Matkat

Australian salainen paratiisirannikko – 5 uskomatonta maisemaa

Julkaistu:

Australia
Australian länsirannikko on harvaan asuttua, syrjäistä ja tuntemattomana säilynyttä seutua. Jos etsii erikoisia luontomaisemia ja rauhallisia rantoja, se on paratiisi.

1. Lumenvalkoiset dyynimäet

Ihmiset tarpovat shortseissaan ja t-paidoissaan ylös valkeita mäkiä lumilaudat kainalossa. Dyynin harjalla he lähtevät liukuun. Hienonhieno hiekka pöllyää tuulessa.

Lancelinin kylän kupeessa hiekkalautailu on suosittu harrastus, ja välineitä saa vuokrata kylästä. Tyyli on vapaa, laudalle voi mennä istumaankin, tai makaamaan. Vielä paremmin luistavat pahvinpalat.

2. Simpukkaranta

Kuuluu ”narsk-narks” kun kävelee pitkin Shell Beachiä. Sen suolanvalkoisena säihkyvät kumpareet eivät ole hiekkaa, vaan pikkuruisia simpukankuoria. Niitä on miljoonia ja miljoonia, 70 kilometrin matkalla, useiden metrien paksuudelta. Ranta on sokaiseva paikka korkealta porottavassa auringossa.

Meri välkehtii turkoosina ja lämpimänä. Vesi on todella matalaa ja suolaista – se kelluttaa kuin Kuollutmeri.


3. Okrankeltainen aavikko

The Pinnaclesin hiekka-aavikko on niin keltainen, että se näyttää värjätyltä. Se on täynnä eriskummallisia, eroosion rapauttamia kalkkikivipylväitä, jotka ovat muodostuneet muinaisista simpukankuorista. Osa on polvenkorkuisia, toiset kolmimetrisiä tai vielä korkeampia. Niitä on satoja, joka suunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauan sitten meri peitti tasangon, nyt se on vetäytynyt horisonttiin.

Veistoksellisessa maisemassa on hieno kuljeskella milloin tahansa, mutta iltahämärissä tunnelma on erityisen salaperäinen. Varjot käyvät pitkiksi ja aavemaisiksi. Oranssinpunainen tasanko on kuin tulessa.


4. Tyhjä pensaikko

Australian länsirannikolla paikkakunnat ovat pieniä ja harvassa. Seuraavaan ruokapaikkaan voi olla kolmesataa kilometriä matkaa. Yhdenkään bensa-aseman ohi ei parane hurauttaa pysähtymättä. Siellä tuntee olevansa todella, todella kaukana kaikesta.

Maisemat ovat äärimmäisen tyhjät ja avarat. Rannikkoa myötäilee suora tie, jota reunustaa tasainen pusikko satojen kilometrien matkalla. Ei ole puita, taloja, ei edes mäkiä. On vain pensaita, joka suunnalla, niin kauas kuin voi nähdä.

Se on vaikuttava näky.


5. Lumoavat, autiot uimarannat

Pusikon lisäksi on rantoja, aivan valtavasti uimarantoja pitkin koko rannikkoa. Ne ovat käsittämättömän kauniita. On dyynien rajaamia biitsejä, loputtomiin jatkuvia rantahietikoita, kalliopoukamia ja turkooseja matalikkoja.

Rannat ovat luonnonmukaisia, suurin osa on täysin koskemattomia ja rakentamattomia. Eikä niissä monesti ole ketään, ei ainuttakaan ihmistä.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Faktat

  • Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Perthissä. Sieltä voi lentää noin 1200 kilometriä pohjoisempana olevaan Learmonthiin, ja ajella sieltä rannikkoa pitkin vuokra-autolla takaisin Perthiin.
  • Shell Beach löytyy Shark Bayn seudulta, joka on Unescon maailmanperintöaluetta. Sinne on Perthistä noin 800 km.
  • The Pinnacles -autiomaa sijaitsee Nambungin kansallispuistossa, 200 km Perthistä pohjoiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt