Anna-Katri, 34, kiersi maailman 10 kuukaudessa – tarkat laskelmat: näin paljon se kaikki maksoi

Anna-Katri Räihä kävi 10 kuukauden aikana 35 eri maassa.

5.2.2018 19:00

Ilta-Sanomat kertoi viime vuoden puolella 34-vuotiaasta Anna-Katri Räihästä, joka toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja matkusti kymmenessä kuukaudessa koko maailman ympäri.

  • Yllä olevalla videolla Anna-Katri kertoo, miten keskituloisella on varaa matkustella.

Viisi kuukautta kotiinpaluunsa jälkeen Räihä on saanut ynnättyä luottolaskut ja tiliotteet yhteen ja lätkäistyä lopullisen hintalapun maailmanympärysmatkalleen.

Matkan kokonaishinnaksi tuli kaikkineen 46 726 euroa. Räihän alkuperäinen reissubudjetti oli 40 000 euroa, eli lopullinen summa venähti noin 7 000 eurolla.

Hintalappu koostui pääosin lennoista, retkistä ja aktiviteeteistä, majoittumisesta ja muista elämiskuluista.

– Matkani idea alunperinkin oli olla kerran elämässä -tyyppinen elämysmatka, johon olin valmis satsaamaan, Räihä kertoo.

”Ei voi mitata rahassa”

Rahanarvoisista elämyksistä Räihä mainitsee telttasafarin Afrikassa, laskuvarjohypyn Uudessa Seelannissa, kuumailmapallolennon Serengetissä ja risteilyn Etelämantereella.

– Pelkäsin etukäteen, että Etelämantereen risteily olisi rahan tuhlausta, sillä 11 päivän risteily maksoi liki 6 000 euroa. Meinasin jättää koko reissun tekemättä, mutta onneksi lopulta päätin lähteä, sillä risteily ylitti odotukseni, Räihä kertoo.

Laskuvarjohyppy Uudessa-Seelannissa.

– Koskematon valkoinen erämaa oli upeampi kuin osasin kuvitellakaan, ja vaikuttavien jäävuorimaisemien lisäksi Etelämantereen eläimistö hurmasi.

Erilaiset kiertomatkat aktiviteetteineen kustansivat Räihälle yhteensä 18 677 euroa.

Majoitusta laidasta laitaan

Toiseksi eniten rahaa hänellä kului elämiseen matkakohteissa. Siihen häneltä meni kymmenessä kuukaudessa 10 995 euroa.

– Olin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka vähän päivittäiseen elämiseen lopulta kului rahaa. Siitä olisi voinut vielä helposti tinkiäkin, jos olisi halunnut.

Koko reissun päiväbudjetiksi muodostui 52 euroa, josta keskimäärin 30 euroa meni yöpymiseen.

– Tein tietoisen valinnan ennen matkaa ja suosin matkan aikana pääsääntöisesti hostelleja tai pieniä homestay-paikkoja. Tällä sai säästettyä pitkällä matkalla kustannuksista varsin hyvin verrattuna vaikkapa hotelliyöpymisiin.

Papua-Uusi-Guinea oli Räihälle uusi tuttavuus.

Lentopaketti kannattaa

Kolmanneksi suurimman siivun matkakassasta söi lentomatkustaminen. Lentämiselle tuli hintaa yhteensä 8 638 euroa. Räihä vieraili matkallaan yhteensä 30 maassa, josta 25 oli hänelle uusia tuttavuuksia.

Suurimman osan lennoistaan Räihä hankki lentopaketteina matkatoimiston kautta. Etukäteen ostettujen pakettien lisäksi nainen liikkui paikasta toiseen omatoimisesti reittilennoilla tai maateitse.

– Jos maailmanympärimatkalle lähtee, kannattaa lentolippupakettiin yrittää mahduttaa mahdollisimman paljon niitä unelmakohteita, joissa on aina haaveillut käyvänsä. Lentolippupaketin kokonaishinta ei kuitenkaan nouse niin korkeaksi kuin yksittäisten menopaluulentojen ostaminen kaukaisiin kohteisiin, Räihä vinkkaa.

Sukeltelua Tahitilla.

Pieniä säästöjä ja asuntokauppa

Räihän mukaan reissubudjetin ylittyminen ei ollut hänelle kummoinen vastoinkäyminen. Matkustamista rakastava nainen varautui reissuun tinkimällä kuluistaan ja tekemällä kahta työtä.

Sen lisäksi hän vaihtoi omistusasuntonsa pienempään sekä laittoi tarpeettomat tavarat kaupaksi.

– Stressasin rahasta paljon enemmän ennen reissua kuin reissun aikana. Pelkäsin, etten saa säästettyä tarvittavaa summaa kasaan ja vietin monia unettomia öitä budjettini parissa. Minua arvelutti, että riittääköhän rahat sittenkään matkalla ollessa, hän kertoo.

– Reissussa ollessa pyrin toki päivittäin pitämään kulut kurissa, mutta en miettinyt rahankäyttöä sen enempää. Pari kertaa kuukaudessa maksoin laskuja, tarkistin tilitietoja ja päivitin matkabudjettia.

Lue lisää Anna-Katrin säästövinkeistä tästä.

Rentoutumista Filippiineillä.

Räihä oli matkansa ajan virkavapaalla työstään, jonka pariin hän palasi pian Suomeen saavuttuaan.

– Suosittelen maailmanympärysmatkaa kaikille, jotka unelmoivat maailman näkemisestä ja kaipaavat irtiottoa arkielämään. Matkan voi toteuttaa myös paljon edullisemmin, ja onkin omista valinnoista kiinni, mitä matkaan haluaa sisällyttää. Se, mitä toinen arvostaa matkallaan, voi olla toiselle selvä säästökohde, Räihä vinkkaa.

Anna-Katri Räihän reissuista voi lukea lisää Adalmina’s Adventures -matkablogista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?