Ruotsinlaivan ex-siivooja paljastaa työn salaisuudet: Oksennuslisä ja vain hetki aikaa per hytti - Matkat - Ilta-Sanomat

Ruotsinlaivan ex-siivooja paljastaa työn salaisuudet: Oksennuslisä ja vain hetki aikaa per hytti

Laivasiivous on ollut monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Entinen laivasiivooja paljastaa Ilta-Sanomille, minkälaista työ todella oli.

Laivasiivoojan on parasta olla ripeä työntekijä.­

4.1.2018 19:00

Ruotsinlaivan ex-siivooja kertoo:

”Laivasiivous oli työurani ensimmäisiä kokeiluja. Siitä on nyt jo vuosia aikaa, sillä putsasin paatteja vuosituhannen alussa.

Siivoustyöhön hakeuduin, koska työssä oli kaksi mainiota houkutinta: palkka oli pieni, mutta vanhempiensa kanssa asuvalle se riitti mainiosti. Lisäksi töitä tehtiin vain kolme tuntia päivässä, puolitoista tuntia aamuisin, puolitoista tuntia iltaisin.

Siivous tapahtui laivan lyhyen pysähdyksen aikana satamassa. Ennen laivaan astumista odotustilassa oli pienen nuorisojuhlan tunnelmaa: valtaosa siivoojista oli nuoria ja käytävällä raikui nauru.

Parasta työssä oli kuitenkin se, että se oli nopeasti ohi. Esimiehet hoputtivat käytävillä siivousämpäriensä kanssa kompastelevia nuoria. Yhdessä hytissä sai viettää vessan siivouksen aikana vain tovin. Mielessä ehti käväistä, kuinka hygieenistä jälkeä pikatekniikalla todella sai aikaiseksi.

Vessan pesu oli petausta pelätympi vuoro, mutta suurin vaara vaani aina nurkan takana. Kukaan ei nimittäin halunnut astella hyttiin, jossa odotti se pelätyin kaikista: oksennus.

Tätä työtä ei kukaan toivonut itselleen, vaikka luvassa oli palkkio: oksennuslisä!

Huono olo oli noihin aikoihin joskus myös ihan omaa syytä. Työmoraalini oli nimittäin reilusti löysempi kuin nykyään: kerran tulin töihin niin kovassa krapulassa, että työkaverini käännytti minut oman etuni nimissä takaisin kotiin.

Ja huonot tavat jatkuivat myös laivan käytävillä. Oli täysin yleistä, että nuoret siivoojat nappasivat hytteihin aseteltavia karkkeja myös omiin taskuihinsa.

Nykyisin tuota kutsuttaisiin näpistykseksi.”

Näin satamasiivous hoituu nykyään

Entisen laivasiivoojan kokemuksista on jo vuosia aikaa. Kysyimmekin sekä Tallink Siljan että Viking Linen edustajilta, miten siivous laivalla nykyään hoidetaan.

Viking Linelta kerrotaan Ilta-Sanomille, että Turku-Tukholma-reitin siivouksen hoitaa satamassa SOL. Tallink Siljalla Helsinki-Tukholma-reitin hoitaa SOL ja Turussa N-Clean. Matkan aikana laivoilla on töissä laivojen omat henkilökunnat.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo Ilta-Sanomille, että SOL:illa aina yksi henkilö vastaa yhden hyttialueen siivouksesta.

– Se henkilö, joka aloittaa hytin siivouksen, vastaa siivouksesta alusta loppuun. Tarvittaessa paikalle tulee apujoukkoja, jos on hyvin sotkuista.

Viking Linen hotellipäällikkö Jessica Lundqvist huomauttaa, että Turku–Tukholma-reitillä laivan satama-aika on niin lyhyt, että hytit siivotaan ”telaketjumenetelmällä”. Tämä tarkoittaa, että yksi pesee vessan, yksi petaa sängyn ja yksi imuroi.

Nöjdin mukaan Helsinki–Tukholma-reitin hyttisiivoukseen varataan aikaa noin kymmenen minuuttia per perushytti.

– Suuntaa antavaa on, että siivousporukalla on noin 20 hyttiä/40 petiä per hyttisiivooja, Nöjd sanoo.

Karkkinäpistyksissä tiukka linja

Vaikka työtavat muistuttavat siivoojan työtä vuosien takaa, yksi asia on muuttunut.

Se mikä oli monelle ennen vain hauskaa huvia, josta ei kuvitellutkaan saavansa rangaistusta, on nykyään ankarasti kielletty. Karkkien näpistyksiin suhtaudutaan nimittäin laivalla ankarasti.

– Hyttisiivooja ei saa viedä hytistä omiin tarkoituksiinsa yhtään mitään, on sitten kyse hyttikarkeista, hedelmistä, juomista tai löytötavaroista. Tämä on ehdottomasti kielletty ja säännön rikkominen saattaa johtaa jopa irtisanomiseen. Tämä koskee sekä omaa henkilökuntaa että alihankkijoita, Nöjd kertoo.

Hotellipäällikkö Lundqvistin mukaan Turku–Tukholma-reitin hyttikarkeista on luovuttu, mutta tavaran tuominen laivaan tai sieltä pois on henkilökunnalta kielletty.

– Tätä seurataan toistuvien pistokokeiden avulla, Lundqvist kertoo.

Laivan ikävimpään siivousrastiin, oksennukseen, ei valitettavasti ole enää tarjolla edes rahallista helpotusta.

Ajat ovat nimittäin muuttuneet myös oksennuslisän suhteen. SOL on luopunut kyseisestä palkkiosta.

Artikkelia muokattu 4.1. kello 19.24, korjattu Viking Linen reitiksi Turku-Tukholma, ei Turku-Helsinki. Tallink Siljan Turun siivouksen hoitaa N-clean.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?