Tero havaitsi lentomatkalla erikoisen mysteerin – kone liihotti sellaisen paikan yli, jota ei ole olemassakaan

Lentokoneen karttaohjelmissa ei vaikuta olevan mitään logiikkaa.

Lentomatka sai helsinkiläisen Teron pohtimaan karttapalvelun toimintatapaa.

27.3.2018 19:00

Lentomatkan etenemistä on mukava seurata matkustamossa näkyvästä karttaohjelmasta, mutta oletko joskus ihmetellyt, miksi kartassa näkyy mitä ihmeellisempiä kohteita tai jopa paikkoja, joita ei ole enää edes olemassa?

Helsinkiläinen Tero kiinnitti asiaan huomiota kotimaanlennolla Kuusamosta Helsinkiin. Teroa kummastutti erityisesti se, miksi kartassa näkyy entinen Enon kunta, joka on ollut osa Joensuuta jo vuodesta 2009.

Ilta-Sanomat otti asiasta selvää.

 

Finnairin viestintäasiantuntija Laura Varjan mukaan koneissa käytetty ohjelma on nimeltään Rockwell Collisin Airshow.

– Finnairin kapearunkokoneissa olevassa versiossa näytetään aina Finnairin lentokohde ja matkan varrella olevat isompia kaupunkeja sen mukaan, minkä kokoiseen alueeseen kuva on zoomattu, Varja selittää.

Myös helsinkiläinen Linda on pohtinut karttamysteeriä omilla lentomatkoillaan.

– Lensin viime lokakuussa Helsingistä Souliin ja kuvanottohetkellä olimme ilmeisesti jossain Mongolian yllä. En ollut koskaan kuullutkaan kartassa näkyvistä paikoista, Linda nauraa.

Suurempien kaupunkien lisäksi karttakuvassa näkyy muun muassa entinen kunta Eno ja Virrat.

Laura Varjan mukaan pienempiä paikkakuntia näytetään täyttämään tyhjiä kohtia kartalla.

– Koska kyseinen ohjelma on jo vuosia vanha, siellä näkyy myös sellaisia paikkakuntia, jotka ovat yhdistyneet toisiin tai muuttaneet nimiään, hän kertoo.

– Kartta ei ole tarkka, eikä näytä kaikkia tietynkokoisia kaupunkeja matkan varrella, joten välillä siellä näkee suhteellisen sattumanvaraisesti vähemmänkin tunnettuja paikkakuntia.

Eli mitä lähemmäs kartta on zoomattu tai mitä autiomman alueen yllä liihotat, sitä todennäköisemmin voit opetella kartalta paikannimiä, joista et ole koskaan kuullutkaan.

Juttua korjattu 27.3.2018 kello 20.16: Toisin kuin ensin kerrottiin, helsinkiläismies lensi Kuusamosta Helsinkiin, ei Helsingistä Kuusamoon.

Tämä karttakuva on Mongolian yltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?