Suomalaispariskunnan hanke villitsi maailman mediat – Petri ja Minna perustivat naturistien Airbnb:n

Helsinkiläiset Petri ja Minna perustivat nudistien Airbnb:n. Mediahuomio maailmalla on ollut valtavaa.

NaturistBnb on suosittu etenkin Italiassa. Suomesta on listattu palveluun yksi kohde.

11.5.2018 19:00

Oletko koskaan haaveillut lomakodista, jossa voi oleskella rauhassa ilman rihman kiertämää?

Jos ajatus nakulomasta kiehtoo, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Riittää, kun avaa netin ja näppäilee hakupalvelimeen nimen Naturistbnb.

Palvelu, joka toimii majoituspalvelu Airbnb:stä tutuilla periaatteilla, on suomalaislähtöinen. Minna ja Petri Karjalaisen yritysidea sai alkunsa kokemuksista, joita helsinkiläispariskunnalla oli naturistina lomailusta.

Maailmalla on kyllä joitakin naturisteille tarkoitettuja lomaresortteja, mutta ne eivät kiehtoneet omatoimimatkailua suosivaa pariskuntaa.

Karjalaiset liittyivät majoituspalvelu Airbnb:hen, jonka he totesivat niin toimivaksi, että alkoivat majoittaa ihmisiä myös omaan kotiinsa. Oli mukavaa tutustua ihmisiin kaikkialta maailmasta.

Kun Airbnb-kokeilua oli takana jonkin aikaa, Karjalaiset miettivät, pystyisikö palvelun yhdistämään jotenkin naturismiin.

– Tajusimme, että tässä voisi olla markkinarako. Naturismimatkailu on maailmalla marginaalinen, mutta silti kasvava trendi, Petri Karjalainen kertoo Ilta-Sanomille.

Puheenaihe maailmalla

Karjalaiset laittoivat pyörät pyörimään. Puolen vuoden työskentelyn tulos konkretisoitui helmikuussa, kun Naturistbnb lanseerattiin. Kyseessä on naturisteille tai samanhenkisille tarkoitettu palvelu.

Maailmalla Naturistbnb on saanut valtavasti huomiota. Siitä ovat kirjoittaneet sellaiset suuruudet kuin CNN Travel, Vanity Fair ja The Sun. Lista on pitkä.

– Mediajulkisuus on ollut hämmentävää ja runsasta. Kaikkiin haastattelupyyntöihin emme ole edes ehtineet vastaamaan.

Julkisuus näkyy myös palvelun suosiossa.

Ensimmäiset varaukset on tehty vasta ensi kesäksi, mutta palveluun listataan Petri Karjalaisen mukaan uusia asuntoja päivittäin. Tällä hetkellä niitä on hieman yli 200.

– Erityisen paljon asuntoja on Italiasta ja Kreikasta. Naturismin edelläkävijänä tunnettu Saksa ei sen sijaan näy vuokrakohteissa. Uskon, että syy on kieli. Toimimme englannin kielellä.

Palveluun on listattu myös yksi suomalaiskohde. Sen sivuilla kerrotaan, että myös pihalla voi olla alasti, sillä piha on suojassa ulkopuolisten katseilta.

Tuntosarvet valppaana

Naturistbnb toimii siis kuten muutkin asunnonvuokrauspalvelut, mutta tärkein erottava tekijä on tietenkin se, että asunnoiksi valitaan kohteita, joissa voi käyskennellä ainakin osittain ilman vaatteita. Ainut juridinen vaatimus on, että asunnon vuokraajalla on oikeus vuokrata kohdetta eteenpäin.

Aivan kuten muissakin asunnonvuokrauspalveluissa, myös Naturisbnb:ssä vuokraajien ja vuokranantajien turvallisuus on huomioitu erityisillä tunnistautumismenetelmillä.

Karjalainen painottaa myös intuitioon luottamista.

– Tuntosarvet kannattaa pitää valppaina. Jos diili ei tunnu hyvältä, se kannattaa jättää väliin. Neuvo on sama, mitä Airbnb antaa asiakkailleen, Petri Karjalainen kertoo.

Jos naturismi ei ole vielä tuttu juttu, Naturistbnb:n sivuilta löytyy myös naturistietiketti. Se neuvoo, mitä naturismi kodinvuokrauksessa tarkoittaa. Etiketissä muistutetaan esimerkiksi kameran ja pyyhkeen käytöstä. Toinen niistä on naturistipiireissä pakollinen juttu.

– Tarkemmin emme halua kategorisoida isäntien tai vuokraajien elämäntyylejä. Katsomme, mitä palvelusta kehittyy.

Mitä naturismi on?

Naturismin määritteitä löytyy monenlaisia.

Joku pitää naturismina sitä, että ottaa alasti aurinkoa, toiselle kysymys on kokonaisvaltaisesta elämänkatsomuksesta, jossa eletään hyvinkin luonnonmukaista elämää.

Myös kulttuurierot vaikuttavat.

– Amerikkalaisen mielestä suomalainen tapa käydä alasti uimassa mökillä voi kuulostaa todelliselta extremeltä, Petri Karjalainen sanoo.

Yleisesti hyväksytty määritelmä naturismista liittyy kuitenkin itsensä hyväksymiseen ja harmoniaan luonnon kanssa. Naturismi tai nudismi tarkoittaa tapaa olla ja toimia alasti, etenkin järjestäytyneesti sosiaalisissa yhteyksissä.

– Koska me kaikki olemme ainutlaatuisia ja erilaisia, ei ole tarvetta verhota itseään vaatteilla muiden edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?