Suositussa turistikohteessa valtava ongelma – surullinen näky kellumassa sukeltajan videolla - Matkat - Ilta-Sanomat

Suositussa turistikohteessa valtava ongelma – surullinen näky kellumassa sukeltajan videolla

Indonesian Balilla on suuri muovijäteongelma.

6.3.2018 21:28

Brittiläinen sukeltaja Rich Horner teki sukellusreissullaan epämiellyttävän löydön. Brittilehti The Guardian kirjoittaa Hornerin olleen sukeltamassa Nusa Penidan saaren lähettyvillä, kun hän kohtasi muovisista roskista muodostuneen lautan. Nusa Penidan saari sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Balin pääsaarelta, joka osa osa Indonesiaa.

Horner päätti kuvata järkyttävän näyn ja julkaisi videon maaliskuun alussa sosiaalisen median kanavissaan ja Youtubessa. Videolla Horner ui parin minuutin ajan lilluvien muoviroskien keskellä. Mereen on heitetty muun muassa roskapusseja, ruokakääreitä, muovikuppeja ja muovipulloja.

– Niin paljon muovia, Horner kauhistelee.

  • Katso Hornerin video otsikon alta.

Nusa Penidan sukelluspiste on nimeltään Manta Point. Se on tunnettu lukuisista rauskuista, jotka ovat alkaneet välttämään seutua. Rauskut ovat aikaisemmin tulleet alueelle, missä pienemmät kalat ovat pudistaneet ne loisista. Hornerin videolla taustalla näkyy kuitenkin vain yksi yksinäinen rausku.

– Yllättäen tänään niitä ei näkynyt, Horner huomio videon yhteydessä.

Horner kertoo sukeltajien näkevän muovijätteitä meressä säännöllisesti. Sukeltajat palasivat myös Hornerin löydöstä seuraavana päivänä katsomaan muovista muodostunutta lauttaa, mutta se oli jo ehtinyt jatkaa lipumista Intian valtamerelle.

Guardianin mukaan muoviset roskakasat ovat peittäneet Balin rannikkoa jo useita kuukausia ja sadekauden aikana ne ovat pyyhkäisseet myös naapurisaari Jaavan ohi.

Kiinan jälkeen toisiksi pahin muovisaastuttaja

Indonesia tuottaa päivittäin noin 130 000 tonnia muovista ja kiinteää jätettä. Guardianin mukaan siitä jopa puolet poltetaan laittomasti tai heitetään mereen. Indonesia on Kiinan jälkeen toiseksi suurin muovisaastuttaja maailmassa.

Maan asukkaiden keskuudessa vallitsee huono tietoisuus ongelmasta. Bali on yrittänyt saada paratiisisaaren tilaa kuntoon siivoustalkoilla, ja tuhannet ihmiset kerääntyivät aikaisemmin tänä vuonna siivoamaan rannikkoa. Tempauksen tarkoitus oli myös lisätä ihmisten tietoisuutta muovijätteiden haitoista ympäristölle.

Ensimmäisenä sukeltajan löydöksestä uutisoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?