Madeira on muutakin kuin kukkaloistoa – 5 yllätystä suosikkikohteessa - Matkat - Ilta-Sanomat

Madeira on muutakin kuin kukkaloistoa – 5 yllätystä suosikkikohteessa

Portugalille kuuluva Madeira tunnetaan kukkien ja kauniiden patikkareittien saarena, mutta se osaa myös yllättää.

21.1.2018 18:41

1. Yllätys: maisemat

Hienot maisemat eivät sinänsä ole Madeiralla mikään yllätys – niistähän vuoristoisen vehreä saari tunnetaan. Mutta niiden monipuolisuus, se yllättää. Jos vuokraa auton tai kiertelee saarta ahkerasti retkibussilla, näkee miten eri tavalla upealta saari näyttää eri puolilta.

Etelässä, Cabo Girãon näköalapaikalla, saa ihailla pystysuoria, lähes 600-metrisiä mereen tippuvia jyrkänteitä lasiselta kävelysillalta. Saaren sisäosien jylhyyttä, teräviä piirteitä ja pumpulipilviä voi katsella saaren kolmanneksi korkeimmalta huipulta, 1800 metriin venyvältä Pico do Arieirolta, jonne vie autotie.

Fanalin vettä tihkuvassa laakeripuulehdossa kasvavat sammalen peittämät, käkkyräiset satupuut. Hienot, avarat näkymät avautuvat myös kapealta niemeltä saaren itäisimmästä päästä ja sen karuilta, tuulisilta kallioilta.

 

2. Yllätys: kartano

Madeiran kiehtovimpia majapaikkoja ovat vanhoihin herraskartanoihin tehdyt hotellit, jotka sijaitsevat meren partaalla kalliojyrkänteiden päällä tai kukkuloilla, eri puolilla saarta. Niissä on rustiikkia viehätystä, vanhanajan arvokasta ilmapiiriä ja eleganssia.

Estalagem da Ponta do Sol onkin siinä joukossa täysi yllätys: moderni ja minimalistinen – ja maisemauima-altaineen kuin suoraan tyylikkään lifestyle-lehden sivuilta. Korkealla kalliolla olevaan ravintolaan voi poiketa kuka tahansa, samoin ulkoilmabaariin. Nurmella voi loikoa tyynyjen päällä, ja katsella merelle ja auringonlaskuun.

Se on uskomattoman tunnelmallinen paikka.

 

3. Yllätys: meri

Madeira on yllättävän hyvä paikka bongailla delfiineitä ja valaita – jos oikein onnistaa, eviä ja vesipärskeitä voi seurailla jopa rannalta. Funchalin lähivesillä näkee helpoiten Brydenvalaita, kaskelotteja ja pilottivalaita sekä eri delfiinilajeja. Monia muitakin lajeja havaitaan ajoittain – osa vain käväisee seudulla vaellusmatkoillaan, toiset elävät seudulla ympäri vuoden.

Parasta sesonkia on huhti–lokakuu. Retkiä järjestävät Funchalista monet yritykset. Rota dos Catáceos ja Lobosonda -yritysten pikkuveneiden kyydissä on oikean seikkailun ja luontomatkailun tuntua.

Madeira on vuoristoinen ja vehreä saari, mutta itäkärjestä löytyy myös karunkaunista maisemaa.­

4. Yllätys: juhlat

Talvella, tänä vuonna 7.–14. helmikuuta, Madeiralla juhlitaan karnevaaleja brasilialaistyyliin näyttävin kulkuein. Huhtikuussa on kukkaisfestivaalien vuoro. Ne voivat tuntua vielä mukavimmilta tapahtumilta kuin mitä uskoisi, mutta suurin yllätys ovat silti loppukesään ja syksyyn ajoittuvat festat; joka kylässä vietetään vuoron perään pyhimysten muistopäiviä yllättävän hilpeään ja epäuskonnolliseen tapaan.

Kirkossakin toki monet käyvät, mutta enin aika seurustellaan, syödään ja juodaan – ulkokojujen grilleissä kypsentyvät lihat ja leivät, jotka huuhdotaan alas oluella ja viinillä tai ponchalla; sokeriruokoviinasta, hunajasta ja sitruunamehusta sekoitetulla drinkillä. Isoimmat ja tärkeimmät juhlat vietetään Funchalin takana kohoavalla Monten kukkulalla elokuun puolivälissä.

 

5. Yllätys: ateria

Tuore kala, kuten tonnikala, on Madeiralla hyvää ja huokeaa, mutta madeiralainen herkuttelee siitä huolimatta lihalla – ja etenkin avotulella grillatuilla naudanlihavartailla, joita juhlissakin tarjotaan. Murean lihan kanssa syödään simppeliä salaattia ja ranskanperunoita, maissitärkkelyksestä tehtyjä milho frito -kuutioita ja valkosipulivoilla siveltyä maalaisleipää. Yllättävän herkullista!

Juuri nämä antimet ovat pääosassa Câmara de Lobosin rennoissa, perinteikkäissä liharavintoloissa, joihin on vartin automatka Funchalista. Kylässä on useita hyviä, lämminhenkisiä ruokapaikkoja – kuten Santo António, As Vides ja Viola – joissa paikallisetkin käyvät perheineen. Niissä ateriasta voi kehkeytyä jopa yllättävänkin ikimuistoinen ja sympaattinen elämys.

Estalagem da Ponta do Sol -hotellin päärakennuksena on vanha kartano, mutta tunnelma on kaikkea muuta kuin pölyttynyt.­

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.´

Delfiini- ja valassafarille kannattaa lähteä pikkuveneellä.­

Madeiran kyläjuhliin menee koko perhe syömään, juomaan ja seurustelemaan.­

Câmara de Lobosin rantakylässä on useita hyviä liharavintoloita.­

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin.­

Info

  • Estalagem da Ponta do Sol Hotel, Caminho do Passo, Ponta do Sol, www.pontadosol.com

  • Rota dos Catáceos, www.rota-dos-cetaceos.pt

  • Lobosonda, www.lobosonda.com

  • Santo António, Estrada João Gonçalves Zarco 656, Estreito De Câmara de Lobos, www.restaurantesantoantonio.com

  • As Vides, Rua da Achada 17, Câmara de Lobos

  • Viola, Estrada João Gonçalves Zarco 596, Câmara de Lobos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?