7 syytä, miksi Lahti on Suomen paras kaupunki

Suomen Chicago eli Lahti on nyt huomion keskipisteenä, eikä syyttä! Se on nimittäin aivan mainio kaupunki.

Lahti on hieno kaupunki!

14.2.2018 16:04

Luuletko, että Lahti on ihan tavallinen vähän yli 100 000 asukkaan suomalaiskaupunki? Väärässä olet.

Todellisuudessa Lahti on juuri nyt kaikkien huulilla, jopa maailman kärkijulkkisten. Esimerkiksi Kanye Westin ja Kim Kardashian-Westin kolmas lapsi sai nimittäin nimekseen Chicago, eli siis Suomen Lahti! Lisäksi kuluneiden viikkojen kohutuin elokuva eli räppäri Cheekistä kertova Veljeni vartija sijoittuu ainakin osittain Lahteen.

Tästä vakuuttuneina emme voi kuin todeta, että on se Lahti vain ihan pirun hieno. Tässä perustelut väitteellemme:

1. Lahti on täydellinen sekoitus suomalaista mielenmaisemaa

Me Naisten heimotesti paljasti, että valtaosa suomalaisista kuuluu henkisellä tasolla joko hämäläisiin tai karjalaisiin. Käytännössä suurin osa suomalaisista on siis henkisesti lahtelaisia.

Ai miten niin? No, ensinnäkin Lahti sijaitsee Päijät-Hämeessä. Toisekseen, Lahteen sijoittui 1900-luvun puolivälissä runsaasti Karjalan evakkoja. Kaupunki on siis täydellinen sekoitus Suomen kahta suurinta heimoa.

2. Lahti on sopivasti kaiken keskellä

Lahti sijoittuu Suomen kartalla ihan täydelliseen pisteeseen. Se törröttää juuri sopivan junamatkan päässä Helsingistä, mutta toisaalta se on lähempänä kaikkea muuta Suomea kuin Helsinki.

3. Lahti on urheilun kehto

Kuten taannoisen Urheilugaalan yksi ex-lahtelaisvieraista totesi: ”Siellähän oli pelkkiä lahtelaisia!” Eikä ihme, ovathan lahtelaiset Suomen urheilumaailman kuninkaallisia.

Kaikki tietävät, että jalkapalloilijalegenda Jari Litmanen on kotoisin Lahdesta. Myös hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantanen asuu Lahdessa. F1-kuski Valtteri Bottas on sen sijaan melkein Lahdesta: vuonna 2016 hänen lapsuuden kotikuntansa Nastola yhdistettiin Lahteen.

Eikä unohdeta hyppyrimäkiä ja Lahden MM-kisoja! Eipä ole muilla kaupungeilla yhtä hienoja talviurheilutapahtumia.

4. Lahti on uutuusmusiikin tyyssija

Kaupungin ylpeisiin kasvatteihin lukeutuvat muun muassa muusikot Mato Valtonen, Jimi Tenor, Lilli Paasikivi ja Helly Luv.

Kaikista parhaiten kaupunki tunnetaan kuitenkin nuorisolaismusiikistaan. Lahdesta tiensä hittilistoille ovat ponnistaneet Cheekin lisäksi Nikke Ankara, Brädi ja Arttu Lindeman.

5. Lahti on kaunis

Me Naisten kriitikon Martta Kaukosen mukaan Veljeni vartija on yksi vuoden surkeimmista elokuvista.

– Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään omaa tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä, Kaukonen totesi.

Auts. Mutta jos elokuvasta haluaa jotain hyvää löytää, kannattaa kiinnittää huomio Lahteen! Cheekin lapsuuden kotikulmat näyttävät elokuvassa niin hurmaavilta, että kyllä helahtaa hollolalainen kateudesta vihreäksi.

6. Lahti on ihanasti kesyttämätön

Lahti-brändin rakentajille kaupunki on vuosien varrella ollut niin kulttuurikaupunki, urheilukaupunki kuin muotoilukaupunki. Lahti on nimetty niin business cityksi kuin green cityksi. Mutta yksikään brändi ei ole tarttunut Lahteen.

Lahti onkin jatkuvassa liikkeessä. Se on kesyttämätön. Sen ainutlaatuisuus vie mennessään meistä jokaisen. Itse lahtelaisille Lahti on jotain niin rakasta, että sen voi vaikka tatuoida naamaansa tähän tyyliin:

7. Kaikki tietävät jotain Lahdesta

Jokainen lahtelainen kantaa halki elämänsä päälaellaan lahtelaisuuden uljasta kruunua. Eli siis sitä faktaa, että kotikaupungin mainitseminen herättää muissa mieleen välittömästä ”Lahen”, lihamukin, turpaan saamisen nakkikioskilla ja sen Chicagon.

Lue myös:

Tässä ovat Suomen karmeimmat turistikohteet

Saatko 10 oikein? Testaa, tunnistatko Suomen kaupungit yhden kuvan perusteella

11 asiaa, joiden vuoksi espoolaiset ovat Suomen mainiointa kansaa

Minne kesälomalla? Katso matkakonkareiden 14 parasta kohdevinkkiä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?