Mietitkö, miten muilla on aina varaa matkustaa? 8 vinkkiä, joiden avulla majoitut halvalla – tai jopa ilmaiseksi

Julkaistu:

Budjettimatkailu
Jos matkabudjetti on tiukka, ei hätää. Reissussa voi yöpyä myös pikkurahalla – tässä kahdeksan vinkkiä, miten sen voi tehdä.

1. Ilmoittaudu talonvahdiksi

Miltä kuulostaisi maksuton oleskelu uima-altaalla varustetussa maaseututalossa Toscanan kukkuloilla tai Ranskan Rivieralla – talonvahtina, sillä välin kun talon omistaja lomailee muualla?

Talonkaitsijalla on toki vastuunsa ja tehtävä sopii etenkin eläinrakkaille, sillä monesti vahtijalta edellytetään myös taloon jäävän lemmikin hoitoa. Lisäpuuhana voi olla kukkien kastelua, nurmikon leikkuuta tai puutarhan hoitoa.

Talonvahtipalveluita välittää esimerkiksi Mind My House ja Trusted Housesitters.

2. Vaihda kotia

Kotia voi myös vaihtaa matkan ajaksi päikseen toisen matkailijan tai perheen kanssa, kotimaassa tai ulkomailla. Toiminta on vaihtokauppaa, johon voi kuulua myös auto. Yksi suurimmista koteja välittävistä nettisivustoista on Home Exchange, jolla on nettisivut myös suomeksi.

3. Kokeile työvaihtoa

Houkuttelisiko parin viikon työloma vaikkapa australialaisella luomutilalla? WWOOF välittää oleskelu- ja työpaikkoja orgaanisille farmeille ja pientiloille ympäri maailman. 4–6 tunnin päivittäistä työpanosta vastaan saat ilmaisen majoituksen ja ateriat.

Samalla korvausperiaatteella on maailmalla tarjolla monenlaista lyhytkestoista työtä. Muun muassa hotellit, ravintolat ja muut pienyritykset etsiskelevät kausi- ja muita osa-aikaisia työntekijöitä, joille ei makseta varsinaista palkkaa – tällaisia töitä välittää muun muassa Anywork Anywhere.


4. Surffaa sohvalta sohvalle

Sohvasurffaaminen perustuu vieraanvaraisuuteen ja tarkoittaa ilmaista kotimajoitusta joko puolitutun tai täysin tuntemattoman ihmisen luona. Majoitusta voi etsiä esimerkiksi tunnetusta CouchSurfing-palvelusta.

Osa sohvasurffaajista myös majoittaa itse kotiinsa toisia surffaajia, mutta se on täysin vapaaehtoista.

Parhaiten sohvahyppely toimii lyhyillä, yhden ja kahden yön visiiteillä. Toiminta on etenkin nuorten aikuisten suosimaa, mutta lapsiperheetkin hyödyntävät sitä.

5. Tsekkaa muutkin vuokraussivustot kuin Airbnb

Edullisen lomahuoneiston tai -talon voi vuokrata netistä muualtakin kuin Airbnb:ltä, muun muassa Bookingin ja Tripadvisorin kautta. Wimdulla on paljon huoneistoja etenkin Euroopassa. HomeAway on erikoistunut talojen vuokraamiseen.

6. Muista myös hostellit

Hostellit ovat nykyään paljon muutakin kuin nuorille tarkoitettuja makuusaleja. Monessa suurkaupungissa on hyvä valikoima myös aikuisempaan ja vaativampaan makuun istuvia, tyylikkäitä boutique-hostelleja, joissa on saatavilla myös yksityishuoneita.

Hostellien palvelut ovat hotelleja riisutummat ja siksi hinnat ovat edullisemmat.

Hostelleja löytää esimerkiksi Hostel World ja Hostel Bookers -sivustoilta.


7. Majoitu kotiin

Toisin kuin sohvasurffauksessa, perinteisessä kotimajoituksessa majoitutaan toisen kotiin, yleensä vierashuoneeseen, maksua vastaan. Tällä tavoin voi yöpyä esimerkiksi Barcelonan kupeessa 20–30 eurolla/yö. Kotimajoitusta välittää muun muassa Home Stay.

8. Yhdistä kuljetus ja majoitus

Telttailu on huokea vaihtoehto vaikkapa luontolomalla kesäisessä Euroopassa, mutta kuljetuksen ja majoituksen voi myös yhdistää: Jos mielessä on luonto- ja automatka kalliin majoituksen maahan – kuten Islantiin tai Sveitsiin – kannattaa harkita campervanin vuokrausta. Se on pakettiautosta tuunattu, tavallista asuntoautoa paljon kompaktimpi ja näppärämpi kulkupeli.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt