Nämä suomalaisten suosimat paikat kannattaa kiertää kaukaa Mallorcalla: ”Se on saaren järkyttävin kolkka” - Matkat - Ilta-Sanomat

Nämä suomalaisten suosimat paikat kannattaa kiertää kaukaa Mallorcalla: ”Se on saaren järkyttävin kolkka”

Varsinkin keskikesällä, kun matkailusesonki on vilkkaimmillaan, kannattaa miettiä kaksi kertaa, minne suosikkisaarella menee ja majoittuu.

Mallorcan hienoimmat maisemat löytyvät vuoristosta ja pohjoisrannikolta, eivät etelästä.­

4.2.2018 18:43

Tätä listausta ei pidä käsittää väärin: Mallorca on monella tavalla todella hieno, monipuolinen ja kaunis saari. Mutta tiettyjä paikkoja matkailijan kannattaa huippusesonkina varoa, tai ainakin tiedostaa riskit.

1. Magaluf

Saaren bile- ja örvellyskeskus vetoaa baareineen, diskoineen ja teemabileineen parikymppisiin britteihin ja pohjoismaalaisiin, joilla loman sisällöksi riittää aurinko, halpa alkoholi ja villin hullu meno. Jos kuulut tähän joukkoon, voit harkita paikkaa – tsekkaa vaikka saaren suurin yökerho BCM Planet Dance – mutta majoitu muualle.

Muussa tapauksessa pysy kaukana koko Magalufista, sillä muille ihmisille paikka on kaikilla mittareilla saaren järkyttävin kolkka.

2. S’Arenal

Saksaa puhuvien turistien kansoittamassa ja muutenkin saksalaisilmapiirin hallitsemassa S’Arenalissa unohtaa olevansa Espanjassa. Ravintoloiden tarjoilijatkaan eivät välttämättä osaa espanjaa lainkaan.

S’Arenalia kannattaa varoa myös siksi, että siitä on tullut Magalufin jälkeen saaren öykkärimaineisin bilekeskus, joka nostaa mallorcalaisilla karvat pystyyn.

Monet kauneimmista rannoista sijaitsevan saaren itäosassa.­

3. Palman lahti

Palman lahtea ylipäätään kannattaa varoa silloin, jos haluaa löytää Mallorcan idylliset maisemat – pääkaupungin ympäristöstä ne eivät löydy.

Palman molemmin puolin levittyvällä rantaviivalla voi olla omat ansionsa, mutta sen kauneus on pilattu: koko lahti on rakennettu vieri viereen hotelleja ja muita isoja rakennuksia niin, ettei voi olla varma, mihin edellinen kylä loppuu ja mistä seuraava alkaa.

Palman lahti on rakennettu täpötäyteen.­

4. Palma de Mallorca

Idylli ja leppoisa paikallistunnelma ovat kaukana myös Palman kaupungista monena kesäpäivänä, päiväsaikaan. Sinänsä komea, mukava ja kokoonsa nähden oikein monipuolinen pääkaupunki on tuolloin ainoastaan ahdistavan kuuma, ahdas ja hälyisä.

Vanhankaupungin kapeilla kujilla, aukioilla ja katedraalissa törmäilevät toisiinsa samaan aikaan monen suuren risteilyaluksen vieraat ja muut laumoissa kulkevat turistiryhmät.

5. Valldemossa

Vuoristoseutu on Mallorcan kauneinta seutua ja siellä on todella viehättäviä kyliä. Mutta Valldemossaa kannattaa varoa päivällä – silloin se on äärimmäisen rasittava turistirysä, jonne ahtautuu bussilastillinen toisensa perään ja yleensä myös yhtä aikaa; paikkakunnan vanha munkkiluostari on saaren toiseksi suosituin nähtävyys Palman katedraalin jälkeen.

Valldemossa on rysämäisyydestään huolimatta kaunis, joten ehkä poikkeat siellä aamulla tai illalla, kun on rauha maassa.

Valldemossa on pittoreski vuoristokylä, mutta kesäpäivänä ahdistavan täynnä väkeä – sinne kannattaa mennä aamulla tai illalla.­

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan rohkeammin.­

Mallorcan hienoimmat maisemat löytyvät vuoristosta ja pohjoisrannikolta, eivät etelästä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?