Suomen parhaat hiihtomaastot – 9 kohdetta, joissa riittää hoidettuja latuja ja upeita maisemia

Älä aina tyydy lähilatuun, vaan suksi rohkeasti kauemmas!

Koli on yksi kotimaan upeimmista matkakohteista.

21.2.2018 18:42

Laskettelu on suosittu talviurheilumuoto Suomessa, mutta osa haluaa viettää lomapäivänsä tasaisemmalla maalla. Maastohiihto on uskomattoman tehokas urheilumuoto, mutta jos malttaa ottaa hieman rauhallisemmin, voi myös keskittyä ihastelemaan tykkylumen kuorruttamaa talvista luontoa.

Listasimme kotimaan kauneimmat hiihtokohteet, joissa riittää kaunista katseltavaa silmän kantamattomiin.

Poimi näistä omasi ja lähde lykkimään!

Koli

Kolin alue tarjoaa monipuolisia hiihtomahdollisuuksia. Valittavana on muutaman kilometrin laduista aina 25 kilometrin pituiseen valaistuun latuun. Latujen vaativuus vaihtelee – vaaramaisemat sopivat hiihtoa pidempään harrastaneille, valaistu latu ja jääladut soveltuvat vaikkapa hiihdon opettelemiseen.

Kolilla on latuja yhteensä yli 60 kilometrin mitalta ja ulkoilukohteesta löytyy muun muassa koko Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu.

Kansallispuiston lyhyemmät ladut tekevät lenkit Ukko-Kolin tuntumassa upeissa vaaramaisemissa. Kolmen kilometrin latu on helpohko, mutta seitsemän kilometrin latu vaatii enemmän harjaannusta.

Kolin luontoon voi tutustua myös lumikenkäillen.

Repovesi

Repoveden kansallispuistossa voi hiihtää perinteiseen tyyliin. Kouvolan kaupungin ylläpitämät latureitit vaihtelevat jonkin verran vuosittain.

Pisin kiertolatu kulkee Tervajärven itäpuolitse Kirnukankaan kautta Saarijärvelle tai Kuutinlahdelle ja Olhavalle. Kuutinlahdelta hiihtoreitti kaartaa takaisin Lapinsalmen suuntaan ja Tervajärvelle.

Latureitin voi valita mieltymyksensä mukaan muutamasta kilometristä yli 20 kilometriin. Ladut ovat valaisemattomia ja paikoin maastoltaan vaativia.

Repovesi on ainutlaatuinen kotimaankohde.

Punkaharju

Jylhällä Punkaharjulla on loistavat hiihtomahdollisuudet. Majoituskohteiden lähettyviltä pääsee hyvin hoidetuille ja monipuolisille hiihtoladulle, joita löytyy yhteensä yli 30 kilometrin mitalta. Hiihtoladut kulkevat myös pitkin upeaa Punkaharjun harjualuetta.

Punkaharju tunnetaan upeista harjumaisemistaan.

Oittaa

Pääkaupunkiseudun hienoin hiihtokeidas löytyy Espoosta. Oittaan latuverkosto kulkee mystisestä menneisyydestään tunnetun Bodominjärven lähes erämaamaisissa maisemissa.

Oittaan monipuolisia latuja pidetään hyvässä kunnossa. Reittien varrella on nuotiopaikkoja, joissa voi paistaa makkaraa. Oittaan kartanon vanhassa kivinavetassa on kahvila, josta saa hyvää luomulounasta, lisäksi siellä on välinevuokraamo ja suksien huoltopiste.

Oittaalla riittää vähälumisena talvena tunkua.

Saariselkä

Saariselän maastohiihtokausi kestää lokakuusta toukokuuhun, alkaen tykkilumiladulta ja päättyen loppukevään kantohangille. Saariselällä on 200 kilometriä huollettuja latuja, joista 34 kilometriä on valaistuja.

Suurin osa laduista huolletaan latukoneella, mutta osa tunturi- ja erämaaladuista huolletaan moottorikelkan vetämällä huoltolanalla.

Pisimmät erämaaladut avataan lumitilanteesta riippumatta vasta kevättalvella, koska kaamosaikaan päivän valoisa aika on niin lyhyt, ettei pitkiä valaisemattomia reittejä ehdi hiihtää.

Utsjoki

Talvella Utsjoen hiljaiset erämaa-alueet tarjoavat erinomaisen retkikohteen erävaellukseen. Sääolojen vaihtelu ja luonnonvoimat karussa ympäristössä tarjoavat haasteita ja uusia tilanteita kokeneellekin kulkijalle.

Alueen moottorikelkkaurat voivat helpottaa hiihtäjän kulkua upottavan hankikelin yllättäessä. Puuttomat erämaat sopii erittäin hyvin myös leijahiihtovaellukseen.

Nuorgam on Suomen pohjoisin kylä.

Ylläs

Ylläksellä on Suomen paras ja laajin latuverkosto, jolla on pituutta jopa 330 kilometriä. Se tarjoaa erinomaiset olosuhteet kaikentasoisille hiihtäjille alkutalvesta loppukevääseen.

Ylläksen monipuolisilla laduilla voi nauttia rauhallisesta menosta, tai kokeilla rajojaan vaativammilla tuntureihin nousevilla reiteillä.

Paukkupakkasella kannattaa suunnata mahdollisimman korkealla sijaitseville laduille ja kovalla tuulella taas alas kuruihin ja metsän siimekseen. Tunturin puurajassa kiemurtelevalla niin sanotulla lämpöladulla on pakkasta jopa puolet vähemmän kuin alempana kylässä.

Latuverkoston varrella on useita hyvin varustettuja latukahviloita, joissa voit viivähtää pidempäänkin.

Ylläksellä on Suomen kattavin latuverkosto.

Paloheinä

Paloheinä on hiihtävän Helsingin klassikko. Sen monipuolisesta latuverkostosta löytyy sopiva latu kaikentasoisille hiihtäjille. Maastolenkit ovat 1,8 kilometristä aina 7,5 kilometriin asti pitkiä.

Lisäksi alueella kulkee 10 kilometrin peltolenkki. Koska Paloheinä on suosituimpia hiihtopaikkoja, on latujen huoltotilanne myös todennäköisesti paras.

Hiihtävä Helsinki kokoontuu tunnetusti Paloheinään.

Vuokatti

Vuokatin latureitistön kokonaispituus on 150 kilometriä, joista 120 kilometriä kunnostetaan joka talvi molempia hiihtotapoja varten. Valaistua latua Vuokatissa on 32 kilometriä, mutta valoja ei sytytetä, jos pakkasta on -20 astetta tai enemmän.

Vuokatissa järjestetään paljon myös hiihtokilpailuja.

Lähde: Hiihtokohteiden kotisivut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?