Haaveiletko risteilystä Karibialla? Näillä neuvoilla teet unelmastasi totta

Julkaistu:

Risteily
Karibian risteily voi olla nappivalinta niin nollausta kaipaavalle lekottelijalle kuin aktiivilomasta innostuneelle elohiirellekin, ja samalla voi tutustua Ruotsin muinaiseen siirtomaahan.
Karibian risteilyloman suunnittelu alkaa reitin valinnasta. Moni tulee valinneeksi Miamista seilaavan risteilyn jo sillä perusteella, että lähtökaupunkiin voi lentää suoraan. Silloin laiva navigoi usein Pohjois-Karibialle, jolloin tutuksi tulevat isot saaret Haitista Jamaikaan.

Risteilyjä lähtee myös etelämpänä sijaitsevilta pienemmiltä saarilta, kuten Antigualta tai Barbadokselta, jolloin paikalle pitää puikkelehtia vaihdollisella lennolla. Palkintona odottaa joukko pikkuparatiiseja, joilla kaikilla on oma erityisluonteensa.


Jos valmistelet matkaa pitkällä tähtäimellä, suunnitelmat voivat muuttua. Esimerkiksi viime syyskuussa raivonnut hurrikaani Irma sulki Saint Martinin saaren tuhojen vuoksi matkailijoilta joksikin aikaa.

Karibia on parhaimmillaan talvella ja vaikka osa suuremmista laivoista uskaltautuu sinne hurrikaaniaikaan syksyllä, ei myrskyn silmässä keikkuminen ole leppoisaa.

Valitse oikein

Olennaista on myös risteily-yrityksen valinta. Lapsiperheelle tuhansia matkustajia sisälleen nielevät jättialukset, joita löytyy niin Royal Caribbeanin kuin Costankin armadasta, tarjoavat reilusti puuhaa: isot altaat, kiipeilyseinän, surffisimulaattorin ja paljon muuta.

Sen sijaan kuherruskuukautta tai hääpäivää viettäville aikuisille pareille pieni luksuslaiva voi osoittautua napakympiksi. Niissä satsataan täysillä palveluun ja ruokailusta sukeutuu unohtumaton kulinaristinen seikkailu.

Pikkulaivayhtiöistä eleganteimpiin kuuluvat muun muassa vain 260−600 matkustajaa aluksesta riippuen majoittava italialainen Silversea. Se rantautuu kokonsa puolesta niihin pittoreskeihin pikkusatamiin, joihin jättialuksilla ei ole asiaa.


Tähän juttuun haettiin inspiraatiota risteilyltä norjalaiselta Seadreamilta, joka on sadan matkustajansa vuoksi laivan sijaan ylellinen jahti.

Henkilökunta tuntee matkustajat siellä nimeltä ja toteuttaa näiden toiveet ilman lisämaksuja – on kyse sitten hummeri-illallisesta tai hyttiin tarjoiltavasta samppanja-aamiaisesta.

Vertaile hintoja

Risteilyhintojen vertailu on vaikeaa. Hinnat alkavat noin 500 eurosta viikolta ja ulottuvat taivaisiin. Osassa niihin kuuluu vain matka, toisissa taas kaikki ateriat ja juomat siitäkin huolimatta, että haluaisit lipitellä vain huippuviinejä ja -konjakkeja. Näistä riittää rutkasti välimuotoja. Joissakin laivoissa myös tippien maksaminen amerikkalaiseen tapaan on pakollista.

Risteilyjä voi varata suoraan varustamoilta, mutta myös monien suomalaisten matkatoimistojen kohdevalikoimassa on Karibian-risteilyjä. Risteilykeskus-toimisto on erikoistunut risteilyihin.


Majoitushaarukka on hurja ikkunattomasta kopperosta näköalaparvekkeella silattuun, tilavaan huoneistoon. Siksi budjettia kannattaa ynnätä ennen varausta. Vaikka kaiken kattava all inclusive -hinta voi tuntua korkealta, muista, että voit parkkeerata lompakkosi tallelokeroon koko reissun ajaksi.

Miten aika sitten kuluu risteilyllä lököttelyn ja herkuista nautiskelun ohella? Esimerkiksi hyvinvointimatkailijalle laivalla on usein tarjolla ohjattua liikuntaa, kuten pilatesta ja joogaa.

Laiva-spat ovat laadukkaita paikkoja vaipua vaikkapa hierontanirvanaan, mutta niiden hinnoittelu huitelee useimmiten yläkanttiin. Ruokatarjonta laivoilla on säädetty valikoivankin maun mukaiseksi ja siksi esimerkiksi vegaani- tai raakaruokaa löytyy listoilta.

Hyppää maihin

Vierailut maissa ovat suurimmalle osalle lomalaisista risteilyn tärkeimpiä kokemuksia. Parhaimmillaan edessä voi olla uusi satama joka aamu.

Omalla risteilyllämme Seadreamilla sukkuloimme Antigualta muun muassa Pienten Antillien Saint Bartsille sekä Saint Vincentille ja Grenadiineille.

Vaikka saaret olivat piskuisen kokoisia, niillä kullakin oli oma, vahva identiteettinsä. Esimerkiksi Antiguan ja Barbudan nykyään itsenäinen valtio, jonne brittiaikaan tuotiin orjia viljelemään sokeriruokoa, hurmaa rytmikkäällä afromusiikillaan.


Kallioinen, huimilla korkeuseroilla siunattu Saint-Barthélemy eli tuttavallisemmin Saint Barts kuului aikanaan Ruotsille, mutta on nykyään osa Ranskaa.

Keskuskaupunki Gustavian rantakahviloissa voi nautiskella roseeviiniä ja hanhenmaksaa. Suihkuseurapiirien suosima saari vilisee myös luksusmuotitalojen putiikkeja.

Karibia ei ole tyypillinen kulttuurimatkakohde. Suurimpia saaria lukuun ottamatta esimerkiksi museoita on harvassa ja nekin yleensä kertovat saaren tarinan orjuudesta vapauteen taiteen esittelyn sijaan. Musiikki ja tanssi hallitsevat kulttuuritarjontaa.


Suosi paikallista

Ruokatarjonnassa aluksilla on otettu suurimman kohderyhmän eli amerikkalaisten maku huomioon. Niinpä pihvejä ja purilaisia saa aina.

Monilla laivoilla pääkokki kuitenkin pyrkii tuomaan ruokalistalle paikallisia aromeja, joihin vieraat ovat tutustuneet lounaalla maissa.

Karibialainen keittiö on suloinen sekasotku afrikkalaisia, aasialaisia ja eurooppalaisia vaikutteita.


Esimerkiksi Haitilla voi maistella hyvin saman kaltaisia kala- ja kinkkukuorukoita kuin Madridissa. Itse makustelimme Ranskalle kuuluvalla îles des Saintes -saariryhmällä Marseillen mieleen tuovaa bouillabasse-kala- ja äyriäiskeittoa.

Meren elävät kuuluvatkin Karibian halutumpiin herkkuihin. Rantakojuista voi usein ostaa grillattuja hummereita. Nämä lämpimän veden saksiniekat eroavat tutummista Atlantin serkuistaan siinä, että liha on lähinnä pyrstössä, ei saksissa. Maku on joka tapauksessa mehevä!

Kolme tuliaista paratiisista

  1. Aloe vera -tuotteet. Paikallisesta kasvista valmistettuja voiteita ja geelejä myydään kaikkialla Karibialla. Ihoa viilentävä geeli voi tulla tarpeeseen, jos aurinko on käräyttänyt orvaskeden.
  2. Käsityöt. Satamissa kaupitellaan usein puuveistoksia, koreja ja värikkäitä koruja. Dominikaaninen tasavalta on tunnettu taitavasti punotuista hatuista.
  3. Rommi. Sokeriruo’osta tislattu rommi on Karibian kuuluisin juoma. Liki joka saarivaltiolla on erikoisuutensa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt