Tällainen on televisiosta tuttu kaupunginosa Solsidan – merelle aukeavia huviloita ja nelitorninen satulinna

Päiväristeilyllä Tukholmaan ehtii käydä katsomassa, millaisia hittielokuvan maisemat oikeasti ovat Saltsjöbadenissa.

Saltstjöbadenin huvilakaupunkia alettiin rakentaa 1890-luvulla. Grand Hotel valmistui 1893.

28.1.2018 11:49

Jotain tuttua tässä maisemassa on. Kun kävelee Saltsjöbadenin äveriään huvila-alueen Solsidanin kaduilla, on kuin olisi joutunut suoraan suosittuun ruotsalaissarjaan Solsidaniin. Mutta Freddeä ja Mickania, saati Alexia ja Annaa ei näy missään.

Sen sijaan täällä Itämeren rannikolla Tukholmasta kaakkoon asuu äveriäitä ihmisiä, jotka nauttivat tästä luonnonläheisestä, rauhallisesta, miltei pysähtyneestä hegemoniasta puolen tunnin ajomatkan päästä pääkaupungin pakokaasuista.

Siis miksi et vaihtaisi tavanomaista Tukholman vanhankaupungin turneeta ja shoppailustressiä ja suuntaisi aistimaan tv-sarjan ja elokuvan kulisseja talviasussa?

Ennen junalla pääsi helposti perille, mutta valtavan ja aikaa vievän Slussenin rakennusurakan takia juna-asema on poistettu terminaalista. Sen sijaan bussi numero 25B Slussenilta vie sinut Henriksdahliin, jossa juna Saltsjöbadetiin odottaa. Vaihto on Igelbodassa ja ei aikaakaan, kun olet Solsidanin asemalla. Matka kestää yhteensä 40 minuuttia.

Junankuljettaja Adil on tuonut matkustajia Solsidanin asemalle jo viisi vuotta. Hän on nähnyt kaikki tv-sarjan osat ja odottaa kesää, jolloin on vilskettä ja iloisia turisteja.

Solsidanin puisessa asemarakennuksessa toimi ennen ravintola, joka vaihtoi joka vuosi omistajaa. Nyt se on taas myynnissä.

Mutta jos vatsa kurnii, niin portaat alas ja vieressä on tavanomainen kebabravintola, jota pitää turkkilainen Ishak Yeser. Hän on tyytyväinen Solsidan-sarjaan, joka on tuonut hänelle uusia asiakkaita. Hänen kebabkioskinsa tulot kaksinkertaistuvat kesällä, kun turistit tulevat Solsidaniin.

– Pidän tästä alueesta. Moni luulee, että rikkaat ihmiset kulkevat nenä ylämaailmoissa, mutta niin ei ole täällä. Ihmiset Solsidanissa ovat ystävällisiä, Yeser myhäilee.

Näin talvella Solsidanin kadut ovat rauhallisia kuin lintukoto. Vastaan tulee vanha mies, joka ei halua nimeään lehteen. Hänellä on kiire junaan.

– Mielestäni tv-sarja alueestamme ei ole mikään niin erikoinen juttu. Olen asunut täällä jo 80 vuotta, synnyin tänne. En välitä siitä, että tienoomme saa julkisuutta, hän sanoo ja kipittää odottavaan junaan.

Solsidanin isoista taloista hintapyyntö on usein pitkälle toista miljoonaa euroa.

Toista mieltä on Gun Oldmark, joka on kävelyllä koiransa kanssa.

– Olen nähnyt kaikki Solsidan-sarjan osat ja pitänyt niistä. Filmin katson myöhemmin, kun se tulee televisiosta. Lapseni ja lapsenlapseni ovat ylpeitä siitä, että asun alueella, jossa sarja on tehty, Oldmark sanoo.

–Lapseni ja lapsenlapseni ovat ylpeitä siitä, että asun alueella, jossa sarja on tehty, Gun Oldmark sanoo.

Yhtäkkiä autiolla kadulla on säpinää, kun iso koiralauma hihnoissa saapuu näyttämölle. Niitä kuljettaa Mica Ylitalo, koirien päiväkodin omistaja. Hän on vetänyt alueella koirabisnestä viitisen vuotta, ja toiminta on kannattanut hyvin. Yhdellä kerralla tarhassa voi olla 35 koiraa.

– Mielestäni Solsidanin asukkaat ovat tosi kivoja, rehtejä ja mukavia. Näen heitä jatkuvasti töissäni, lapsia, äitejä, isiä ja vaareja, jotka hakevat koiria kotiin, Ylitalo sanoo. Hänen miehensä on Tornionjoen suomalainen ja äiti tulee Suomesta.

Mica Ylitalo pitää koirapäiväkotia Solsidanissa.

Solsidan-sarja on Ylitalolle tuttu, mutta elokuvaa hän ei ole nähnyt.

– Tuohan sarja positiivista julkisuutta seudulle, mutta kasvaneesta turismista en niin piittaa. Kesällä varsinkin tulee bussilasteittain turisteja tänne uteliaina katsomaan. Jos asuisin täällä, en haluaisi että turistit pistäisivät nokkansa ikkunaani, kun syön aamiaista, Ylitalo lisää.

Ensimmäiset talot rakennettiin Solsidaniin jo 1910-luvun alussa, mutta suurin osa hulppeista rahaa nielleistä rakennuksista nousi alueelle 30 vuotta myöhemmin. Jotkin vanhat talot on purettu ja modernimmat versiot ovat ilmestyneet maisemaan. On mukava kävellä rauhallisilla kaduilla ja aistia ehkä Ruotsin eri aikakausien parasta huvila-arkkitehtuuria.

Tyypillistä alueelle on kallioinen maasto ja jyrkät merelle aukeavat tontit, kuten Åsbackenin huvila, jossa tv-sarjan Fredde ja Mickan asuivat.

Tv-sarjan Fredde ja Micke asuvat tässä.

Jos voimat riittävät ja jaksaa vielä kävellä parikymmentä minuuttia varsinaiseen Saltsjöbadeniin, kokee alueen todellisen helmen, nelitornisen Grand Hotelin, joka on kuin satulinna.

Aulassa vastaanottavat tuoreet kukkaset ja vieno savun tuoksu. Koivupuu rätisee massiivisessa takassa, joka on yhtä vanha kuin koko rakennus. Hotelli vihittiin käyttöön vuonna 1893 kuningas Oscar II:n ja vaimonsa Sofian läsnä ollessa. Merenlahdella koko Ruotsin laivasto osoitti kunnioitustaan.

Venesatamassa on komeita purjeveneitä.

Nykyään lounasta tarjoillaan upeassa ranskalaisessa ravintolassa. Lohi lisukkeineen maistuu hyvältä kultaisten seinäkoristeiden ja kristallikruunujen alla.

Vuosien mittaan hotellissa ovat vierailleet ulkomaiden mahtimiehet ja teollisuuspamput, diplomaatit ja poliitikot. Frank Sinatra yhdessä Ava Gardnerin kanssa kävi täällä, kuten myös Paul McCartney. Kun nykyinen kuningas Kaarle Kustaa oli pieni, koko perhe vietti kesä- ja talvilomia Saltsöbadenin uhkeassa hotellissa.

Grand Hotelin jugendtyyliä.

Valitettavasti Grand Hotel on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttanut omistajaa tiuhaan, eikä rakennuksesta ole aina huolehdittu. Nykyistä omistajaa edelsi tanskalais-egyptiläinen yrittäjä. Kaksi vuotta sitten rikas ruotsalainen kiinteistö­yrittäjä osti hotellin ja aikoo tehdä mittavan miljoonia euroja maksavan remontin.

Hänen unelmansa on tehdä Grandista Ruotsin paras hotelli ja eurooppalaisten unelmakohde, niin kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Solsidan on suosittu ruotsalainen tv-sarja, josta on tehty myös elokuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?