Nämä ovat suomalaisten suosikkilomakohteet – trendikäs saari nousemassa kestosuosikiksi - Matkat - Ilta-Sanomat

Nämä ovat suomalaisten suosikkilomakohteet – trendikäs saari nousemassa kestosuosikiksi

Kreikan saaret houkuttelevat kesäisin suomalaisia. Santorini on yksi suosikeista.

Kreikan saaret houkuttelevat kesäisin suomalaisia. Santorini on yksi suosikeista.

Julkaistu: 13.4.2018 12:08

Suomalaisten kestosuosikki on Kreikka. Välimeren rantojen lisäksi suomalaiset matkustavat Kreikkaan kuitenkin uudella kulmalla. Suomalaisten uudeksi suosikkikohteeksi on nousemassa myös Espanjan helmi, Menorca.

Kesälomat lähestyvät kovaa vauhtia ja monen työssä käyvän lomat varmistuvat näinä päivinä. Pohdinta kesälomakohteen valinnasta käy kuumimmillaan. Tuttuun ja turvalliseen kesälomakohteeseen, vai kenties jotain uutta ja eksoottista?

Suomalaisten kestolomakohde on selvä. Se on Kreikka. Välimeren rannat, hieno historia antiikin legendoineen ja kreikkalainen ruoka saavat suomalaiset palaamaan Kreikkaan vuodesta toiseen.

– Kreeta on yksi suosituimmista lomasaarista, mutta myös Santorini ja Skiathos kiinnostavat ihmisiä, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Anniina Metsola.

Kreikan kohteita on ollut myynnissä jo yli 50 vuoden ajan. Nyt Kreikkaan matkustamisessa on kuitenkin tapahtunut muutoksia. Sinne matkustetaan entistä enemmän uudella kulmalla, sillä Metsolan mukaan suomalaiset haluavat nyt aikaisempaa enemmän lähteä teemalomille, kuten joogaamaan tai patikoimaan.

– Selkeä trendi on se, että suomalaiset miettivät etukäteen, mitä he haluavat tehdä lomalla.

Uusi kestosuosikki?

Myös Italia ja Espanja, josta erityisesti Mallorca ovat tuttuja, suomalaisia kiinnostavia lomakohteita. Yksi uusi kohde on kuitenkin noussut suomalaisten suosioon kesän matkoissa.

– Mallorca on monelle tuttu, mutta Menorca on uusi nousija suosikeissa.

Cala Mitjanan ranta Menorcalla.

Cala Mitjanan ranta Menorcalla.

Menorca on pieni saari lähellä Mallorcaa. Saari tarjoaa aktiivilomalaisille mahdollisuuksia esimerkiksi ratsastamiseen ja patikointireittejä riittää vaikka koko saaren ympäri. Myöskään rannoista ei ole pulaa, sillä niitä on yli sata. Turkoosin sinisestä vedestä voi nauttia sekä kahden hengen rannoilla että useiden kilometrien pituisilla rannoilla.

Saari korostaa myös vastuulista matkailua. Luonto on säilytetty hyvänä ja rakentamista säännöstellään. Ei siis ihme, että Metsola petaa Menorcasta suomalaisten uutta kestosuosikkia.

– Saari on vienyt suomalaisten sydämet ja sinne halutaan palata yhä uudestaan. Menorcalla on edellytykset uudeksi suosikiksi.

Turkin suosio takaisin nousuun – Kroatian suosio hiipumassa

Myös Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen pitää Kreikkaa, ja erityisesti Rodosta suomalaisten kestosuosikkina, jonne myös lapsiperheet suuntaavat.

Viime vuonna Turkin suosio hiipui levottomuuksien myötä. Nyt sen asemassa lomakohteena on kuitenkin nähtävissä muutosta.

– Viime kesänä kiinnostus Turkkiin lopahti, mutta ihmiset ovat kuitenkin löytäneet sen uudestaan. On kiva nähdä, että Turkin suosio on tullut takaisin, Virtanen iloitsee.

Toinen Tjäreborgin tekemä huomio suomalaisten kesälomamatkailusta on se, että kaukomatkat ovat alkaneet kiinnostamaan suomalaisia aikaisempaa enemmän myös kesällä.

– Malediivien kohdalle on selkeä piikki. Kyseessä saattaa olla häämatkalle romantiikan perässä lähteviä pareja.

Virtanen kertoo Kroatian olleen pari vuotta sitten ykkössuosikki. Sen suosio on kuitenkin alkanut hiipumaan.

– Kroatia oli aikaisemmin trendikohde. Nyt Kreikka on kuitenkin ottanut asemansa ykkössuosikkina takaisin.

Lähikohde Pärnu pitää pintansa

Kreikka pitää pintansa suomalaisten suosikkikohteena myös Matkavekan näkökulmasta.

– Kreeta ja Rodos tarjoavat aina jokaiselle jotakin, Matkavekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen sanoo.

Myös Espanjan Costa del Sol vetää puoleensa suomalaisia vuodesta toiseen. Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan halua lähteä kauemmas.

– Viro nousee suosikkikohteissa selkeästi esille. Pärnu on lähellä oleva, hyvä kesälomakohde sään suosiessa.

Turkin Alanya kuvattuna linnoituksilta.

Turkin Alanya kuvattuna linnoituksilta.

Viime vuosina Matkavekan entiset suosikit Bulgaria ja Turkki ovat menettäneet suosiotaan. Lehtonen ei kuitenkaan sanoisi, että kohteet ovat kokonaan ”out”, vaan odottaa kohteille uutta suosiota.

– Turkki ja Bulgaria ovat välillä suositumpia, ja välillä suosio taas laskee. Oinastelemme, että Turkki alkaisi vetämään puoleensa taas aikaisin kesällä, tai syksyllä.

Uudeksi trendikohteeksi Lehtonen povaa mahdollisesti Espanjan Costa Doradaa, eli Kultarannikkoa. Kohde on muutaman kymmenen kilometrin päässä Barcelonan kaupungista.

– Kultarannikon kohteissa Salou ja Cambrils tarjoavat jotain uutta ja erilaista.

Milloin on paras aika varata kesälomamatka?

Varsinkin koko perheen kesälomamatkat saattavat tulla hintaviksi. Milloin matka kannattaa siis varata halvimman hinnan perässä?

– Mitä aikaisemmin matkan varaa, sitä edullisemmin sen saa, kuuluu Matkavekan Lehtosen ohje.

Lehtosen mukaan juuri parhaillaan on menossa paras aika varata kesälomamatkat.

– Kannattaa olla virkeänä huhti-toukokuussa ja tehdä päätöksiä heti lomien varmistuttua, Suomen kesä kun on arvaamaton.

Matkavekan edullisimmat menopaluulennot rantalomalle voi saada 200 euron tuntumaan keväällä. Edullisimpia kohteita ovat Bulgaria ja Turkki. Parhaimmillaan viikon pakettimatkat edullisimpiin kohteisiin ovat 300-400 euron paikkeilla.

Äkkilähtöjä vähemmän tarjolla – budjettimatkailija suuntaa Turkkiin

Aurinkomatkojen Metsolan mukaan äkkilähtöjen suosio on vähentynyt suomalaisten keskuudessa. Lomailijat haluavat nyt varmistaa, että he pääsevät juuri sinne, minne he haluavat. Äkkilähtöjä ei haluta jäädä odottamaan.

Metsola kertoo suomalaisten varaavankin kesälomamatkansa ajoissa, ja jo 65 % Aurinkomatkojen alkukesän matkoista on loppuunmyyty. Ensimmäiset tämän kesän lomamatkat on varattu jo vuosi sitten.

– Lomien varaamisvauhti kiihtyy koko ajan. Viime kesään verrattuna matkoja on varattu tähän mennessä enemmän.

Patikointi on suosikkiaktiviteetti suomalaisten kesälomamatkoilla.

Patikointi on suosikkiaktiviteetti suomalaisten kesälomamatkoilla.

Joitakin yksittäisiä edullisia äkkilähtöjä saattaa kuitenkin löytyä myös kesällä. Niitä on kuitenkin tarjolla vähemmän kuin ennen, eivätkä hinnat ole yhtä edullisia kuin aikaisemmin kasvaneen kysynnän vuoksi.

– Jos haluaa lomailla edullisesti, kannattaa matkustaa koulujen loma-aikojen ulkopuolella. Kohteista Kroatia ja Turkki ovat hinta-laatusuhteeltaan hyvin kohdillaan. Jos matkustaa isommalla porukalla tai perheen kanssa, kannattaa valita all inclusive -matka pitkän pennin säästämiseksi.

Tjäreborgin Virtanen kertoo kesän 2018 on myyneen toistaiseksi hyvin.

– Selkeästi paremmin, kuin viime vuoden kesä. Kesälomamatkojen varaamista ei kannatakaan jättää viime tippaan.

Kreeta houkuttelee suomalaisia rantojen lisäksi myös mahdollisuudella patikointi- ja kävelyretkille vuoristomaisemissa.

Kreeta houkuttelee suomalaisia rantojen lisäksi myös mahdollisuudella patikointi- ja kävelyretkille vuoristomaisemissa.

Virtanen uskoo pitkittyneen kevään alun vaikuttaneen ihmisten haluun viettää kesäloma ulkomailla. Matkojen suosion takia, Virtanen ei osaa sanoa, onko kesällä enää tarjolla todella edullisia äkkilähtöjä.

– Trendi vaikuttaa olevan matkatoimistoilla sama. Matkat kiinnostavat suomalaisia tällä hetkellä, ja aikaisempien vuosien kaltaista todella halpojen äkkilähtöjen buumia tuskin on odotettavissa.

Myös Virtanen nostaa esille edullisimpina rantakohteina Bulgarian ja Turkin.

– Viikon pakettimatkan Bulgariaan saa tällä hetkellä toukokuulle hieman alle 300 eurolla, ja Turkkiin pääsee kesällä edullisimmillaan reilulla 300 eurolla.