Torino on Italian Pariisi – 4 vinkkiä lomailijalle

Sydämellisten ihmisten kaupunki Torino toivottaa tervetulleeksi niin museoiden kuin urheilun ystävät.

Tornino on sydämellinen ja maanläheinen, kuin sukulainen, jonka luokse voi saapua jännittämättä vaikka vuosien tauon jälkeen.

20.4.2018 19:52

Näkymä Torinon kadulla on erikoinen. Kaupungin ruutukaava on tuttu suomalaisille, mutta tunnelma on keskieurooppalainen.

Barokkirakennukset kohoavat korkeuksiin, peittäen näkyvyyden kauemmas horisonttiin. Peittynyt on myös talvipäivän laskeva aurinko. Se sinnittelee jossakin kauempana, jättäen tunnelman Torinossa yhtä aikaa synkäksi mutta juhlavaksi.

Ei ole mikään ihme, että kaupunki on saanut lempinimekseen Italian Pariisi.

Turistilla on Torinossa hyvä olla.

4 vinkkiä kaupunkiin:

Museot

Vaikka tavallisesti lukeutuisikin tyyppeihin, joita ajatus pitkästä päivästä museossa haukotuttaa, Torinossa museoihin liittyvät ennakkoluulot kannattaa heittää romukoppaan. Erityisen hyvin juuri Torinoa kuvaa Museo Dell'Automobile, eli Kansallinen automuseo. Torino on Italian virallinen autokaupunki, jossa sijaitsevat Fiatin päätuotantolaitokset, joten olisi synti jättää se kokematta. Fiatilla on museossa näkyvä roolinsa, mutta kokoelma on laaja muutenkin. Klassikkojen lisäksi museosta löytyy erikoisuuksia sadan vuoden takaa.

Toinen kiinnostava museo on Torinon elokuvamuseo, joka sijaitsee Mole Antonellianan tornissa. Tänne kannattaa lähteä myös niiden, jotka kaipaavat matkaltaan täydellistä lomakuvaa. Ylimmästä kerroksesta katsojan silmien eteen avautuu koko kaupunki. Kameraa ei tarvitse kaivaa esiin kohmeisin sormin, sillä sää on miellyttävä ympäri vuoden.

Torino on yhtä aikaa synkkä, mutta juhlava kaupunki.

Kuninkaallisessa palatsissa, yhdessä kaupungin päänähtävyyksissä, saa sen sijaan kulumaan koko päivän. Museon käytävät ovat todellisia labyrintteja, mutta joka nurkan takaa löytyy uutta nähtävää. Vaikuttava on myös palatsin puutarha, joka on niin ikään Versailles’n linnan puutarhojen suunnittelusta vastanneen André le Nôtren suunnittelema.

Katetut jalkakäytävät

Pienen kävelymatkan päässä Kuninaallisesta palatsista sijaitsevat Torinon katetut jalkakäytävät, jotka ovat nähtävyys sinänsä. Hienostuneen tunnelman luovat kuvioitu lattia ja pylväsrivistöt, joiden keskellä riittää shoppailtavaa.

Liikkeet ovat pääosin yllätyksettömiä kansainvälisiä vaateyrityksiä, joten persoonallisempaa tunnelmaa voi hakea toisaalta, esimerkiksi kaupungin pisimmän shoppailukatu Via Caribaldin varrella. Sieltä löytyy liikkeitä myös kevyemmälle kukkarolle. Tarkista ennen matkaa ainakin kenkäkokoelmasi tilanne, sillä hyvälaatuisia ja edullisia kenkiä löytyy etenkin alennusmyyntien aikaan runsaasti.

Liikunnan ystävät

Reippailun ystävän ei tarvitse jäädä Torinossa lepäämään laakereillaan. Kaupungissa voi ottaa alleen kaupunkipyörän, jonka saa vuokrattua lataamalla sovelluksen kännykkäänsä. Palveluntarjoajia on useampia. Ole kuitenkin tarkkana, minkälaisen vekottimen allesi otat. Osa pyöristä on niin raskaita, että jopa raavaat miehet saavat tehdä töitä saadakseen polkimiin vauhtia.

Lähellä Torinoa sijaitsevat Alpit urheilumahdollisuuksineen.

Jos aikaa on muutama päivä lisää, kannattaa lähteä reippailemaan Alpeille, jotka reunustavat kaupunkia. Vajaan puolentoista tunnin junamatkan päässä sijaitsee olympialaisistaan tuttu Sestriere ja sen mainiot laskettelurinteet ja vaellusmaastot. Kylä on kerrostaloineen hivenen ruma, joten majapaikka on parempi valita vierestä, pittoreskista Sauze d’Oulxin kylästä.

Talvella lähistön rinteillä tavoittaa täydellisen Alppiunelman, sillä hyväkuntoisia rinteitä, edullista viiniä ja hyviä rinneravintoloita riittää. Kesällä turisti voi vaihtaa sukset satulaan ja hypätä hevosen selkään. Maisemat Alppien yllä ovat häkellyttävän kauniit.

Makunautintoja

Illan kruunaa visiitti aitoon piemontelaiseen ravintolaan, Via Carlo Boucheron varrella sijaitsevaan Osteria del Frateen. Ensikosketuksessa tarjoilijan kanssa tiivistyy jotakin hyvin oleellista koko Torinosta. Ihmiset, myös tämän ravintolan tarjoilija, ovat täällä silmiinpistävän ystävällisiä. Asiakaspalvelija kertoo illan menun yksityiskohtaisesti.

Italialainen ruoka on yksi hyvistä syistä matkustaa Torinoon.

Vatsa on täynnä jo yltäkylläisen antipasto-lautasen jälkeen. Tarjolla on ilmakuivattua kinkkua ja tonnikalatahnaa, tartarpihviä, anjovista, juustoja ja talon tarjoamaa proseccoa. Sen kirpeys täyttää suun ja nostaa tunnelman astetta korkeammalle.

Osteria del Fraten viehätys ei perustu ulkoisiin puitteisiin. Tumma sisustus on liki synkkä ja ruoka konstailematonta, mutta yhdistelmä on toimiva.

Sitä paitsi sellainen on koko Torino: ei yhtä pröystäilevä kuin muodin mekka Milano, vaan pikemminkin sydämellinen ja maanläheinen, kuin sukulainen, jonka luokse voi saapua jännittämättä vaikka vuosien tauon jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?