina myös ylimääräistä käteistä, ja säilyttää niitä turvallisuussyistä eri paikoissa. Kohdelentokentän automaatista on kätevä nostaa paikallista valuuttaa ainakin sen verran, että pääsee alkuun. Terminaalien kalliita rahanvaihtopisteitä on sen sijaan hyvä välttää.

Moka 7: Ei uskalla luottaa ihmisiin

Matkailijoita moititaan monesti liian sinisilmäisiksi. Kehen tahansa ei pidäkään luottaa ja terve epäluulo on aina paikallaan, mutta rajansa siinäkin: suurin osa ihmisistä on luotettavia, vilpittömän ystävällisiä ja auttavaisia. Jos jokaista epäilee, eikä uskalla heittäytyä paikallisten kanssa juttusille, menettää paljon.

Moka 8: Ei tee yhtään taustatyötä etukäteen

Monelta mokalta välttyy, kun tietää edes perusjutut kohteesta ja siellä liikkumisesta, ja varsinkin kaukomailla kulttuurista ja tavoista.

Mitä paremmin kohde on hallussa, sitä helpompi on asettaa odotuksena realistiselle tasolle – ylisuuret odotukset pilaavat minkä tahansa paikan.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?