10 asiaa, jotka saavat suomalaiset näkemään punaista lomalennolla: ”Kuin eläinten kanssa matkustaisi!” - Matkat - Ilta-Sanomat

10 asiaa, jotka saavat suomalaiset näkemään punaista lomalennolla: ”Kuin eläinten kanssa matkustaisi!”

Tunnustatko sortuneesi johonkin näistä suomalaisia ärsyttävistä matkustustavoista?

Mitä siinä norkoilet?

17.1.2018 11:51

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina kirjailija Anna-Leena Härkösen tekemästä blogikirjoituksesta, jossa hän kertoi ällistymisestään lomalennon vessajonossa.

Lentomatkalla ärsyyntyminen on näemmä tuttua kauraa suomalaismatkaajille, sillä artikkeli kirvoitti aiheesta pitkän ja värikkään keskustelun.

Kysyimme lukijoiltamme, mikä siinä lentämisessä oikein pännii.

1. Vessassa käynti

Tarpeiden toimittamisen voisi kuvitella olevan simppeli juttu, mutta kun kyseessä on ahdas tila ja suuri määrä matkustajia, asia on eri. Ilmassa suomalaisia ärsyttää pitkät vessajonot ja jatkuva toiletissa ravaaminen.

– Kone ei kerkeä edes ilmaan, niin jo alkaa wc:ssä ravaaminen ja käytävällä penkkeihin nojailu, kommentoi yksi IS:n lukijoista.

– Olen huomannut, että on tietty ihmisryhmä, joka aloittaa vessassa juoksemisen heti, kun merkkivalo sammuu. Aikuiset ihmiset eivät vissiin osaa käydä lentokentän veskissä ennen lentoa. Terveen ihmisen ei todellakaan tarvitse mennä muutaman tunnin lennolla ällöttävään lentokoneen vessaan, sanoo toinen.

– Kamalinta koneessa on nämä jonottajat, jotka nojailevat minun istuimeni niskatukeen, tunkevat seisomaan muutenkin olemattoman jalkatilani kohdalle ja lopuksi työntävät takapuolensa minun naamaani väistäessään ohikulkijaa. Kukaan ei sano anteeksi eikä kiitos missään vaiheessa. Aivan kuin eläinten kanssa matkustaisi!

2. Alkoholi

Joidenkin mielestä vessassa ravaamista voisi helpottaa, jos matkustajat jättäisivät lennolla muutaman viinilasin juomatta. Toisia ärsyttää itse örvellys.

– Vähemmän valkkaria Kanariansaarten koneessa, niin ei tarvitse jonotella vessaan. Kyllä sitä vielä perilläkin ehtii vetämään, komentaa nimimerkki Pentti.

– Reittilennoilla on vähemmän vessajonoja, koska vähemmän suomalaisia, joita pissittää eniten. Ottavat nääs kaiken mahdollisen juotavan, mitä irti saa, koska ”kuuluu matkan hintaan”, tuumaa eräs.

– Ylipainoinen, haiseva, humalainen mies tai nainen, joka vetää lisää kaljaa ja sitten notkuu kusijonossa ja nojailee käytäväpaikalla istujien istuimiin ja tönii.

– Alkoholipitoisten juomien tarjoilu koneessa on tarpeetonta.

3. Selkänojat

Istuimen selkänojan kallistaminen jakaa matkustajat kahteen kastiin. Toisia se ärsyttää suunnattomasti, osa kokee sen oikeudekseen.

– Eniten ärsyttävää selkänojan kääntäjät. Eivät ajattele yhtään, kuinka vähän tilaa jää takana istuvalle, kommentoi yksi lukijoista.

– Eniten ärsyttävää ne, jotka eivät anna minun säädellä oman penkkini selkänojaa, toteaa toinen.

– Minä työnnän aina vastaan, kun huomaan etummaisen yrittävän laskea selkänojansa alas ja näin teen jatkossakin.

– Itseäni lennoilla on aina ärsyttänyt se, että istuimen selkänojaan potkitaan. Monesti olen siitä myös huomauttanut.

4. Matkatavarat

Aloilleen asettuessaan kanssamatkustaja ottaa turhan rennosti, lähtiessään hänellä on liian kiire.

– Minua ärsyttää ne matkustajat, jotka koneeseen tullessaan jäävät keskelle käytävää nostelemaan tavaroitaan hyllylle, kun voisivat tehdä sen tukkimatta koko käytävää. Koneesta poistuttaessa taas ärsyttää se, että käytävällä jo valmiiksi kamppeineen seisovia ei päästetä pois, vaan tungetaan kaikkien eteen keräilemään kamoja – siihen keskikäytävälle, kertoo lukija.

– Järjetön ryysis koneesta ulos. Ilmeisesti sen vuoksi, että ehtisi mahdollisimman kauan odottaa sitä laukkuaan sieltä ruumasta, ihmettelee toinen.

– Itseäni ärsyttää ihmisten tapa tuoda valtavasti käsimatkatavaroita koneeseen. Monilla on vetolaukku, reppu tai iso käsilaukku ja tuliaiskassit ja kaikenmoista nyssäkkää, jotka sitten täyttävät hyllyt ja penkinaluset ja vievät usein tilan niiltäkin, joilla on vain pienet ja sallitut matkatavarat.

5. Lapset

Matkustavat lapset saivat ääniä sekä puolesta että vastaan. Lasten lisäksi suomalaisia ärsyttää vanhemmat, jotka eivät saa pienokaisiaan ojennukseen.

– Ylivoimainen ykkösärsyttäjä on kiljuva ja riehuva lapsi, jolle vanhemmat eivät saa kuria. Melu on rasittavaa riippumatta siitä, mistä se on lähtöisin. Lapsista vain yleensä lähtee se kaikkein eniten korvien väliin tunkeva kiljunta, eräs lukija kertoo.

– En ole koskaan ymmärtänyt, miksi vauvaikäisiä pitää tuoda lennolle. Siinä kärsivät niin vauvat kuin kanssamatkustajat, toinen kommentoi.

– Kerran matkalla Kanarialle äiti edessä rupesi vaihtamaan vaippaa vauvalle kesken ruokailun. Kysyin että oliko pakko juuri nyt, kun ruokaa on lautasella. Äiti rupesi solvaamaan että hän vaihtaa vaipat silloin kun haluaa. Ei maistunut ruoka enää, lukija kertoo.

– Viime lennolla edessämme istui perhe, joiden lapsella oli kovaa ääntä pitävä vilkkuva hälytysajoneuvolelu. Onneksi saimme neuvoteltua sen äänettömäksi, heidän puolestaan se olisi mölynnyt takuulla koko kuuden tunnin lennon ajan. Miten kenellekään tulee mieleen ottaa tuollaista lelua lennolle, miettii eräs.

6. Kanssamatkustajat

Vastauksista päätellen suomalainen lentäisi mieluiten yksin, hyvänä päivänä ehkä oman perheenjäsenen kanssa.

– Ärsyttävintä on nuoret tyttöporukat viereisillä istuinriveillä. Jatkuvaa kikatusta, eikä paikallaan olla hetkeäkään. Jos he ovat takana, penkki liikahtelee jatkuvasti, kun toisten yli kurkotellaan kertomaan hauskaa juttua ja samalla otetaan tukea penkeistä. Jos he ovat edessä, selkänojat ovat vähänväliä sylissä ja joutuu vaihtelemaan omaa asentoa sen mukaan, melusaasteen ollessa sietämätön, lentomatkustaja kommentoi.

– Olen hajusteyliherkkä ja matkustaminen on tukalaa, jos vierustoveri on runsaalla kädellä suihkutellut hajuvettä tai partavettä. Pienempikin määrä riittää ja osoittaa sitä, että ottaa huomioon myös kanssamatkustajat, kertoo nimimerkki Ellen.

– Minua ärsyttää pitkillä lennoilla ne sanan selittäjät, jotka juttelevat kovalla äänellä. Kun valot on sammutettu pitäis ymmärtää olla hiljaa, kun monet haluaa nukkua.

7. Odottelu

Kaikkihan sen tietävät – täsmällinen suomalainen ei voi sietää odottelua, myöhästymisiä tai aikataulumuutoksia.

– Ei lentäminen itsessään ole ärsyttävää, vaan se lentokentillä norkoilu. Viimeksi lentäessäni matkan kesto oli 2,5 tuntia, mutta yhdensuuntaiseen matkaan meni koko päivä odotteluineen ja turvatarkastuksineen, lukija kommentoi.

– Ärsyttävintä lentomatkustamisessa on mun mielestä kyllä peruuntunut lento. Tai tuntitolkulla koneessa lähtölupaa odottelu. Varsinkaan, jos ei kerrota miksi, sanoo toinen.

8. Turhan tuttavalliset vierustoverit

Ikävä temppu!

– Viimeksi yksin lentäessä minulle tuntematon nainen auttoi viltin päälleni, vaikken tarvinnut siihen apua. Kauhea kysely koko ajan; Mistä olet, mitä teet elääksesi... Halusin vain katsoa rauhassa leffaa ja nukkua. Vaihtokentällä yritti vielä vainota, mutta onneksi sain karkotettua, nimimerkki Paavali kertoi.

9. Ei mikään

Löytyipä lukijoista myös monia, jotka eivät anna otsasuoniensa pullistua mitättömien asioiden takia, edes lentokoneessa.

– Lennän niin paljon ettei ärsytä mikään. Menen ihmeelliseen koomamoodiin, että käperryn omaan penkkiin tajuamatta mitään muista sieluista siinä metallipurkissa, eräs kertoo.

– Minua ei ärsytä tällaiset pikkuasiat kun olen lomalla. Kannattaisi mielensä pahoittajien pysyä kotona, toteaa toinen.

– Minä ärsyynnyn ihmisistä jotka ärsyyntyvät olemattoman pienistä asioista.

10. Kaikki

Lentäminen ei sovi kaikille.

– Todella aikainen kentälle lähtö, parkkipaikan etsiminen, korttien täyttö kentällä, turvatarkastusjonot, turvatarkastus, myöhässä olevat lennot, koneeseen pääsyn odottelu epämukavilla penkeillä melussa, asemien penkeillä nukkuvat ihmiset, lippujonoissa jonottelu, jatkuva kävely pitkillä epämääräisillä käytävillä, odottelu lentoon lähtöä ahtaissa penkeissä, korvien lukkiutuminen nousussa, lihavat vieressä istujat, jotka vievät kaiken käsitilan, vessajonot, ahtaat epämiellyttävät vessat, kalliit ja surkeat ruoka-annokset koneissa, epäselvät kuulutukset, flunssaiset ja yskivät matkustajat, jotka aina sattuvat johonkin lähietäisyydelle, katoavat matkalaukut. Siinä on paljon syitä miksi en käy lomamatkoilla lentokoneilla enää lainkaan, kuittaa nimimerkki Oma koti paras.

  • Alla olevalla videolla IS esittelee ärsyttävimmät matkustajatyypit, jotka verkkomatkatoimisto Expedia julkaisi vuosi sitten tammikuussa.

Mikä muu lennolla ottaa pattiin? Jatka keskustelua alla kommenttiosiossa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?