Stop, tänne sinulla ei ole mitään asiaa! 6 kiellettyä paikkaa maailmassa

Vatikaanin arkistot, käärmesaari, Lascaux’n luola... Maailmassa on lukuisia paikkoja, jonne ulkopuolisia ei hevillä päästetä.

Näihin kirjoihin et helposti pääse käsiksi. Vatikaanin salaiset arkistot ovat auki vain harvalle.

14.3.2018 19:30

Reader’s Digest varoittaa: näihin paikkoihin sinua ei päästetä:

Vatikaanin salaiset arkistot

Näihin kirjoihin et helposti pääse käsiksi. Vatikaanin salaiset arkistot ovat auki vain harvalle.

Vatikaanin maanalainen arkisto on historiantutkijan aarreaitta, mutta hyvin tarkkaan vartioitu. Arkistossa on kirjeitä ja muita dokumentteja lähes 85 hyllykilometrin mitalla yli tuhannen vuoden ajalta. Eräs käsikirjoituksista on Skotlannin kuningatar Maryn anelu Paavi Sixtus V:lle, että hänet säästettäisiin mestaukselta sekä dokumentit Martti Lutherin kirkosta erottamisesta. Moni suomalainen on käynyt paavin papereita tonkimassa, vaikkakin suuri osa materiaalista on salaista. Yksi merkittävistä salaliittoteorioiden lähteistä.

Käärmesaari, Brasilia

Brasiliassa Ilha da Queimada Grande, tai käärmesaari, on monien maailman vaarallisimpien käärmelajien koti. Saarella asuvan keltakeihäskäärmeen myrkky on esimerkiksi niin voimakasta, että yksi purema voi sulattaa ihmisen lihan pureman ympäriltä. Turvallisuussyistä Brasilian hallinto ei anna vierailijoiden päästä saarelle, ja lääkäri määrätään mukaan kaikille tutkijaryhmille.

Qin Shi Huang’n hauta, Kiina

Maanviljelijät löysivät Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huang’n haudan vuonna 1974, ja arkeologit ovat sen jälkeen löytäneet yhteensä 2000 savesta tehtyä sotilasta. Asiantuntijoiden mukaan vielä on löytämättä 8000 kappaletta sotilaita. Yrityksistä huolimatta Kiinan hallitus on kieltänyt arkeologeja koskemasta kaikista pyhimpään, haudan keskikohtaan, jossa keisari lepää. Osittain taustalla on hautarauhan kunnioittaminen, mutta samalla pelätään, että nykyteknologia voi aiheuttaa suurta vahinkoa haudalle.

Tshernobylin suojavyöhyke, Ukraina

Huhtikuussa 1986 Tshernobylissa pamahti ydinvoimala. Kyseessä oli mittava katastrofi ja historian suurin ydinvoimaonnettomuus. Kaikkia onnettomuuden kaikkia uhreja on mahdoton kertoa, mutta arvioiden mukaan onnettomuus vaikutti kuolettavasti kymmeniin tuhansiin tai jopa miljoonaan ihmiseen. Tshernobylin ydinvoimalan ympärillä on edelleen suojavyöhyke, jolle on vain rajoitettu pääsy. Kulkurajoituksista huolimatta täysin suljettu ulkopuolisille alue ei ole, sillä sinne tehdään ryhmämatkoja. Viereinen Pripjatin kaupunki tosin on aavemainen. Alue tulee pysymään asumattomana ainakin seuraavan 2000 vuoden ajan.

Lascaux’n luola, Ranska

Esihistorialliset luolamaalaukset löydettiin vuonna 1940, ja paikasta tuli turistinähtävyys toisen maailmansodan jälkeen. Hiilidioksidi, jota pääsi ihmisten hengityksestä, alkoi kuitenkin vaurioittaa luolamaalauksia ja luola suljettiin yleisöltä 1963. Se kuuluu nykyään UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Silloin tällöin jäljitelmien kopioita pääsee ihastelemaan näyttelyissä.

Pohjois-Sentinelit, Intia

Andamanin saariryhmään kuuluvalla 72 neliökilometrin mittaisella saarella asuu tiettävästi maailman muusta maailmasta täysin eristäytynyt kansa, sentinelit. Olemme kertoneet heistä aiemminkin. Kansan uskotaan asuttaneen saarta jo 60 000 vuoden ajan. Koska saaren asukkaat eivät ole olleet kosketuksissa muuhun maailmaan, eikä heillä ole vastustuskykyä ulkopuolisille taudeille, kontakti ulkopuolisten kanssa voisi olla heille kohtalokas. Intian hallitus on hyväksynyt, että ulkopuolisilla ei ole saarelle asiaa.

Juttua muutettu 15. maaliskuuta kello 9.28: Tarkennettu, että Tshernobyliin ei ole pääsy täysin kielletty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?