Johanna ja Jarkko myivät koko omaisuutensa ja lähtivät maailmalle – näin he säästivät 20 000 euroa ja elivät alle 30 eurolla päivässä

Pariskunnan mukaan pienellä budjetilla matkustaminen opettaa taloudenhallintaa ja auttaa arvostamaan arjen pieniä iloja.

Johanna ja Jarkko asuivat viisi vuotta Tampereella tietämättään toisistaan. Rakkaus matkustamiseen toi heidät yhteen Unkarissa.

26.1.2018 19:00

Kymmenen kuukauden aikana Johanna Löytynoja, 27, ja Jarkko Oksanen, 28, reissasivat yhteensä kahdeksassa Aasian maassa: Japanissa, Etelä-Koreassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Kambodžassa, Indonesiassa, Malesiassa ja Singaporessa.

Rahaa heillä meni päivässä alle 15 euroa lentoineen päivineen, eli noin 450 euroa kuukaudessa henkilöä kohden.

– Päätimme, että haluamme reissata niin pitkään kuin mahdollista. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että yrittäisimme matkustaa myös niin halvalla kuin mahdollista, pariskunta kertoo.

Johanna ja Jarkko tapasivat toisensa neljä vuotta sitten Budapestissä, tietysti kaupungin halvimmassa hostellissa. Sen jälkeen he ovat matkustaneet yhdessä yli 20 eri maassa.

Ajatus määrittelemättömän mittaisesta seikkailusta syntyi, kun takana oli pitkä pätkä hektistä työelämää, ja ajatus elämänmuutoksesta alkoi kiehtoa päivä päivältä enemmän.

Tuolloin pariskunta asui Krakovassa, jossa Johanna työskenteli paikallisessa paperiyhtiössä ja Jarkko it-tukena eräälle suomalaiselle firmalle.

Johanna ja Jarkko alkoivat säästää rahaa kukin tahollaan noin puolitoista vuotta ennen syksyllä 2016 alkanutta reissuaan. Siinä ajassa molemmat saivat kivuitta kasaan hieman vajaat 10 000 euroa.

– Palkasta meni lähes puolet suoraan säästötilille. Aloimme miettiä tarkemmin menojamme ja vähensimme turhaa kulutusta. Lopetimme vaatteiden shoppailun kokonaan ja kävimme ulkona vähän hillitymmin. Vaikka säästimme rahaa, elimme silti samalla normaalia ja mukavaa elämää.

Kaikki tarpeellinen mahtui kymmeneen kiloon

Kun reissukassa alkoi olla koossa, he myivät omaisuutensa, pakkasivat pienet selkäreppunsa ja lähtivät matkaan.

Reissuun huolittiin mukaan vain noin viikoksi riittävä vaatekerta, kahdet kengät ja muutama pala kiinteässä muodossa olevaa peruskosmetiikkaa. Pariskunnan mukaan pelkillä käsimatkatavaroilla reissaaminen on yksi avainasioista budjettimatkailussa.

– Tällaisilla matkatavaroilla pärjäsimme koko reissun ihan hyvin, emmekä oikeastaan kaivanneet mitään. Omaisuuden myyminen ja kevyesti matkustaminen ovat tuntuneet tosi vapauttavilta, he kertovat.

  • Katso alla olevalta videolta 6 helppoa vinkkiä säästämiseen.

Pitkän pennin ulkomailla säästää myös majoittumalla fiksusti, suosimalla paikallisia vaihtoehtoja sekä ruuassa että matkustamisessa ja tinkimällä.

– Varasimme majapaikat lähes aina suoraan paikan päältä ja tingimme hinnasta vähän ekstraa. Maateitse paikasta toiseen liikkuminen ja pidempien ajanjaksojen viettäminen yhdessä paikassa tulee totta kai halvemmaksi kuin paikasta toiseen lentely.

– Esimerkiksi Thaimaassa valitsimme ilmastoidun turistibussin sijaan kolmosluokan junan, joka oli todella halpa matkustusmuoto ja jossa pääsi näkemään samalla paikallista elämää. Reissussa syömme turistiravintoloiden sijaan paikallisten suosimissa katuruokapaikoissa, jolloin paitsi säästämme rahaa saamme myös autenttisempia elämyksiä. Sairaana olimme vain pari hassua kertaa koko reissun aikana, joten uskallamme väittää, että huolella valittu katuruoka on turvallista myös ulkomaalaisille.

Kalleinta Japanissa, edullisinta Vietnamissa

Reissunsa kalleimmaksi kohteeksi Johanna ja Jarkko nostavat Japanin, jossa halvinkin peti maksoi yli 20 euroa yöltä ja junalipuista pyydettiin jopa satoja euroja.

– Säästimme näissä kuluissa liftaamalla ja sohvasurffaamalla sekä viettämällä aina välillä öitä paikallisissa nettikahviloissa ja karaokehuoneissa. Japanilaissa nettikahviloissa on yksityisiä koppeja, joissa on patja. Moni nukkuu yöunensa näissä kopeissa, jos kotiinlähtö venähtää liian myöhään.

–Budjettireissaus sopii meille, koska siinä pääsee samalla haastamaan itseään ja tekemään uusia asioita omien mukavuusrajojen ulkopuolelta, pariskunta kertoo.

Johanna ja Jarkko majoittuivat lähes kolmasosan reissustaan ilmaiseksi.

– Kerran Japanissa meille tarjottiin majoitus riippumatoissa pienessä yksiössä, jossa lattiatilaa ei juuri ollut. Eräällä toisella kerralla pääsimme yöpymään japanilaisen lapsiperheen luona aidolla tatamilattialla.

Halvinta elämä oli Vietnamissa.

– Siellä elimme alle 10 eurolla päivässä. Vietnamissa lämpimän aterian saa helposti alle eurolla ja kahvin tai oluen 50 sentillä. Kun moottoripyörämme hajosi, maksoimme kolmen tunnin moottoriremontista 20 euroa.

Liftaten Kambodžassa.

Opettaa itsekuria ja taloustaitoja

Sekä Johannalla että Jarkolla kului kymmenen ja puolen kuukauden seikkailullaan noin 5 000 euroa. Tuona aikana he eivät tehneet lainkaan palkkatöitä, mutta lahjoittivat aikaansa silloin tällöin vapaaehtoistyöhön ruoka- ja yösijapalkalla.

Pariskunta on silmin nähden ylpeä saavutuksestaan.

– Olimme koko reissun tarkkana rahankäytöstä ja pidimme kirjaa kaikista menoistamme, mutta pystyimme tällä rahalla silti nauttimaan elämästä täysillä. Pitkällä reppureissulla rahankäytön on pakko olla erilaista kuin parin viikon lomamatkalla, mutta hemmottelimme silti itseämme jollain ekstralla aika ajoin.

– Pienellä budjetilla reissaaminen opettaa paitsi itsekuria myös taloustaitoja sekä luovuutta. Samalla oppii arvostamaan ihan pieniä arkipäiväisiä asioita kuten pehmeää sänkyä ja kuumaa suihkua, avopari summaa.

Johanna on koulutukseltaan saksan käännöstieteen maisteri.

Tällä hetkellä Johanna ja Jarkko ovat tutustumassa eksoottiseen Uuteen-Seelantiin, josta he palaavat kevään aikana Aasian kautta takaisin Eurooppaan ja Suomeen.

– Ulkomailla oloa tuleekin meillä täyteen jo yli neljä vuotta, ja olemme käyneet tänä aikana vain lyhyillä lomilla Suomessa. Tällä kertaa suunnitelmissa on viettää kokonainen kesä Suomessa ja nähdä perhettä ja kavereita. Sen jälkeen kutsuvat mahdollisesti taas uudet seikkailut, mutta se jää vielä nähtäväksi.

Lisää Johannan ja Jarkon elämäntyylistä voi lukea heidän budjettimatkailuun keskittyvästä blogistaan Fin Nomads. Heidän reppureissustaan kertoi ensin Aamulehti.

Pariskunta eli 10 kuukautta maailmalla mukanaan vain nämä kantamukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?