8 matkakohdetta, jonne et halua matkustaa vuonna 2018

Valitse matkakohteesi tänä vuonna tarkoin, ja teet palveluksen niin luonnolle kuin hauraille historiallisille nähtävyyksille.

Santorini on yksi liiankin suosituista turistikohteista.

17.4.2018 15:59

Matkailu kiehtoo meistä useimpia, mutta samaan aikaan huono omatunto vaivaa. Minne enää uskaltaa matkustaa, kun turistikaupungit kärsivät ihmisvirroista, eikä lentomatkailullakaan saa pisteitä ympäristöystävällisissä piireissä?

Ratkaisu voi löytyä tietoisemmasta matkustustyylistä. Vältettävien listalle nousevat näin ollen erityisen hauraat alueet, joiden tiedetään jo nyt kärsivän matkailusta.

CNN on listannut artikkeliinsa kohteet, joita turistit saattavat haluta välttää vuonna 2018. Esittelemme niistä 8, loput voit lukea täältä!

1. Skyen saari, Skotlanti

Skyen saari Skotlannissa nousi vuonna 2017 niin suureen suosioon, että paikallisten mitta täyttyi. Äänekkäiden ja jopa yleisille paikoille virtsaavien matkailijoiden haluttiin pysyvän poissa saarelta, joka tunnetaan häikäisevän kauniista luonnostaan.

Viranomaisten mukaan matkailijoiden ei kannata lähteä alueelle, elleivät he ole varanneet sinne matkaa jo aiemmin. Toinen vaihtoehto on tulla saarelle jonakin muuna vuodenaikana kuin kesällä, jolloin pahin turistibuumi yltyy.

2. Barcelona, Espanja

Barcelonan turistiongelmista on puhuttu pitkään. Matkailu on aiheuttanut ongelmia paikallisille, joilla ei ole enää varaa asua keskustassa, jonka hintatasoa on noussut turismin myötä. Turismi on tehnyt kolauksen myös autenttiselle tunnelmalle: paikallisputiikkien sijaan keskusta täyttyy nyt turistikaupoista ja baareista.

Jos kuitenkin haluat lähteä Barcelonaan, muista että kaupungissa on muutakin nähtävää kuin pääkatu La Rambla. Siellä saattaa nimittäin olla ahdistavan täyttä.

3. Dubrovnik, Kroatia

Myös Dubrovnikissa riittää porukkaa. Matkailubuumi näkyy muun muassa Dubrovnikin vanhassakaupungissa, jonne on asennettu kamerat valvomaan historiallisen kohteen kävijämääriä.

Harmia aiheuttavat myös risteilyturistit, joiden hyödyt matkailukohteille ovat kiistanalaiset. Dubrovnik onkin päättänyt rajoittaa kaupunkiin saapuvien risteilyalusten määrää.

4. Venetsia, Italia

Venetsia on yksi maailman suosituimmista matkailukaupungeista. Tämä taas on aiheuttanut harmia paikallisille, jotka ovat joutuneet muuttamaan kauemmas halvempien hintojen perässä. Kaupungin väkiluku on pudonnut 55 000 asukkaaseen, ja syynä on nimenomaan massaturismi, joka laittaa paikalliset monin tavoin ahtaalle.

Venetsian liikaturismista on tehty jopa dokumentti, Venetsian syndrooma. Silti kauniin kaupungin kujilla käyskentelee vuosittain 30 miljoonaa turistia.

Muista, että Venetsian sijaan läheltä löytyy muita, vähemmän tunnettuja kohteita. Hyvä vaihtoehto Venetsialle on vaikkapa Ranskan Annecy, joka tunnetaan niin ikään kanaaleistaan ja kauniista arkkitehtuurista.

5. Santorini, Kreikka

Maailmassa on harvoja paikkoja, joissa auringonlasku näyttää yhtä upealta kuin Santorinissa. Ei siis mikään ihme, että Kreikan Kykladit -saariryhmään kuuluvassa paikassa vieraili vuonna 2017 melkein kaksi miljoonaa turistia. Suuri osa heistä oli risteilyturisteja, joiden muutaman tunnin piipahdus ei hyödytä paikallisia riittävästi. Risteilyturistien määrää onkin rajoitettu 8000 henkeen päivässä.

Jos haluat mennä Santorinille, yövy siellä. Valitse paikallisen pitämä bed and breakfast -majatalo ja sano ei aasikyydeille. Niitäkin nimittäin alueella tarjotaan, mutta eläinystävällistä se ei ole.

6. Cinque Terre, Italia

Cinque Terre on yksi Italian suosituimmista turistikohteista. Vuonna 2015 siellä vieraili huikeat 2,5 miljoonaa turistia, minkä jälkeen paikallisissa heräsi todellinen huoli turismin haitoista.

Jos haluat vierailla Cinque Terressä, vältä suosittua kesäaikaa. Muista myös suosia paikallisia ravintoloita ja muita palveluntarjoajia. Toinen vaihtoehto on matkustaa lähelle Porto Veneren kaupunkiin, jossa turistivirrat ovat pienempiä.

7. Galápagossaaret, Ecuador

Galápagossaarten matkailuvaltti on ainutlaatuinen luonto. Esimerkiksi saaren monet eläimet ovat kehittyneet eristyksissä, eivätkä ole tottuneet pelkäämään saalistajia.

Paikka on päässyt myös suomalaisen matkailuammattilaisen Annikan kieltolistalle. Matkabloggaajanakin toimiva nainen toivoo, ettei saarista tule paikkaa, jonka viehätys tuhoaa lopulta koko paikan.

Galápagossaarille kannattaa miettiä kaksi kertaa, sillä saaren luonto kaipaa varjelua.

Onneksi toimiin on jo tartuttu. Rajoituksia eri alueilla kuljeskeluun on jo tehnyt. Lisäksi jatkossa matkailija pääsee saarelle vain, jos hänellä on näyttää voimassa oleva paluulippu, varaus hotelliin tai kirje, jossa kerrotaan että matkailija on toivotettu tervetulleeksi jonkun paikallisen luokse. Lisäksi matkailija tarvitsee erillisen kulkukortin, jolla viranomaiset voivat kontrolloida turistien kulkemista saarella.

Hyvä vaihto Galápagossaarille on Ballestas-saaret Perussa. Sielläkin riittää nähtävää luonnon ystäville.

8. Machu Picchu, Peru

Machu Picchulla vieraili vuonna 2016 huikeat 5000 ihmistä per päivä. Tämä on tuplasti sen, mitä UNESCO suosittelee.

Nykyään alueelle ei pääse ilman opasta. Lisäksi paikan päälle pääsee vain kahdessa vuorossa, aamupäivällä ja iltapäivällä. Kiellot näyttävät toimivan, mutta raporttia uusien rajoitusten toimivuudesta ei ole kuitenkaan vielä saatu.

Mikäli haluat tungoksesta huolimatta matkustaa Machu Picchuun, lähde matkaan lokakuusta huhtikuuhun ajoittuvalla ajanjaksolla. Kyseessä on sadekausi, mutta tuolloin ihmisiä on alueella vähemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?