Matkat

Onko tässä Euroopan ihastuttavin matkakohde? Se on lumoava, lähellä ja kohtuuhintainen

Julkaistu:

Slovenia
Tässä on Euroopan paras matkailumaa!
Maa on näppärän pieni, monipuolinen ja lumoavan kaunis. Siellä on hienoa nähtävää, mutta ei ihmismassoja. Siellä saa kokea löytämisen riemua. Mikä maa se on?

Se on Slovenia, ja se on Euroopan mahtavin matkailumaa näistä syistä:

1. Slovenia on Euroopan monipuolisin pikkumaa

Sloveniassa on vuoristoa ja merenrantaa, jokia, järviä ja kanjoneita. Siellä on kauniita kaupunkeja, mineraalivesikylpylöitä ja pieniä viinitiloja – Goriška Brdan idyllistä viinialuetta kutsutaan Slovenian Toscanaksi.

Maassa on monenlaista tekemistä ja näkemistä, ja niin kompaktissa paketissa, että välimatkoihin ei tuhraannu paljon aikaa.


Aamulla voi pulahtaa Adrianmereen Piranin suloisessa pikkukaupungissa. Iltapäivän voi viettää kallionseinämään upotetussa komeassa Predjaman linnassa ja sen alla olevissa luolissa. Illan voi hengailla pääkaupungissa, ja seuraavan päivän vaikka vuorilla – tekemistä löytyy sekä sunnuntaipatikoijalle että seikkailullisemmalle tyypille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Siellä on Euroopan lumoavin joki

Slovenian länsiosassa kiemurtaa ja kuohuu ihmeellisen ihana Sočajoki, jonka vesi on akvamariinia ja smaragdinvihreää, huikean kirkasta sekä niin kylmää, että siitä nousee lämpimänä kesäpäivänä maaginen usva. Sitä pitkin voi lasketella alas kajakilla tai kumiveneellä. Uidakin voi, jos tarkenee.


3. Sen pääkaupunki on Euroopan söpöin

Ljubljana on puitteiltaan keskieurooppalaisen hienostunut, ja tunnelmaltaan hyvin rento ja nuorekas kaupunki, jossa voi kävellä tai pyöräillä joka paikkaan. Varsinkin autoilta suljettu vanha keskusta on ihastuttava koristeellisine barokki- ja jugendrakennuksineen sekä joen yli kaartuvine siltoineen. Kesäiltoina Ljubljana on loistopaikka olla ja nautiskella; kadut joen ympärillä ovat kuin yhtä suurta ravintola- ja baariterassia.

4. Siellä on Euroopan vaikuttavin luola

Sloveniassa on tuhansia rekisteröityjä luolia ja lisää löydetään jatkuvasti. Ylitse muiden on Unescon maailmanperintölistalle valittu Škocjan.

Vaikka olisi nähnyt elämänsä aikana miten monta luolastoa hyvänsä, se tekee lähtemättömän vaikutuksen – salaperäisyydellään ja häkellyttävillä mittasuhteillaan. Syvällä maan uumenissa on piilossa kolme kilometriä pitkä ja yli sata metriä syvä kanjoni, jonka kuvetta kuljetaan. Paikka on karmivan hieno, kuin suoraan fantasiaelokuvasta.

5. Sloveniassa on juuri sopivasti ihmisiä

Slovenian matkailu on ollut kovassa nosteessa jo muutaman vuoden, mutta massaturismia siellä ei ole, eikä väkeä muutenkaan liikaa – missään. Pääteillä ei ole ruuhkia edes heinäkuussa, toisin kuin vaikkapa rajan toiselle puolella Italiassa samaan aikaan. Yllättävän rauhallista ja väljää on myös maan suosituimmassa matkakohteessa, vuorten reunustamalla Bledjärvellä, jota kaunistaa entisestään vanha kukkulalinna ja pieni kirkkosaari.

Sloveniassa on vielä helppo kokea löytämisen riemua.; se ei tunnu vielä liian tutulta ja kolutulta.


6. Maa on kohtuuhintainen

Bledin hintataso on aika kallis ja Ljubljanankin hinnat lähentelevät Suomen tasoa. Mutta muuten Slovenian hinnat ovat hyvin kohtuulliset, tai edulliset. Piranin rantakadulla hyvässä ravintolassa erinomainen mereneläväpasta maksaa 9 euroa, lasillinen kelpo valkoviiniä pari–kolme euroa ja espresso reilun euron.

7. Sinne on helppo mennä

Suomesta on huhti–lokakuussa suoria lentoja Ljubljanaan. Sloveniaan voi mennä myös naapurimaiden – Kroatian, Italian, Itävallan ja Unkarin – kautta bussilla, junalla tai autolla.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt