Matkat

Pääkaupunki, joka on tietovisojen täydellinen kompakysymys – tässä sympaattisessa matkakohteessa on jokaiselle jotakin

Julkaistu:

Matkat
Tiedätkö, mikä on Uuden-Seelannin pääkaupunki? Ei, se ei ole Auckland. Harva tuntee pientä Wellingtonia, joka hurmaa kävijät tunnelmallaan ja rentoudellaan.
Kysymys Uuden-Seelannin pääkaupungista on loistava kompa tietovisassa. Useimmat vastaavat sen enempää miettimättä Auckland – siis väärin.

Uuden-Seelannin sydän on Wellington, sympaattinen pikkukaupunki Pohjoissaaren eteläkärjessä. Saarivaltion piskuinen pääkaupunki tunnetaan maailmalla huonosti, mutta silti se tuntuu hurmaavan kaikki sinne eksyvät leppoisuudellaan. Paikallisten ”no worries, ei huolia” -asenne tarttuu hetkessä ja on juuri sitä, mitä lomalainen tarvitsee.

Ensimmäisenä kannattaa suunnata keskustan kupeessa sijaitsevalle Mount Victorialle. Sen laelta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin ja merelle. Useimmista muista pääkaupungeista poiketen Wellingtonia ei ole kaavoitettu täyteen. Pilvenpiirtäjien sijaan wellingtonilaiset asuvat kaupunkia ympäröiville kukkuloille rakennetuissa pastellinvärisissä puutaloissa.


Laakson pohjalla sijaitseva keskusta on niin pieni, että sen saa helposti haltuun kävellen. Tunnelma on yhdistelmä pikkukaupungin lämpöä ja kekseliästä katukulttuuria: kekseliäästi teemoitettuja ja sisustettuja ravintoloita, vintage-liikkeitä, leipomoita, katutaidetta, tatuointipaikkoja ja tunnelmallisia pikkupubeja, jotka tarjoavat pääasiassa paikallisten pienpanimoiden tuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Solmioita ja pikkumustia ei tarvitse kaivaa kaapista, sillä useimpia Wellingtonin paikkoja leimaavat Uudelle-Seelannille ominainen rentous ja konstailemattomuus.


Wellington tunnetaan ravintolaelämän lisäksi monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan. Uuden-Seelannin kansallismuseo Te Papa on henkeäsalpaava kokemus ja lisäksi täysin ilmainen.

Näyttelyt ovat kaikkea muuta kuin tylsiä ja pölyttyneitä. Te Papassa on panostettu tiedon ja sisällön lisäksi elämyksellisyyteen. Erityisen maininnan ansaitsee kylmät väreet aikaan saava Gallipoli-näyttely, joka kertoo Uuden-Seelannin osuudesta ensimmäiseen maailmansotaan.


Maorikulttuuri näkyy kaikkialla Wellingtonissa – niin katukuvassa kuin virallisissa paikoissakin. Useimmat kaupungin museoista tarjoavat valtavasti tietoa maoreista ja Uuden-Seelannin varhaisesta historiasta.

On hienoa huomata, että pääkaupungissa ja koko maassa kunnioitetaan ja vaalitaan alkuperäiskansan elämäntapaa, kulttuuria ja kieltä.


Aurinkoinen päivä kannattaa pyhittää rannalla löhöilylle. Rantaviivaa kaupungissa riittää, mutta helpoin vaihtoehto on suunnata Oriental Bayn hiekkarannalle. Vesi on turkoosia ja käsittämättömän kirkasta, kuten kaikkialla Uudessa-Seelannissa. Jos merielämä kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti suunnata risteilylle Wellingtonin poukamiin. Siellä voi bongata niin pingviinejä, hylkeitä, delfiinejä kuin valaitakin.

Wellingtonilla on paljon tarjottavaa myös luontoa ja vaeltamista rakastavalle. Vaellusreittejä kulkee niin kaupungin läpi kuin hieman kaupungin ulkopuolellakin. Erityismaininnan ansaitsee käsittämättömän upeita rannikkomaisemia tarjoava Paekakariki Escarpment Walkway.

Helposti käsitettävän kokoinen Wellington on varmasti yksi maailman sympaattisimmista pääkaupungeista. Se heijastaa täydellisesti maataan, jota tunnetaan luonnostaan, maisemistaan, rennosta elämänasenteestaan ja ainutlaatuisesta kulttuuristaan. Jos rakastat Uutta-Seelantia, rakastat taatusti myös Wellingtonia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt