Matkat

Kreikan vaikuttavin nähtävyys on hämmästyttävän hiljainen – Ihmisen kädenjälki vain viimeistelee epätodellisen luonnonoikun

Julkaistu:

Kreikka
Kreikan keskiosassa lymyävä kuuluisa Meteora on hämmästyttävä matkakohde – ainakin viidestä syystä.
Meteora ällistyttää siksi, että:

1. Luontomaisema on niin hätkähdyttävä

Kun massiivinen kalliomuodostelma putkahtaa näkyviin, se tuntuu silkalta luonnonoikulta: satoja metrejä korkeat pystysuorat kalliot ja kivipilarit nousevat tasangolta kuin tyhjästä. Vesi ja tuuli ovat kaunistaneet niiden muotoja vuosimiljoonien aikana. Näky on epätodellisen hieno ja vaikuttava.

2. Ihmiset ovat viimeistelleet maiseman niin taidokkaasti

Monesti ihmiset pilaavat luonnon komeuden, mutta Meteoran tapauksessa asia on päinvastoin: rakennukset ovat muokanneet paikasta vieläkin kiehtovamman ja salaperäisemmän. Ylhäällä korkeuksissa lymyävät vanhat ortodoksiluostarit. Ne ovat liimautuneet kalliotornien huippuihin kuin kruunut, ympärysmuuritkin ovat kuin kivestä kasvaneet.


3. Luostarit sijaitsevat mahdottomilla paikoilla

Luostarien muurien takana odottaa kymmenien metrien pudotus. Se näyttää hurjalta, vaikka nykyään on autotiet, kallioseinämiin hakatut portaat ja rotkojen ylle rakennetut sillat, joita pitkin luostareihin on helppo päästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sata vuotta sitten ei ollut niistä mitään, eikä silloin, kun rakennelmat 1300–1500-luvuilla tehtiin. Silloin luostareihin kiivettiin pitkin kallioita, noustiin pitkiä huteria tikkaita pitkin tai kömmittiin verkkopussiin, joka hinattiin ylös käsipelillä köyden varassa.

Monesta suunnasta katsottuna rakennelmat näyttävät edelleen täysin mahdottomilta saavuttaa. Ne olivatkin turvapaikkoja. Parhaimmillaan niitä oli yli kaksikymmentä. Nykyään kuusi on käytössä ja avoinna vierailijoille.

4. Se vetoaa monenlaiseen matkailijaan

Meteora kiehtoo yhtä lailla maisemabongareita kuin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneita. Se on suosittu pyhiinvaelluskohde – sekä seikkailukohde, jonka rinteistä kalliokiipeilijät ottavat mittaa. Sinne voi mennä myös patikoimaan; polkuja risteilee alueella 35 kilometrin matkalla. Niillä voi liikkua itsekseenkin, mutta oppaat löytävät kallionseinämien kätkemät ikivanhat erakkoluolat.


5. Paikka on Kreikan suosituimpia matkailukohteita, mutta ei tunnu siltä

Meteora on Unescon maailmanperintökohde ja kuuluisa nähtävyys, mutta silti paikasta ei ole moni kuullutkaan. Se on suosittu, mutta ei massakohde. Alueen vanhimman, suurimman ja tärkeimmän luostarin kirkossa ja museossa käy kesäpäivinä paljon väkeä – mutta pienemmissä luostareissa on jopa hämmästyttävän rauhallista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmetyksen aihe on myös heti kallioiden vierellä kyhnyttävä viihtyisä Kastrákin kylä. Se on onnistunut säilymään idyllisenä vanhoine valkoisine taloineen, tavernoineen, pikkuhotelleineen ja kotimajoituksineen. Joka paikkaa koristavat ruukkukukat ja viherkasvit. Jos jäät yön yli, unohdat takuulla olevasi Kreikan vierailluimpiin paikkoihin lukeutuvan huippunähtävyyden juurella.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

INFO

• Meteoraan järjestetään päiväretkiä bussilla esimerkiksi Pargasta. Ateenasta sinne pääsee junalla.

• Meteoraan voi myös hyvin mennä vuokra-autolla. Alueen halki johtava, luostarit yhdistävä tie on hyväkuntoinen ja sen varrella on hienoja näköalapaikkoja.

• Parhaiten alueesta nauttii viipymällä yön yli. Majoittua voi Kastrákin kylän ohella myös läheisessä Kalabakan kaupungissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt