9 merkkiä, joista tiedät olevasi loman tarpeessa

Jokainen tarvitsee joskus lomaa.

Jos elämä tuntuu liian kiireiseltä omien unelmien toteuttamiseen, pieni paussi tekisi hyvää.

22.2.2018 16:28

Ainahan se on mielessä, loma nimittäin. Kun edellinen loppuu, ihmisellä on tapana jo aloittaa seuraavan suunnittelu. Loman on tarkoitus olla työvuoden rentouttava paussi, joka kuuluu kaikille, eikä sen tärkeyttä ei tule koskaan aliarvioida.

Jos edellisestä lomastasi on kulunut jo niin kauan, että hädin tuskin muistat sitä, olet loman tarpeessa. Tutkimusten mukaan loma alentaa tehokkaasti ihmisen stressitasoa ja vähentää työuupumuksen riskiä, joten loma kannattaa pitää ennen kuin on liian myöhäistä.

Listasimme matkailulehti Travel & Leisuren vinkkien avulla yhdeksän merkkiä, joiden perusteella kuka tahansa voi todeta tarvitsevansa lomaa.

Stressi on kehon tapa ilmoittaa, että on aika höllätä otetta.

1. Kaikki on mälsää

Töissä on tyhmää eikä motivaatiota tunnu löytyvän mistään. Kaikki työhön liittyvä ottaa pattiin ja mitä pienimmät vastoinkäymiset saavat sinut näkemään punaista. Kuulostaako tutulta?

Siinä vaiheessa, kun töissä syntyneet negatiiviset tunnelmat seuraavat sinua kaikkialle, olet loman tarpeessa.

2. Olet koko ajan kipeänä

Kun kehosi on ylikuormittunut, aivosi vapauttavat stressihormoneita. Pitkässä juoksussa jatkuva stressi voi aiheuttaa kohonnutta verenpainetta, sydämentykytystä, päänsärkyä ja huimausta, jotka ovat vasta esiasteita suuremmille ongelmille.

Raskaalta tuntuva työtaakka heikentää myös immuniteettia, jonka takia olet alttiimpi erilaisille bakteereille ja viruksille. Kehnoon oloon auttaa joskus vain kunnon loma.

3. Et saa nukuttua

Samat stressihormonit vaikuttavat myös siihen, miten nukut. Jos et saa töitä mielestäsi edes öisin, olet taatusti loman tarpeessa.

4. Iho näyttää samealta

Stressaantuneen ihmisen iho on näppyinen ja samea, ja sen silmiä varjostaa tummat ja veltostuneet silmäpussit. Muun kehon myötä myös iho oireilee väsymyksestä ja on parhaimmillaan vasta kun ihminen on levännyt ja onnellinen.

Loma auringossa tekee ihmeitä talven samentamalle iholle.

5. Olet huolimaton

Päivät ja tapahtumat muuttuvat mielessäsi sekavaksi mössöksi ja sinun on vaikea jäsennellä ajatuksiasi. Teet toistamiseen tyhmiä virheitä työssäsi ja pääsi lyö helposti tyhjää.

Hyvin levännyt työntekijä on helposti monin kerroin tehokkaampi työssään kuin yötä päivää ahkeroiva stressaantunut työmyyrä.

6. Tartut pulloon

Jos tarvitset rentoutuaksesi aina lasin viiniä tai nyytillisen roskaruokaa, voit ehkä itsekin päätellä, ettei kaikki ole kunnossa. Yliväsynyt ihminen ei jaksa pitää huolta itsestään, vaan lösähtää helposti päivän päätteeksi sohvalle.

7. Kadehdit muita

Löydätkö itsesi toistuvasti haikailemassa muiden lomakuvien perään? Jos elämä tuntuu liian kiireiseltä omien unelmien toteuttamiseen, pieni paussi tekisi hyvää.

8. Koko elämäsi pyörii työn ympärillä

Kun et ole töissä, ajattelet töitä. Olet luopunut harrastuksistasi etkä ehdi enää tavata ystäviäsi tavalliseen tahtiin. Nyt on hyvä hetki istua alas miettimään, mitä työ sinulle todella merkitsee ja miksi.

9. Sinulla on kitkaa ihmissuhteissa

Olet niin stressaantunut, ettet ole enää ainoa, joka siitä kärsii. Viet pahantuulisuutesi kotiin ja purat kurjaa oloasi lähipiiriisi. Kaikilla on toisinaan huonoja päiviä, mutta jos huomaat tämän toistuvan kerta toisensa jälkeen, olet melko varmasti loman tarpeessa.

Tiedätkö, millainen lomailija olet? Testaa se täällä!

  • Alla olevalla videolla kerrotaan neljä helppoa keinoa vähentää stressiä.

Lähde: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?