Oletko huomannut saman? Bakteeriopin professori ihmettelee paperitelineen sijaintia Intercity-junien vessoissa: ”Riskialtista” - Matkat - Ilta-Sanomat

Oletko huomannut saman? Bakteeriopin professori ihmettelee paperitelineen sijaintia Intercity-junien vessoissa: ”Riskialtista”

Bakteeriopin professori Pentti Huovinen ihmettelee Intercity-junien käsihygieniakäytäntöjä.

Julkaistu: 27.4.2018 10:39

Intercity-junien vessassa kädet kuivataan tavalla, joka ihmetyttää bakteeriopin professoria.

Tilanne on tuttu melkein kaikille. Vessasta on käsipaperi loppu, ja kätensä joutuu pyyhkimään housunlahkeisiin. Tuntuu epämiellyttävältä.

Käsien kuivaaminen vaatteisiin ei ole paras vaihtoehto myöskään hygieniasyistä. Ensisijainen ja hygieenisin vaihtoehto käsien pyyhkimiselle on käsipaperin käyttö.

Ihmeellistä kyllä, julkisissa tiloissa tunnutaan suosivan mikrobeja ympäristöön levittäviä käsienkuivaimia. Niitä on asennettu luvattoman moneen julkiseen tilaan.

Tai sitten yritys on jäänyt puolitiehen. Esimerkiksi VR:n Intercity-junista löytyy kyllä käsipaperiteline, mutta sen sijainti on hygieniaa ajatellen aivan vääränlainen. Teline sijaitsee junan vessan ulkopuolella, käytävän puolella.

Bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta ihmettelee ratkaisua. Käsiään pyyhkivä joutuu koskemaan märillä käsillään ovenkahvaan ennen käsien kuivaamista.

– Tämä on riskialtista, sillä mikrobit tarttuvat hyvin märkiin käsiin, Huovinen kertoo.

Intercity-junan käsipaperiteline.

Professorin mielestä käsihygieniakäytäntöihin ei ole kiinnitetty Suomessa muutenkaan joka paikassa tarpeeksi huomiota. WC:t eivät ole kuuluneet kehityksen kohteisiin, vaikka ”hienoja vempaimia, kännyköitä ja robotteja on kyllä keksitty”.

Turhasta purnaamisesta ei ole kysymys.

Huovinen muistuttaa, että esimerkiksi flunssien määrä puolittuisi, jos kukin meistä pesisi kätensä kymmenen kertaa päivässä.

Siksi myös wc-tilojen toimivuuteen olisi syytä kiinnittää huomiota.

VR vastaa kritiikkiin

VR:n viestinnästä kerrotaan Ilta-Sanomille, että Intercity-junien vessojen ulkopuolella sijaitsevat käsipyyhetelineet sijaitsivat aiemmin sisällä vessassa. Asiakkaat heittivät käsipyyhkeitä kuitenkin wc-pönttöön, mikä tukki putkistoja.

Tästä syystä VR päätyi siirtämään käsipyyhetelineet vessan ulkopuolelle. Vessaan asennettiin käsien kuivauspuhaltimet.

– Asiasta ei ole tullut meille valituksia. Joitakin yksittäisiä palautteita voi olla osana palautetta junien wc-tiloista, viestintäasiantuntija Janna Viisterä kertoo.

Lentokoneissakin käsipyyhkeet

Bakteeriopin professori Huovinen ihmettelee VR:n linjaa.

– Se, ettei VR myönnä valituksia tulleen, ei merkitse sitä, etteikö käsien kuivaaminen kuuluisi käsihygienian oikeaan toteuttamiseen. VR:n vessoista tullaan kädet märkinä ulos, tai sitten VRn vessoissa ei pestä käsiä, asiantuntija kommentoi.

Huovinen ihmettelee, miksi käsipyyhetelineitä on ylipäätään asennettu juniin, sillä käytävässähän niitä ei tarvita. Myös lentokoneissa on edelleen käsipyyhkeet, eivätkä niiden vessat mene tukkoon.

– Taitaa olla niin, että jompikumpi, vessat tai käsipyyhetelineet, ovat VR:n junissa väärin suunniteltuja.

Professorin vinkit. Kaksi parasta tapaa kuivata kädet:

  • Käsipyyhkeet

  • Puuvillapyyherullat

  • (Vältä käsien käsien kuivauspuhaltimia, jotka levittävät mikrobeja ympärilleen aerosolin lailla.)