5 kätkettyä matkailuhelmeä Suomesta: ”Ihan uskomaton paikka”

Lähde matkalle eksoottiseen Suomeen. Meiltä löytyy piilossa pysyneitä matkailuhelmiä, jotka ovat isolle yleisölle tuntemattomia.

Itäisestä Suomesta löytyy idyllinen ruukkimiljöö.

6.4.2018 16:04

Aitous ja paikallisen kulttuurin näkeminen ovat matkailun kuumia trendejä, joita voi olla valitettavan vaikea tavoittaa täyteen tupatuissa turistikohteissa. Suomessa tämä kuitenkin onnistuu. Maastamme löytyy lukuisia kätkettyjä helmiä, joista moni ei tiedä.

Kysyimme kotimaan kohteita esittelevän Kylään.fi-sivuston Simo Palviaiselta, missä sijaitsevat Suomen tarkimmin varjelluimmat matkailusalaisuudet.

Saijan lomakartano, Taivalkoski

Taivalkoskella sijaitsevassa Saijan lomakartanossa voi kuulla kielten sekamelskaa. Tulijoita on ympäri maailmaa. Paikka tunnetaan koiravaljakoistaan, villiruoasta ja hirsitalosta, jossa on niin hyvä äänieristys, että täydelliseen hiljaisuuteen vetäytyminen todella onnistuu. Lomakartanolla on toimintaa ympäri vuoden. Lähellä sijaitsee myös kirjailija Kalle Päätalon lapsuudenkoti.

Killinkosken Wanha Tehdas, Killinkoski

Vanhoista tehdastiloista koostuva matkakohde yllättää monipuolisuudellaan. Alueella sijaitsevat muun muassa Nauhateollisuusmuseo ja Suomen Kameramuseo. Tehdasalue sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Keskisen kyläkaupalta.

– Alue on niin laaja, ettei kaikkeen edes ehdi tutustua yhdellä kerralla.

Ateljee Silkkipartio, Rääkkylä

Rääkkylän ylpeys, Ateljee Silkkipartio, sijaitsee kivinavetassa. Näyttelyt yllättävät paikoin erikoisuudellaan.

Röölän kylä, Naantali

Röölä, Tykköö, Hauspanta. Nämä kaikki paikat voit bongata Röölän lähistöltä, Naantalista. Hassujen paikannimien lisäksi alue tunnetaan maankuuluista silleistään ja perunoistaan.

Juankosken ruukki, Itä-Suomi

Ruukkialueeseen kuuluvat tuotantorakennusten ja hiiliuunien lisäksi Patruunanmäen kartano, koulukirkko, asuntopytingit ja konttori, entinen kauppa, vanha sähkövoimalaitos ja ruukin hautausmaa.

– Alue on hyvin kiinnostava, sillä se on tehdasalueistamme ehkäpä parhaiten säilynyt, Palviainen toteaa.

Juttua korjattu 7.4. kello 11.44: Kalle Päätalon lapsuudenkoti sijaitsee Lomakartanon lähellä samalla, ei vastapäisellä rannalla niin kuin jutussa alun perin virheellisesti väitettiin.

Suomen 4 valttikorttia

Matkailualan ammattilainen Simo Palviainen sanoo sen suoraan. Vaikka hän on toiminut matkailualalla vuosikymmeniä, vasta nyt hän alkaa uskoa, että matkailualalla voi menestyä hyvin myös Suomessa. Suomi on tällä hetkellä maailmalla kovemmassa huudossa kuin koskaan.

Ulkomaisia turisteja ajatellen Suomessa on muutamia erityisiä matkailuvaltteja. Se, mikä ketäkin kiinnostaa, riippuu esimerkiksi siitä, mistä maasta meille saavutaan. Muun muassa näistä asioista Suomen sopisi olla ylpeä:

Pimeys

– Tähtien bongaus kahdessa Euroopan pimeimmässä paikassa, Hossassa tai Lemmenjoen kansallispuistossa, Ivalossa, on kaupunkilaiselle eksoottinen elämys.

Vaihtuvat vuodenajat

– Joitakin talvi voi jopa pelottaa, mutta huoli tyyntyy, kun turistille kerrotaan, että lämmintä kyllä riittää, ainakin sisätiloissa.

Harvaan asuttu maa

– Japanilaisilla on tapana kuvata jopa liikennevalojamme, sillä heidän mielestään niille ei ole täällä mitään tarvetta.

Luonto

– Meillä olisi erittäin paljon kysyntää vaikkapa kalastusmatkailulle tai metsästysmatkailulle, mutta ne ovat monestakin syystä hankalia retkiä järjestää. Myös metsät, järvet tai revontulet, joihin monet ovat todella hulluna, kiehtovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?