Olli osti Kittilän perukoilta rapistuneen hotellin – yksi yhteydenotto nosti sen tyhjästä megasuosioon: ”Videon on nähnyt jo yli 5 miljoonaa ihmistä”

Olli Marttinen osti kiinteistön yhdessä kolmen yhtiökumppaninsa kanssa.

14.2.2018 19:00

Espoolainen matkailualan yrittäjä Olli Marttinen otti tietoisen riskin kirjoittaessaan nimensä alle kahden vuoden takaisessa pakkohuutokaupassa. Marttinen ja hänen kolme yhtiökumppaniaan olivat juuri ostaneet itselleen konkurssiin menneen erämaahotellin 15 kilometrin päästä Leviltä.

– Tunsimme, että paikassa on potentiaalia, Marttinen kertoo.

  • Yllä olevalla videolla IS esittelee maisemat, joihin britit ihastuivat.

Riskinotto kannatti, sillä kahdessa vuodessa erämaahotellista on kuoriutunut uniikki majoituspaikka, joka painii samassa sarjassa Lapin eksoottisimpien luksuskohteiden kanssa.

Ravintola- ja majoituspalveluita sekä erilaisia elämyksiä ja aktiviteetteja tarjoava kohde sai nimekseen Northern Lights Ranch.

– Nimen alkuosa tulee siitä, että sijaitsemme satelliittihavaintojen perusteella parhaalla mahdollisella paikalla revontulien katselua ajatellen. Olemme teollisen valon ulottumattomissa, eli meille ei tule katuvalojen, rinnevalojen ja kiinteistöjen valojen synnyttämää valosaastetta, Marttinen selittää.

Nimen loppuosa tarkoittaa tilaa tai farmia, ja juontaa juurensa kohteen omasta poroaitauksesta. Ravintolan lasiseinän takana jolkottelee viisi vuokraporoa, jotka ovat tärkeä osa turisteille tarjottavaa Lappi-elämystä.

Asiakkaat pääsevät halutessaan ruokkimaan poroja.

Ensin pitää tulla tutuksi

Yritys käynnisti toimintansa saneeraamalla vanhan erämaahotellin pian kaupanteon jälkeen. Ravintolapalvelut avautuivat heti seuraavalla talvikaudella, mutta majoitusmahdollisuudet saivat odottaa tähän talveen.

– Tämän talven tärkein tehtävä oli tehdä paikkaa tunnetuksi.

Kohteesta on 15 kilometrin matka Levin laskettelukeskukseen.

Osakkaat panostivat markkinointiin ja yhteistyöhön, mutta suuren yleisön he tavoittivat osittain sattuman kautta. Julkisuusryöppy lähti liikkeelle Northern Lights Ranchilla vierailleen brittitoimittajan kirjoittamasta artikkelista, jonka innoittamana niin ikään brittiläinen UNILAD-somesivusto lähestyi markkinoinnista vastaavaa Marttista.

– He pyysivät kuva- ja videomateriaalia tehdäkseen Facebook-seuraajilleen videon meistä. Lähetin materiaalin, mutta viisi minuuttia myöhemmin olin jo unohtanut asian.

Somen voima yllätti

Seuraavana iltana yrityksen sähköpostiin alkoi tipahdella asiakkaiden lähettämiä majoitustiedusteluja sellaista vauhtia, johon osakkaat eivät olleet tottuneet.

– Viestittelimme keskenämme ja ehdimme jo ajatella jonkun hakkeroineen sivumme. Aloimme klikkailla tiedusteluja auki, mutta niissä kaikissa olikin avoimia kysymyksiä ja oikeita yhteystietoja.

Ravintola- ja majoituspalveluiden lisäksi Northern Lights Ranch tarjoaa elämyksiä ja aktiviteetteja.

Vasta puolen yön maissa Marttinen muisti UNILAD:in yhteydenoton ja alkoi tutustua brittimediaan tarkemmin. UNILAD oli tehnyt Facebookiin Northern Lights Ranchista reilun minuutin mittaisen näyttävän videon, joka levisi somessa kulovalkean tavoin.

Voit katsoa videon tästä.

– Kävi nopeasti ilmi, että heidän Facebook-kanavallaan on yli 3,8 miljoonaa seuraajaa. Video keräsi ensimmäisen viikon aikana yli miljoona katselukertaa. Myöhemmin he päättivät julkaista sen heidän pääsivustollaan, jolla on 40 miljoona tilaajaa. Tähän mennessä videon on nähnyt yli viisi miljoonaa ihmistä, Marttinen iloitsee.

Lapissa kiehtoo tila ja luonto

Miehen mukaan suurin osa videon tuomista majoitustiedusteluista on tullut Isosta-Britanniasta, mutta kohde kiinnostaa kovasti myös amerikkalaisia, keskieurooppalaisia ja aasialaisia. Suomalaisia tiedustelijoita on vain pieni prosentti.

– Ulkomaalaisia viehättävät asiat, kuten luonto ja avara tila, ovat suomalaisille itsestäänselvyyksiä. Suomalaisten ei tarvitse lähteä Lappiin asti kokeakseen näitä asioita, vaikka toki Suomessakin on paljon ihmisiä, joilta on vielä revontulet kokematta, Marttinen puntaroi.

Huoneistot on sijoitettu tarkoituksella erilleen toisistaan.

Matkailualan ammattilainen on sitä mieltä, että Lapin matkailussa on viime aikoina saavutettu jotain pysyvää ja ilmiö on verrattavissa viimeiset 50 vuotta pääaisiassa täynnä olleisiin Teneriffan lomalentoihin.

– Lapin matkailu on löydetty kansainvälisesti vasta tällä vuosikymmenellä. Lappi on onnistunut kääntämään vetovoimakseen ne asiat, joiden ennen ajateltiin olevan kaupan esteenä, kuten kylmyys, pimeys ja kaukaisuus.

– Lapissa on tutkitusti yksi teollisen maailman puhtaimpia ilmoja ja tällaiset asiat nostavat päätään tulevaisuudessa kasvavassa määrin. Turvallisuustekijät eivät ennen olleet matkailukriteerejä, mutta nyt ne ovat.

Huoneisto hirttä ja lasia

Kuluneen vuoden aikana Northern Lights Ranchin päärakennuksen rinnalle on noussut rivi erikokoisia kahden hengen luksusmökkejä.

Hirsirakenteisten Olokoto-huoneistojen salaisuus on sähkölämmitteinen lasikatto, jonka läpi voi ihailla talvista taivasta pedin lämmöstä käsin.

Lasikaton lisäksi revontulien katseluun suunnitelluissa mökeissä on kaksi lasiseinää, jotka on suunnattu kohti pohjoista taivasta, jossa revontulet useimmiten näyttäytyvät. Yhden yön hinta Olokoto-huoneistossa vaihtelee 275 eurosta 550 euroon.

Vastaavissa lasisissa mökeissä revontulia voi ihailla esimerkiksi Levillä, Saariselällä ja Rovaniemellä.

Nothern Lights Ranch sijaitsee ihanteellisella paikalla revontulien katseluun nähden.

Lasiseinät takaavat mieleenpainuvan maiseman.

– Suurkaupungeista ja ylikansoitetuista maista tulevat ihmiset arvostavat tilaa ja yksityisyyttä. Siitä syystä haluamme pitää huoneistot riittävän kaukana toisistaan, jotta asiakas tuntee olevansa erämaassa, mutta ei kuitenkaan yksin. Palvelut ja henkilökunta on saatavilla aina tarvittaessa, Marttinen selittää.

Tilalla on tällä hetkellä kuusi Olokoto-mökkiä ja ensi talveksi niitä on tarkoitus hankkia kymmenkunta lisää. Ravintola- ja majoituspalveluiden lisäksi tilalla on lumesta ja jäästä tehty kappeli, joka on varattavissa vihkiseremonioita varten.

Northern Lights Ranchilla on tänä talvena järjestetty jo kymmeniä häitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?