Trendikäs Montenegro – 5 asiaa, mitä matkailijan kannattaa maassa tehdä - Matkat - Ilta-Sanomat

Trendikäs Montenegro – 5 asiaa, mitä matkailijan kannattaa maassa tehdä

Balkanin pikkumaa on vuoristoinen ja merellinen. Montenegro palkitsee etenkin omatoimisen kiertelijän suurenmoisilla maisemilla.

Kotorinlahden vuori- ja merimaisemat ovat kauneinta Montenegroa, mutta sisämaassakin on hienoja maisemia.­

8.4.2018 19:13

1. Kannattaa viipyä enemmän kuin yksi päivä

… sillä vaikka Kroatian Dubrovnikista on helppo tehdä Montenegroon päiväretkiä, maa ansaitsee paljon enemmän – ja se tuntuu isommalta kuin karttaa katsellessa uskoisi. Siitä huolimatta, että rannikolta pääsee vuoristoon muutamassa tunnissa, ovat itse vuoristotiet mutkaisia ja hitaita. Ja vaikka pohjoisesta etelään johtava rannikkotie on lyhimmillään reilut sata kilometriä, rantaviivaa voi mutkitella 300 kilometrin mitalla, jos on aikaa nautiskella.

2. Kannattaa kierrellä maata vuokra-autolla

… sillä Montenegrossa on huikeita maisemia joka suunnalla. Sisämaata kaunistavat kansallispuistot: vuoristoinen Durmitor komeine rotko- ja kanjoninäkymineen sekä vehreiden kukkuloiden rajaama Skutarijärvi.

Jos rannat tuntuvat keskikesällä liian täysiltä, voi mennä uimaan laitureilta, kuten monet paikalliset tekevät.­

Upeimmillaan näkymät ovat rannikolla Kotorinlahden ympäristössä, jossa vuoret kohtaavat Adrianmeren. Niitä voi ihailla samalla, kun ajelee pitkin rantatietä ja pysähtelee kyliin, pikkukaupunkeihin ja pienille uimarannoille.

Hieno maisemareitti alkaa myös lahden pohjukasta; Kotorin kaupungin takana nouseva vuoristotie johtaa lopulta Lovcén-vuorelle kansallispuistoon. 1600 metrin korkeudella on Njegoš-mausoleumi, josta aukeaa laaja näköala sekä merelle että sisämaahan.

3. Kannattaa matkustaa huippusesongin ulkopuolella

… mikäli haluaa kokea Montenegron parhaat rannat ja rantakylät rauhallisina. Heinä–elokuussa rannikolla on paljon väkeä, ja varsinkin maan suosituin rantakohde Budva on silloin täysi, vilkas ja äänekäs. Alkukesällä ja syksyllä on huomattavasti raukeampaa ja väljempää.

Korkealle vuorenseinämään asettunut Ostrogin luostari on hieno nähtävyys.­

Keskikesälläkin pääsee toki halutessaan hulinasta sivuun. Uimaan voi mennä rantojen sijasta kiviltä ja laitureilta, kuten monet paikalliset tekevät. Maan kauneimpaan kaupunkiin, vanhaan Kotoriin, voi suunnata kävelylle silloin, kun kujilla on hiljaista; aikaisin aamulla tai illalla, jolloin päiväturistit ovat poissa.

4. Kannattaa suunnata suosituimmista lomakohteista sivuun

… jos haluaa nauttia oikein edullisista hinnoista. Vaikka maan yleishintataso onkin vielä melko edullinen ja naapurimaata Kroatiaa huokeampi, se vaihtelee paljon eri puolilla maata. Budvan ympäristössä ja Kotorinlahdella on selvästi kalliimpaa kuin rannikon eteläosassa, saati sisämaassa.

Sisämaahan kutsuvat muutkin kuin edulliset hinnat. Siellä on vanha pääkaupunki, pieni ja sympaattinen Cetinje värikkäine taloineen. Sieltä löytyy myös korkealle vuorenseinämään upotettu, kuvauksellinen Ostrogin luostari.

5. Kannattaa maistaa

… vranac-rypäleistä tehtyjä montenegrolaisia punaviinejä, jotka ovat hyvin tummia ja täyteläisiä.

Montenegrolainen punaviini on tummaa ja täyteläistä. Skutarijärven ympäristössä sitä voi ostaa näinkin, tien vierestä.­

Viinin kaveriksi sopivat paikalliset juustot ja ilmakuivattu kinkku, pršut – arvostetuinta savukinkkua valmistetaan Njegušin kylän seudulla, jossa sitä voi ostaa kylän kojuista tai omakotitalojen pihoista.

Kannattaa maistaa myös perinneravintoloiden tarjoamaa kačamakia – monesti juuston kanssa tarjottavaa, italialaista polentaa muistuttavaa puuromaista lisuketta, joka voidaan tehdä maissijauhosta tai perunasta.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?